Van egy ötletem, de nem tudom, hogy...

ötlet levédése

Melyik oltalmi formát válasszam, mit takar egy ötlet levédése?

Az ötletet alapvetően, önmagában nem lehetséges levédetni. Az áruk, szolgáltatások, szellemi termékek széles skáláján nagyon sokfajta dolgot lehet levédetni, és fontos követelmény, hogy amit le szeretnénk védeni vagy újdonság legyen, vagy jól megkülönböztethető a témában hasonló dolgoktól. Ha rendelkezik olyan névötlettel, amelyet védjegyként vagy olyan találmány ötlettel, amelyet szabadalomként jelentene be, mindenféleképpen érdemes szakértő segítségünket igénybe vennie.

Mi lehet ötlet, mit és hogyan védhetek le?

   1. Védjegyként védhető le a név- és logóötlet, a márkanév, egy szlogen ötlete, termékek neve, színe, egy ábra, stb. A védjegy a termékek, szolgáltatások megkülönböztetését segíti. A védjegy a legtöbb vállalkozás számára igen értékes tőke, mivel a fogyasztók, vásárlók hajlandóak többet fizetni bizonyos védjegyekkel megjelölt termékekért. Ha rendelkezik ilyen védjegyötletekkel, első lépés a bejegyeztetés előtt a védjegykutatás hazai és nemzetközi rendszerekben, amely segítségével megbizonyosodhatunk arról, hogy levédeni kívánt ötletünk nem ütközik-e másnak már bejegyeztetett védjegyével, egyedi szereplői leszünk-e a piacnak ezzel a névvel, logóval, márkával. A védjegykutatás után rögtön megtehetjük a magyarországi vagy akár az európai uniós bejelentést is. Fontos információ, hogy a hazai bejelentés napjától számított 6 hónapon belül érdemes kiterjeszteni védjegybejelentésünket külföldre is, amennyiben szeretnénk érvényesülni a nemzetközi piacon. Hazánkban is számos cég, vállalat rendelkezik olyan márkával, névvel, logóval, amelyek sikerét a megfelelően védelem biztosítja. A FLABéLOS,  a Norbi Update1 és a Rézangyal márka történeteiről bővebben blogunkon olvashat.

    Kérdése van a védjegyekkel kapcsolatban?  Keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén!


   2. otletSzabadalom szerezhető találmányokra, technológiákra, eljárásokra és gyártási módokra. Egy szabadalomnak világviszonylatban újnak kell lennie: ha már valaki más megkapta a szabadalmi oltalmat ugyanarra vagy nagyon hasonló dologra akár itthon, akár külföldön, az már nem védhető le szabadalomként. Ennek a duplikációnak a kiszűrésére a szabadalomkutatás szolgáltatás nyújt segítséget. Ezután következik a szabadalom bejelentése Magyarországra vonatkozóan, majd 12 hónapon belül van lehetőség a szabadalmi oltalom nemzetközi kiterjesztésére, az Európai Unióra vagy más országokra. Ehhez érdemes szakértő segítségünket igénybe venni, ugyanis ez számos buktatóval és költséggel járó folyamat. A 12 hónap lejárta után már nem teheti meg a bejelentést, mivel a nemzetközi szabályozás miatt biztos, hogy el fogják azt utasítani, és véglegesen elveszik a kiterjesztés lehetősége, mint ahogy az a Rubik bűvös kockája esetében is történt, amelyről bővebben itt olvashat.

    Kérdése van a szabadalmakkal kapcsolatban?  Keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén! 


   3. Ipari termékek külső formájára is szerezhető védelem. Ez az úgynevezett formatervezési minták oltalma, amelyek a termékek “designjára” vonatkozik. A formatervezés, az áruk esztétikai színvonalának emelése egyre inkább előtérbe kerülő feladat. A formai kialakítás sík- vagy térbeli megjelenés lehet, a szőnyegtől az asztalon át, a formatervezett járművekig terjedhet. Sajnos a külső forma könnyen másolható, ezért is nagyon fontos a megfelelő védelem. A formatervezési mintaoltalom megszerzésének fontos feltétele, hogy a mintának újdonságnak kell lennie, így ha a bejelentés előtt már bárki megismerhette a mintát, az már nem tekinthető újnak, így nem védhető le. Másik fontos követelmény, hogy a külső forma a termék rendeletetésszerű használatát ne befolyásolja negatív módon, illetve, hogy a minta tényleges formatervezői tevékenységen alapuljon (tehát ne adódjon a forma kizárólag a termék rendeltetéséből). A formatervezési mintaoltalom jogosultjának kizárólagos engedélye van arra, hogy a terméket hasznosítsa, vagy a hasznosításra másnak engedélyt adjon.

    találmány levédése banner

   4. e4d556598e791d516221738fdf0a5daf-tldnr-3-incredible-inventions-to-change-the-worldÚj szerkezeti kialakítások védelmére szolgál a használati mintaoltalom. Ez alapján a minta jogosultjának kizárólagos joga van arra, hogy a használati mintát hasznosítsa, illetve, hogy a hasznosításra másnak engedélyt adjon. A használati minta szintén védhető Magyarországra vonatkozóan, illetve nemzetközi rendszerekben, mint például az Európai Unió. A használati mintaoltalom általában a szabadalomnál egyszerűbb, kisebb jelentőségű műszaki megoldások védelmére szolgál, mint például egy óramű belső kialakítása. Ezen minták jellemzője a kézzelfoghatóság: egy tárgy kialakítására, szerkezetére, részeinek elrendezésére szolgáló megoldás. A használati mintaoltalom engedélyezésének három lényeges feltétele van: az újdonság, a feltalálói lépés és az ipari alkalmazhatóság.

    Kérdése van a használati minták levédésével kapcsolatban?  Keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén! 


   5. Bizonyos szerzői műveket is bejegyeztethetünk az önkéntes műnyilvántartásba, ezáltal védelem szerezhető az irodalmi (pl.: szépirodalmi, szakirodalmi, tudományos, publicisztikai) művekre, írásban vagy hang-, illetve képfelvételen rögzített, nyilvánosan tartott beszédre vagy előadásra, számítógépi programalkotásra (akár felhasználói program, akár operációs rendszer) és a hozzá tartozó dokumentációra, színműre, zenés színműre, táncjátékra és némajátékra, zeneműre (szöveggel vagy anélkül), rádió- és televíziójátékra, filmalkotásra és más audiovizuális műre, rajzolás, festés, szobrászat, metszés, kőnyomás útján létrehozott alkotásra és annak tervére, fotóművészeti alkotásra, térképműre és más térképészeti alkotásra, építészeti alkotásra és annak tervére, épületegyüttesre, illetve városépítészeti együttes tervére, műszaki létesítmény tervére, iparművészeti alkotásra és annak tervére, jelmez- és díszlettervre, ipari tervezőművészeti alkotásra.

 

Az ötlet levédése tehát ezen öt fő csoportba sorolható. Bármely oltalmi formával kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos ötletének levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt -, és készséggel válaszolunk kérdéseire.

Akik már minket választottak

és még sokan mások…

Legyen Ön a következő!