szabadalom

Néha eszünkbe sem jut, hogy a ma ismert népszerű találmányok milyen viszontagságos úton kerültek be a köztudatba. Sokszor fel sem merül, hogy egy-egy újító zseninek milyen viszontagságokat kell kiállnia azért, hogy ne csak anyagilag, de morálisan is elismerjék.

Több eset ismert, amikor valaki eredményét ellopva, más próbálja learatni a babérokat. Ezzel nem csak erkölcsi, de komoly anyagi kárt is okozhatnak a feltalálónak. Az alábbiakban három példán mutatjuk be, milyen fontos, hogy időben és szakszerűen levédessük találmányunkat.

 

Rádió, Tesla és Marconi 

szabadalom

Guglielmo Marconi, olasz fizikus és mérnök Nikola Tesla asszisztense volt Amerikában. Munkája során bepillantást nyert Tesla eredményeibe, többek közt a rádió megalkotásába is. Marconi szemfüles volt és 1901-ben szabadalmaztatta a rádiót, amiért 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott. Tesla beperelte őt, hogy ellopta találmányát. Ugyan Tesla 1896-ban próbálta levédetni szabadalmát, viszont ez nem volt sikeres. A rendkívül hosszan elnyúló tárgyalások végére, 1947 után, a bíróság Teslának tulajdonította a rádió feltalálását. Tesla viszont ezt már nem érte meg.

 

Focicipő, Oroszi László és Adidas

szabadalom

Oroszi László 1998-ban a Tisza cipőgyárban kifejlesztette az irányítósávos futballcipőt. A találmány lényege, hogy a cipő mintázata könnyebben irányíthatóbbá tette a focilabdát. Az új cipő nagyon pozitív visszhangokat váltott ki itthon és külföldön is. Sőt, az Adidas egyik képviselője 2 párt is kért Oroszitól. 2000-ben Oroszi arra lett figyelmes, hogy Franz Beckenbauer, német futballikon, az Oroszi-féle cipővel pózol az újságok címlapján. Az Adidas Oroszi ötletét felhasználva megalkotta saját cipőjét. Oroszi szabadalma sajnos csak Magyarországra terjedt ki, ezért nemzetközi szinten nem lehetett pert indítani az Adidas ellen. A bírósági ügy emiatt igen bonyolult volt és nehézkesen haladt. Tizenkét évvel később, 2014-ben végül Orosznak ítéltek igazat. A győzelem nem csak erkölcsileg volt jelentős, hiszen ritkán győznek le magánszemélyek peres úton egy multicéget, de akár százmilliós nagyságrendű kártérítést jelenthet.

találmány levédése banner

Dagerrotípia, Nicéphore Niépce és Louis Daguerre

szabadalom

Manapság szinte minden elektronikus eszközzel lehet fotózni, eszünkbe sem jut, hogy mekkora csoda volt ez a XIX. században. A dagerrotípia volt a modern fotózás őse, a mindenki által ismert, Petőfi Sándorról fennmaradt egyetlen fotó is ezzel az eljárással készült. A dagerrotípia Louis Daugerre-ről kapta nevét, viszont ő csak finomította az eljárást, de magát a felfedezést Niépce tette. Daugerre bejelentette a találmányt a Francia Akadémiának és felajánlotta azt a francia kormány számára. A feltalálók ezután életjáradékot kaptak, Daugerre évi 6000, az időközben elhunyt Niépce fia mindössze 4000 frankot. Később Niépce fia újrakötötte ezt a megegyezést, amely megfordította az arányt, viszont az még mindig Daugerre-ről volt elnevezve, Niépce neve szinte feledésbe ment.

A fenti pár eset igazolja, hogy a nem időben és nem teljes körűen levédetett szabadalmak nagyon vonzóak lehetnek mások számára. Egy-egy hasznos találmány erkölcsi, szakmai és anyagi elismerést is von maga után. Ne hagyja, hogy mások jogtalanul felhasználják ötletét, találmányát és nevét! Védesse le találmányát, ne csak itthon, külföldön is, így megelőzheti, megakadályozhatja, hogy megkárosítsák. Az ötlet levédése, találmány levédése, név levédése, márka levédése is mind-mind a tulajdonos védelmét és értékét szolgálja. Ha nemzetközi szinten is csábító termékkel rendelkezünk, akkor a nemzetközi szabadalmi bejelentés és nemzetközi védjegybejelentés is hasznos lehet.
Hazai, európai uniós és nemzetközi szabadalmi bejelentéssel és védjegyekkel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire.