Miért érdemes levédeni cégnevünket?

cégnév levédése

A cégnév levédése vagy a név levédése megoldásként szolgál, ha azt szeretné, hogy nevét, cégnevét más ne használhassa nevében, termékei nevében vagy akár más formában. A fogyasztóknak fontos a cégnév nyújtotta biztonság, amivel a termék minőségét szavatoljuk. Ha van egy éttermünk, akkor a vendégeink az üzlet nevével hivatkoznak rá. Ha a konkurensünk megirigyelné tőlünk az éttermünket, akkor nyithatna egy ugyanolyat saját néven és az új vendégeink könnyen összetéveszthetik őket.

Hogyan és hol védesse le?

Cégnév levédéssel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük kérjen ingyenes visszahívást a jobb oldalon található űrlapon, vagy keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire.

Cégünk neve vállalkozásunk azonosítója, ujjlenyomata. Nem mindegy, hogy hogyan nevezzük cégünket. Ne csak egy kötelező elem legyen az adminisztrációban, hanem legyünk rá büszkék, hordozzon értéket. Képes legyen egy identitást jelölni.

Nagyon fontos, hogy gonddal legyen kiválasztva és le legyen védve cégnevünk. Ez azért fontos, mert fogyasztóink termékünket, vagy szolgáltatásunkat összekapcsolják a cégnevünkkel. Bármilyen tapasztalatuk van, azt évekig cégünk nevével azonosítják. Amikor hirdetünk, akkor sokszor nem a termékünket hirdetjük, hanem cégünket.

Ha cégnevünket nem védjük le?

tisza cégnév levédéseHa nem védetjük le nevünket, akkor félő, hogy más vállalkozások cégünk sikerét meglovaglova kihasználják munkánkat, cégünk értékét és a mi nevünk alatt árulják portékáikat. Gondoljunk bele, mi történne, ha egy jól menő pékség, esetleg bicikliszerviz, vagy egy szépen felfuttatott pálinkákat forgalmazó vállalkozás nevét más is elkezdené használni? Ez a fogyasztókat megtéveszti, valamint jelentős anyagi kárt tud okozni nekünk. Cégünk nevének fő feladata, hogy megkülönböztesse vállalkozásunkat a konkurenciától és fogyasztóinknak nyújtson segítséget kiigazodni a temérdek termék és szolgáltatás között. Ha a cégnév levédését elhagyjuk, akkor a fenti veszélyeket kockáztatjuk.

A fogyasztók érzelmileg kötődnek, ragaszkodnak egy jól ismert cégnévhez és inkább választják az ismert, megbízható vállalkozás termékét, szolgáltatását, mint egy ismeretlenét. Ezért is fontos még cégnevünk levédetése.

Természetesen nem kizárólag cégünk nevét lehet és érdemes levédeni. Egy ruhagyártó cég sem csak a cégnevét védi le, hanem a termékei nevét külön-külön. Ahogy egy autógyártó cég is levédeti az egyes típusok neveit, nehogy egy jó hírnévnek örvendő típus után más arassa le a babérokat. Ha további információk érdeklik a márkanév levédésével kapcsolatban, kattintson ide!

Milyen nevek léteznek akkor, hogyan lehet a cégneveket levédetni?

Nevek fajtái lehetnek a cégnév, fantázia név, termék név, márkanév. A nevek mint megkülönböztetésre alkalmas eszközök védjegyként védhetőek le. A védjegy az egy jel, amely megkülönbözteti az árut vagy szolgáltatást a versenytársak más, hasonló vagy akár azonos tartalmú termékeitől.

Mit jelent és miért fontos a névkutatás?

cégnév levédése hamisítványKiábrándító lehet, de előfordulhat, hogy egy kiválasztott név már foglalt. Ha Ön pénzt, időt, energiát fektet egy név, márkanév, cégnév megismertetésébe, mielőtt ezt megtenné érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e az a cégnév levédve.

