A használati mintaoltalom a szabadalmaztatható találmány színvonalát el nem érő, új szerkezeti kialakítások védelmére szolgáló oltalmi forma. A használati mintaoltalom alapján a minta jogosultjának kizárólagos engedélye van arra, hogy a használati mintát hasznosítsa, illetve, hogy a hasznosításra másnak engedélyt adjon. A használati mintaoltalom ideje 10 év, ezt követően a használati minta közkinccsé válik.

A használati minta védhető Magyarországra, országonként, illetve nemzetközi rendszerekben, mint például az Európai Unióban használt Europa Patent szabadalmi rendszerben.

Mi a használati mintaoltalom?

A használati mintaoltalom általában a szabadalomnál egyszerűbb, kisebb jelentőségű műszaki megoldások védelmére szolgál. Az oltalmazható minták jellemzője a kézzelfoghatóság. Használati mintaoltalomban részesíthető egy tárgy kialakítására, szerkezetére, részeinek elrendezésére szolgáló megoldás. A használati mintaoltalom engedélyezésének három lényeges feltétele van: az újdonság, a feltalálói lépés és az ipari alkalmazhatóság.

Az újdonság követelménye a szabadalom abszolút, világviszonylatban vett előírásához képest enyhébb, amely azt jelenti, hogy az írásos nyilvánosságra jutáson kívül csak a magyar, tehát a belföldi gyakorlatba vétel számít újdonságrontónak.

A használati minta oltalmi ideje a bejelentés napjától számítva tíz év. Az alatt az idő alatt a mintaoltalom jogosultjának kizárólagossága van arra, hogy mintáját hasznosítsa vagy annak hasznosítására másnak engedélyt adjon. Ha az oltalmi idő lejárt, a használati mintaoltalomba foglalt megoldás is közkinccsé válik, bárki szabadon hasznosíthatja. A használati mintaoltalmat a szabadalomnál egyszerűbb eljárással, annál gyorsabban, átlagosan nyolc-tíz hónap alatt lehet megszerezni. A feltalálónak saját, jól felfogott érdeke a mintaoltalmi bejelentés megtétele előtt a megoldás újdonságának ellenőrzése, és csak a ténylegesen új megoldás bejelentése. A szabadalmi kutatás segít a használati mintaoltalom újdonságtartalmának kiszűrésében. A használati mintabejelentés megtétele és az engedélyezési eljárás lefolytatása a szabadalmi eljáráshoz hasonlít, azzal a lényeges különbséggel, hogy a gyors eljárás miatt, nem kerül sor közzétételre.

Használati mintával kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén - hívjon telefonon vagy írjon emailt -, és készséggel válaszolunk kérdéseire.

Akik már minket választottak

és még sokan mások…

Legyen Ön a következő!