formatervezési mintaoltalom az ipari termékek külső formájának oltalmát biztosítja. Idegen szóval a termék design levédését teszi lehetővé. Az oltalom révén a formatervezési minta tulajdonosa piaci pozícióját megteremtheti vagy tovább erősítheti.

formatervezesi-minta-wassilyA formatervezési mintaoltalom a termék külső kialakítását, a formatervezői tevékenység eredményét helyezi kizárólagos oltalom alá. A formatervezés, az áruk esztétikai színvonalának emelése egyre inkább előtérbe kerülő feladat. A formai kialakítás sík- vagy térbeli megjelenés lehet, a szőnyegtől a vázán át a formatervezett járművekig terjedhet. A formatervezési minta lényeges sajátja, hogy könnyen megismerhető és könnyen utánozható, ezért különösen fontos lehet a kizárólagos oltalom megszerzése. Fokozza az oltalom megszerzésének jelentőségét, hogy ugyanazt a műszaki megoldást újabb és újabb formatervezett külsővel könnyebben lehet eladni, és így nagyobb piaci részesedést szerezni.

Az formatervezési mintaoltalom megszerzésének feltételei

A többi iparjogvédelmi oltalmi formához hasonlóan a minta újdonsága. Ha bejelentés előtt bárki, bárhol a mintát megismerhette, akkor az már nem tekinthető újnak, és oltalom nem szerezhető rá.

formatervezesi-minta-szaniterformatervezési mintaoltalomnak az újdonság mellett a formai kialakítás egyéni jellegével is kell rendelkeznie. Fontos követelmény, hogy a minta a termék rendeltetését hátrányosan ne befolyásolja, illetve hogy tényleges formatervezői tevékenységen alapuljon, vagyis a forma nem adódhat kizárólagosan a termék rendeltetéséből.
formatervezési mintaoltalom a bejelentés közzétételével keletkezik, és a bejelentés napjától számított öt évig tart. Az öt év lejártakor az oltalmi időt további öt-öt éves időtartamra, legfeljebb négyszer meg lehet újítani. A formatervezési minta bejelentés napjától számított huszonöt év elteltével a formatervezési mintaoltalom végérvényesen megszűnik.
A formatervezési mintaoltalom jogosultjának kizárólagos engedélye van arra, hogy a terméket hasznosítsa, vagy a hasznosításra másnak engedélyt adjon.

Formatervezési mintával kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén - hívjon telefonon vagy írjon emailt - , és készséggel válaszolunk kérdéseire.

Akik már minket választottak

és még sokan mások…

Legyen Ön a következő!