Hogyan teheti ezt meg? Cégünk szakértői magyar, illetve nemzetközi szinten is tudják ellenőrizni, hogy egy név oltalom alatt áll-e, vagy a név levédése még megoldható-e az Ön számára. Ha nem biztos benne, sérti-e más jogait, vagy névötlete szerepel-e már a nyilvántartásban, akkor a névkutatás szolgáltatást ajánljuk, amellyel leellenőrizhetjük, hogy bejegyzett védjegye egyedi szereplője lesz-e piacának. Figyelem, az interneten való keresés nem feltétlenül biztos megoldás. Előfordul, hogy egy cég neve le van védve, de internetes elérhetőségük nincs, valamint az is, hogy egy ismert név igen nagy látogatottsággal rendelkezik, de nincs levédve. Legyen biztos a dolgában, keressen fel minket és mi kiderítjük, hogy oltalom alá helyezték-e cégnevét!
Ha a kutatás eredménye az, hogy nem találtunk a bejelentéssel megegyező, vagy ahhoz megtévesztésig hasonló nevet, cégnevet, akkor a védjegy bejelentés következő lépése a megfelelő dokumentumok benyújtása a magyar vagy nemzetközi hivatalokhoz. Kiemelnénk, hogy mi az etikus magatartás mellett köteleztük el magunkat. Nem tudunk segíteni abban, hogy egy sikerre vitt, de oltalom alá nem helyezett cégnevet levédessünk más számára. Ez merőben ellenkezik küldetésünkkel.

Ezt követi a folyamatos védjegyfigyelés

cégnév levédése távcső

Azonban ha már cégnevét levédette, és Önnek fontos, hogy más ne tulajdoníthassa el, illetve ne használhassa jogtalanul, akkor a folyamatos védjegyfigyelés szolgáltatást ajánljuk, amellyel megelőzhetjük, hogy bejegyeztessék, ellopják védjegyét. A már bejelentett védjeggyel rendelkezőknek kéthavonta ellenőrizzük, történt-e új bejelentés hasonló névvel. Ezáltal időben kiderül, ha valaki elbitorolná nevét, és lehetőségünk van fellebbezni. A másik fél bejelentésének közzétételétől számított 3 hónapig lehetősége van megakadályozni, hogy jogtalanul használja nevét.

Milyen egy jó cégnév?

cégnév levédése libriVan egy jó ötlete, hozzá egy piacképes vállalkozása, de kitörne a „Tóth és Tóth 20001 Bt.” és társai közül? Szeretné, hogy cége nevét ne csak könyvelője ismerje fejből, hanem a fogyasztói közt is fogalom legyen, hogy beépüljön a köztudatba?
Következzen itt pár szempont, hogy miket kell szem előtt tartani a cégnév megválasztásánál, hogy cégneve levédetése később is jó döntésnek bizonyuljon.
A név legyen egyszerű, legyen könnyen megjegyezhető. Ez nem igényel további magyarázatot.

cégnév levédése fikaMielőtt levédetné cégnevét, figyeljen rá, hogy az ne adjon lehetőséget a nemkívánatos értelmezésekre. Sem magyar, sem olyan nemzetek nyelvein, melyek később valószínűleg találkoznak majd a cégünkkel. Ez persze 100%-ig nem kivédhető, de pár példa jól mutatja, hogy miről is van szó. Svédországban járva ihatunk egy presszókávét a Fika nevű hálózatban, texasi barangolásunk során a Valag nevű pizzéria is jó célpont lehet. De ha jó hangunk van, a thaiföldi Kuki Idol tehetségkutatóban is sikereket érhetünk el. Természetesen nem szükséges minden nyelvet letesztelnünk, de ha külföldi célcsoportunk is van, akkor legalább a világnyelvekre koncentráljunk. Egyes esetekben persze külön marketingfogás lehet a kétértelmű név, de legyünk elővigyázatosak. Cégnév levédése előtt fontoljuk meg alaposan, hogy megéri-e ilyen nevet választanunk.

cégnév levédése bmwHa gondot fordítunk rá, hogy levédessük nevünket, akkor az is fontos, hogy az ne legyen elcsépelt, vagy ismert márkákra hasonlító. Ez egyes esetekben rosszul sülhet el és félő, hogy egy a nagyobb név árnyékot vethet cégünkre. Például a Tila név egy divatcégnek, vagy Atus-ra keresztelt lakatgyártó vállalkozás sem biztos, hogy jó választás.

Magyarként is fontos, de ha nemzetközi a célcsoportunk, akkor figyeljünk a jó kiejthetőségre. Az ékezetek, és speciális magyar betűk (gy, ty) egyes esetekben nehézséget okozhatnak a külföldieknek. Mielőtt cégnevünket levédetjük, járjuk körbe ezt a kérdést. Ha pedig idegen csengésű nevet választunk, akkor is ügyeljünk rá, hogy a magyaroknak ne okozzon nehézséget könnyen kiejteni. De egyes éttermekben is rendre előfordulnak olasz, francia nevű ételek, ilyenkor sokan zavarba jönnek, hogy hogyan is kéne kiejteni.

Ne legyen pejoratív értelme, bármilyen viccesnek is hisszük. A vásárlóink egy része talán értékeli, viszont sokakat elijeszthet egy családi étteremnek a „Hizlalda” név, vagy autószerelő vállalkozásunknak a „Fusi Műhely”.

Azt már tudjuk, hogy mit, de hátra van még a hogyan.

cégnév levédése cserpesNe rágódjunk sokat rajta és lehetőleg ne gyűjtsünk össze nagyon sok lehetséges nevet. Ha van 8-9 ötletünk, akkor tanácsosabb 2-3 nevet versenyeztetni egyszerre. Mielőtt véglegesítjük, levédetjük cégünk nevét, kérjük ki egy grafikus, vagy marketinges véleményét is. Nekik van tapasztalatuk és szakmai szemüvegen át tudják vizsgálni, hogy melyik név lehet szerencsés választás. Nézzük meg, hogy nem foglalt-e, van-e hasonló csengésű a piacon. Gondoljunk bele, hogy teljesen érthető-e akkor is, ha egy zajos telefonba mondjuk, nem lehet-e félreérteni. Tartsuk szem előtt, hogy hosszabb távra tervezünk, de ne legyen ez nagy nyomás. Végső esetben akár meg is lehet változtatni. Persze ez sok nyűggel jár és a korábbi vásárlóinkat, kiépült kapcsolati hálónkat veszélyeztetjük vele. Nem utolsó sorban pedig az összes fáradozásunk és pénzünk is kárba vész, amit arra fordítottunk, hogy ismertté tegyük. Cégneve levédése előtt kísérletezzen ezzel, mutassuk meg ismerőseinknek, kérje ki szakembereink véleményét!

Az imént megtudhattuk, hogy milyen nagy jelentőséggel, értékkel bír a cégünk neve. Abba is betekintést nyerhettünk, hogy mely szempontokat kell mérlegelnünk a kiválasztás során. Nem kell sok magyarázat ezután, hogy elfogadjuk: nem könnyelműsködhetjük el cégnevük kiválasztását és annak levédését. A cégnév levédése mellett fontos szerepe lehet szlogenünk, vagy akár a márkánk levédésének. Ha szeretne érdekes és tanulságos történeteket olvasni arról, hogy miért fontos a cégnév és vállalkozásunkhoz tartalmazó szellemi tőkék levédése, nézzen utána itt.

Cégnév levédése – gyorsan, egyszerűen, precízen

cégnév levédése brand

Cégnév levédéssel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük kérjen ingyenes visszahívást a jobb oldalon található űrlapon, vagy keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire. Lehetősége van személyes konzultáción is részt venni, ahol az első óra ingyenes! Amennyiben szeretne bővebb információt kapni Ügyfélbarát Szabadalmaztatási Programunkról, kattintson ide!

Akik már minket választottak

és még sokan mások…

Legyen Ön a következő!