A védjegyfigyelés segít abban, hogy megvédje nevét, logóját, márkáját a hamisítók, jogtalan felhasználók ellen. Egy saját védjegy, vagy szabadalom levédése vállalkozása számára az egyik legértékesebb tőke, hiszen ez garantálja terméke, vagy szolgáltatásának a megkülönböztethetőségét, piaci előnyét.

Mi a védjegy?

A védjegy a jel, amely a versenytársaktól megkülönbözteti termékét. Ez az a megszokott név, logó, márka, amelyhez a fogyasztók ragaszkodnak, érzelmileg kötődnek, és ezáltal hajlandóak többet is fizetni szolgáltatásaiért. Nem kell nagyon kutakodni a példák után, hiszen sokkal szívesebben leveszünk a polcról egy olyan terméket, aminek ismerős a logója, neve, mint egy úgynevezett “no-name” terméket, amit akkor látunk először. Elképzelhető, hogy két termék között semmi különbség nincs, csak a csomagolás, márkanév, de a termék maga ugyanaz.

Ezzel nap mint nap találkozhatunk a bevásárlóüzletekben, ahol a multicég olcsó, sajátmárkás terméke mellett ott van a drágább, jó névvel és presztízzsel bíró termék, de valójában ugyanazon a gyártósoron készültek.

Ami itt segít eladni ugyanazt a terméket magasabb áron, az a márkanév, a védjegy.

Persze ezek nem új dolgok, hiszen mindenki tudja, hogy egy drága ruha esetén elsősorban a logót fizetjük meg, a cégek pedig nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy logójuk jó presztízzsel rendelkezzen és le legyen védve, hogy azt más ne használhassa fel.

Ám sokan könnyedén abba a hibába esnek, hogy nevük, logójuk levédetése után nem követik nyomon annak sorsát. Sajnos vannak a piacnak olyan nem túl etikus szereplői, akik próbálnak hasznot húzni mások nevének, márkájának elbitorlásával, jogtalan eltulajdonításával. Próbálkoznak a már meglévő védjegyekhez nagyon hasonló elnevezést bejegyeztetni, amellyel megtéveszthetik a fogyasztókat. Ha átjutnak a Szabadalmi Hivatal szűrőjén, szerencsétlen esetben ők is bejegyeztethetik, levédethetik az utánzatot.

védjegyfigyelésMiért fontos az állandó védjegyfigyelés?

A folyamatos védjegyfigyeléssel még az előtt lesz tudomása arról, hogy valaki el kívánja tulajdonítani az Ön védjegyét, mielőtt  a másik fél hivatalosan is bejegyeztethetné, mielőtt a terméke megjelenne a piacon, és valóban vetélytárssá válna.

Hogyan tudja megakadályozni, hogy mások használják az Ön nevét?

A folyamatos védjegyfigyelés szolgáltatással megelőzhetjük, hogy bejegyeztessék, ellopják, felhasználhassák a védjegyét. A már bejelentett védjeggyel rendelkezőknek kéthavonta ellenőrizzük, történt-e új bejelentés hasonló névvel. Ezzel a szolgáltatással megakadályozható, hogy mások elbitorolják nevét, jogtalanul felhasználják.

A kéthavi időtartam biztonságos, mert egy védjegy oltalom alá helyezése nem megy egyik pillanatról a másikra. Amíg a Szabadalmi Hivatal bejegyzi a védjegyet az több, mint két hónapig tart, tehát amennyiben kiderül, hogy más is le szeretné védetni a már meglévő védjegyünk, még időben megakadályozhatjuk a folyamatot.


Mit tegyen, ha kiderül, valaki bejegyeztett olyan nevet, logót, mint az Öné?

Ha az állandó védjegyfigyelés során kiderül, hogy valaki próbálkozik az Ön nevének eltulajdonításával, lehetősége van segítségünkkel fellebbezni. A másik fél bejelentésének közzétételétől számított 3 hónapig lehetősége van megakadályozni, hogy jogtalanul használja, levédethesse az Öntől “kölcsönzött” nevet.

Számolni lehet a károkkal is, amit a cége elszenvedett a másik bejegyzés által. Ezzel kapcsolatban általában nehéz eljárni, hiszen meg kell állapítani, hogy mekkora kárt okozott Önnek, hogy más visszaélt az Ön védjegyével. Azonban bizonyos esetekben erre lehetőség van.

védjegyfigyelés

Itt nem csak arra lehet gondolni, hogy egy másik cég az Ön neve alatt árult és Önnek bevételkiesése történt, mivel megtévesztette a vásárlókat, hanem a hitelrontás ténye is komolyan felmerül. Amennyiben mi egy magas minőséget nyújtó kávéházat vezetünk, akik egyedi arculattal és meghatározó branddel rendelkeznek, akkor könnyedén feltűnhet a piacon egy versenytárs, aki tőlünk veszi az ötletet, viszont jóval alacsonyabb minőséget nyújt. Ilyenkor sajnos a mi presztízsünkön is csorba esik, hiszen a fogyasztók egy kalap alá sorolják a két üzletet.  

Új névvel lép a piacra?

Ha azonban Önnek  van új márka-, név- vagy logóterve, és védjegyoltalom alá szeretné helyezni, de nem biztos benne, sérti-e más jogait, vagy névötlete szerepel-e már a nyilvántartásban, akkor a védjegykutatás szolgáltatást ajánljuk, amellyel leellenőrizhetjük, hogy bejegyzett védjegye egyedi szereplője lesz-e piacának.

Ön is szeretné biztonságban tudni védjegyét? Szeretné, ha folyamatos védjegyfigyelés által megóvnánk azt?

A folyamatos védjegyfigyelés szolgáltatással kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek.

Jelentkezzen, hogy segíthessünk!

Akik már minket választottak

és még sokan mások…

Legyen Ön a következő!