Top 5 előny, amiért érdemes franchise átadónak lenni

Top 5 előny, amiért érdemes franchise átadónak lenni

Előző cikkünkben bemutattuk a franchise történetét, melyből kiderült, hogy a modern franchise üzleti modell “kifejlesztése” három kiváló üzleti érzékkel rendelkező vállalkozó úriembernek köszönhető.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy a franchise üzleti modell miért előnyös a franchise átadó számára!

1.  Alacsony kockázat melletti terjeszkedés

Manapság a legtöbb vállalkozás számára a terjeszkedés akadályát a tőkehiány jelenti. Míg a 2008-ban kitört gazdasági válság előtt a vállalkozások is könnyebben fértek hozzá a különböző hitelkonstrukciókhoz, ma már mind a vállalkozók, mind a hitelintézetek sokkal óvatosabbak.  

A franchise, mint alternatív megoldás a terjeszkedésre, ideális módja a tőkebevonásnak, aminek ráadásul számos előnye van. A legfőbb érve a franchise-t választó vállalkozóknak, hogy a növekedés során sokkal alacsonyabb az eladósodás kockázata. Mivel elsősorban a franchise átvevő biztosítja az üzleti egység létrehozásához, megnyitásához és működtetéséhez szükséges tőkét, ez lehetővé teszi a franchise átadónak, hogy gyakorlatilag mások erőforrásait felhasználva növekedjen.

2. Kiemelkedő növekedési ütem

A vállalkozók egyik legfőbb félelme, hogy cégük nem fogja tudni tartani a piac növekedésének ütemét, így amellett, hogy nem tudják kiaknázni az új piaci helyzetben rejlő potenciált, a versenytársak is megelőzik, lehagyják őket. Ezek a legtöbb esetben valós félelmek.Franchise - Kiemelkedő növekedési ütem

Legyen akárcsak egy új üzlet nyitásáról szó,  ami rengeteg időt vesz igénybe. Ez egy időben elhúzódó folyamat, hiszen alapos tervezést igényel a vállalkozás részéről. Sok vállalkozónak a franchise jelenti az egyetlen járható utat a versenyképesség vagy a piacvezető pozíció megtartásához, hiszen a feladatok megoszlanak a franchise átadó és az átvevők között.

A franchise nem csak a pénzügyi, de a humanerőforrás kiválasztásából eredő nehézségeket is enyhíti az átadó számára, így képessé válhatnak a sokkal nagyobb méretű vállalatokkal is felvenni a versenyt.

3. Kisebb felelősség és abból eredő kockázat

A franchise jellegéből adódóan számottevően csökkenti is a franchise átadó felelősséget. Alapvetően a franchise átvevő viseli a felelősséget a saját üzletben történő befektetésekért, fejlesztésekért, készletekért, a megfelelő személyzet kialakításáért és a működésért is.

Ugyanakkor szintén a franchise átvevőt feladata az eszközök, a szükséges járművek beszerzése és bármi, ami az üzletében történik – legyen szó az alkalmazottak helytelen viselkedéséről vagy balesetről – az kizárólag az ő felelőssége lesz. Természetesen a franchise márka jó hírneve és annak megőrzése mindig nagyon fontos.

4. Magasabb jövedelmezőség

A franchise egyszerűbb szervezeti és személyzeti megoldásai lehetővé teszi, hogy a franchise átadó vállalkozása rendkívül jövedelmező módon működhessenek. Mivel a franchise átadó sikere nagyban a franchise átvevő működésének hatékonyságán múlik, ezért szervezetileg sokkal rugalmasabbnak kell lennie, cserébe sokkal nagyobb profitot tud elérni.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy komoly bevételi forrást jelent az átvevők által fizetett royalty (franchise díj).

5. Motivált franchise átvevők

A vállalkozásoknak mindig kihívást jelent a megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása, főleg ha vezetőkről van szó. A vállalkozók gyakran hónapokat vesztegetnek el a megfelelő vezetők megtalálásával és képzésével csak azért, hogy rövid időn belül elhagyja a céget, vagy ami még rosszabb, hogy a versenytárs magához csábítsa.

Franchise előnyök - Innovációra törekvésA franchise átvevő nem egyszerű vezető lesz a franchise-hálózatban. Semmi nem motiválja jobban a vezetőket, mint az, hogy ha ők maguk is anyagilag érintettek a sikeres működésben, amivel ők is és a franchise átadó is kiemelkedő profitot tudnak elérni.

Miért jobb vezetők legtöbbször a franchise partnerek a munkavállaló-vezetőknél?

 

  • Hosszú távú együttműködési szerződés megkötése: A gyorsan változó üzleti világban mindenki jobban szereti a kiszámítható, stabil hátteret, ezzel a franchise-átvevők is így vannak.
  • Jobb “minőségmenedzsment”: A franchise átvevő, ahogy az évek (évtizedek) alatt egyre tapasztaltabbá válik, olyan tudást szerez, amivel még hatékonyabban tudja működtetni üzletét. Ráadásul a saját személyzetük képzésére és motiválására is több erőforrást fordítanak.
  • Innovációra törekvés: Mivel a saját tőkéjüket kockáztatják, de mellette szakmai támogatást is kapnak, a franchise átvevők keresik az új lehetőségeket, hogy még jobbá tegyék üzletüket.
  • Tulajdonos központú látásmód: A franchise átvevő, mint tulajdonos-menedzser mindig a költségek lefaragásán, ugyanakkor a minőség és hatékonyság növelésén fáradozik

Még oldalakon keresztül lehetne sorolni milyen előnyökkel jár egy vállalkozás franchise rendszerben való működtetése.

A franchise üzleti modell vonzó sajátossága, hogy mind a franchise átadó, mind az átvevő rengeteget profitálhat az együttműködésből.

Ha gondolkodott franchise hálózat építésében vagy úgy gondolja, hogy vállalkozását sikeresebbé tudná tenni a franchise-ban való gondolkodás, forduljon franchise-szakértő munkatársunkhoz!

Az ingyenes konzultáció során szakértőnk a franchise-zal kapcsolatos minden tudnivalót megoszt Önnel.

Érdekel az ingyenes franchise konzultáció!