A mindennapokban számtalan találmányt használunk, amelyek megkönnyítik életünket, amelyek egyszerűek, ugyanakkor nagyszerűek.

Legtöbbször bele sem gondolunk mit csinálnánk, ha ezek a találmányok nem léteznének.

Például a golyóstoll feltalálása nélkül, még ma is tömegek írnának töltőtollal vagy mártogatós tollal.

Önben is bizonyára felmerült a gondolat, a feltalálók hogyan tudták egyáltalán kitalálni az ötletet, nemhogy még meg is valósítani azt. Tipikusan arra gondolnánk, hogy a találmányokat fehér köpenyes kutatóknak, tudósoknak köszönhetjük, akik hosszas kísérletezés és tesztelés után jutottak el az átütő felfedezéshez.

Sok esetben azonban csak a véletlennek köszönhetően alkotta meg vívmányát a feltaláló. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a találmány találta meg feltalálóját. Sokszor váratlan vagy kellemetlen helyzet által kiváltott rögtönzés, illetve mások ügyetlenkedésének megfigyelése vezette el a feltalálót találmányához.

1. Burgonyacsipsz

A burgonyacsipsz feltalálása is véletlennek volt köszönhető. Az 1850-es évek Amerikájában George Crum séf Moon Lake Lodge nevű éttermében, az egyik jómódú vendége többször is visszaküldte a sült krumpliját, mivel túl vastagnak találta és nem is volt kellően ropogós. George ezt megelégelve, úgy gondolta megleckézteti a goromba vendéget, a lehető legvékonyabb szeletekre vágta fel a burgonyát majd forró olajban kisütötte, és megsózta. Meglepetésére a vendégnek nagyon tetszett az újdonság, jóízűen el is fogyasztotta, azután rendelt még belőle.

2. Lapos aljú papírzacskó

Szintén a tizenkilencedik században történt, de már az 1860-as években, Margaret Knight egy amerikai papírgyár alkalmazottjaként vette észre, hogy milyen nehéz bármit is belepakolni az akkoriban gyenge és alaktalan papírzacskókba. Elhatározta, hogy tapasztalatait felhasználva megalkot egy gépet, amely képes a papírt formára vágni és összeragasztani úgy, hogy a papírzacskó alja egyenes és lapos maradjon. A szabadalom levédetéséhez akkoriban szükség volt a prototípus fémből elkészített változatára is. A műhelyben, ahol legyártották a fém “papírzacskót”, az egyik dolgozó lemásolta a találmányt és megelőzve Margaretet, saját szabadalomként védette le. Margaret nem hagyta annyiban a dolgot, és beperelte a szabadalombitorlót. Sikerült az eredeti tervrajzokkal bizonyítania, hogy valóban lemásolták az ötletét. Miután megnyerte a pert, az ötlete védelme érdekében saját papírgyárat alapított.

3. Hajlítható szívószál

Előfordulnak olyan esetek is, amikor a feltaláló rendelkezik az innovatív ötlettel csak a megvalósítása mikéntje kérdéses. Joseph Friedman a lánya sokadik küzdelmét figyelte egy tejturmixszal. A problémát az jelentette, hogy akkoriban csak egyenes szívószálak voltak kaphatók, és nem érte el a végét. Elhatározta, hogy kitalálja a megoldást erre a problémára. Friedman úgy döntött, hogy egy csavart helyez a szívószálba, amit kötözővel fon be. Ezzel bordázott lett és hajlíthatóvá vált a szívószál. Kislánya így már könnyedén tudott inni magas falú poharakból is. Találmányát 1939-ben szabadalmaztatta.

 

4. Az ablaktörlő és az ablaktörlő sebességének szabályozása

Az ablaktörlő 1904-es feltalálása Mary Anderson nevéhez fűzhető. 1903 januárjában New Yorkba tartott amikor útja során megfigyelte, hogy havazás miatt a sofőröknek milyen gyakran kell megállni és kiszállni autójukból, hogy letakarítsák a szélvédőt.  Ezen gondolkodva találta ki az ablaktörlő ötletét, melyet az autó belsejéből lehet irányítani, így az autósoknak nem kellett többé aggódniuk a szélvédő letörlése miatt. Találmánya igazi népszerűségét a Ford T-modell elterjedésének köszönheti, 1916-tól pedig már minden autó kötelező tartozéka lett.

 

Robert Kearns egy esős estén vezetett haza, amikor is a nem éppen ideális látási viszonyok miatt nehezen látott ki a szélvédőn. Egészen 1963-ig az autók ablaktörlőjének mindössze két sebességfokozata létezett, nagyon gyors és nagyon lassú, ha nem esett egyenletesen az eső, a vezetés rendkívül nehézkessé vált. Kearns azon tűnődött, miért nem lehet az ablaktörlők sebességét az esőnek megfelelőnek állítani. Mérnökként nem jelentett gondot számára az ötletének megvalósítása, amivel több nagy autógyártó vállalatot is megkeresett. A vállalatok még csak válaszra sem méltatták Kearns megkeresését, azonban feltűnt neki, hogy hirtelen elkezdték használni találmányát a jóváhagyása nélkül. Hosszú pereskedés után, több mint 30 millió dollárt fizettek neki a nagy autógyártók.

 

5. Alumínium doboz nyitófüle

Ernie Frazer piknikezés közben döbbent rá, hogy nincs nála semmilyen eszköz, amivel az akkoriban – az 1950-es években – népszerű lapos tetejű üdítős dobozokat ki tudná nyitni. A következő évben megtervezte és elkészítette az első pattintható tetejű alumínium dobozt, amit egyszerűen fel lehet bontani egy kis nyitófüllel. A feltalálást követően megalapította saját vállalkozását, amely könnyen nyitható alumínium dobozok gyártásával foglalkozott. 1980-ra a vállalatának több, mint 500 millió dolláros éves bevétele volt, hála a találmányának.

 

Látható, hogy a legpraktikusabb ötletek gyakran a mindennapok során jutnak eszünkbe. Fontos, hogy minél hamarabb gondoskodjon az ötlete védelméről.

Önnek is van egy jó ötlete? Ne késlekedjen, sajnos rengeteg történetet ismerünk, amikor az eredeti ötletgazdát veszteség érte.

Szükséges, hogy az ötletek, találmányok oltalom alá kerüljenek, ezért szabadalmaztassa őket. A szabadalom és a védjegy segít megóvni a feltalálót, az ötletgazdát, hogy mások ne használhassák fel jogtalanul a találmányát, szellemi alkotását.

A befektetett időt,energiát és tudást ne hagyja kárba veszni, hiszen a feltalálót illeti a dicsőség.

JELENTKEZEM, MERT A FELTALÁLÓT ILLETI A DICSŐSÉG!