6 fontos kérdés, mielőtt franchise-t indítunk

Kisvállalkozása gyarapszik és eladásai növekednek? Folyamatosan olyan visszajelzéseket kap a városon kívüli vásárlóktól, hogy mikor fog egy új boltot nyitni? Titokban már unja, hogy csak egy, jól működő vállalkozást vezet és szívesen újraélné egy startup kezdeti izgalmait? 

Ha ezekre a kérdésekre “igen” a válasza, talán elgondolkodhat, hogy kiterjeszti franchise rendszerbe vállalkozását. A lényeg azonban a “talán”-on van, hiszen rizikós lehet egy teljesen új hely, üzlet nyitása. Mielőtt azonban franchise-t nyitna, kérdezze meg magától a következő 6 kérdést, amelyet a témában gyűjtöttünk össze. 

 1. Megvannak azok a szabványosított rendszerek jelenlegi vállalkozásomban (vagy el tudom készíteni őket), amelyek az új vállalkozás megnyitásához szükségesek?

Ahhoz, hogy egy franchise rendszert indíthassunk, fontos, hogy termékeink szabványszerűen rendszerezve legyenek. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az új vállalkozásban dolgozó alkalmazottak be tudják tanulni a szabványt, ugyanolyan legyen a termékek kinézete és minősége is, illetve a nyújtott szolgáltatás, mint a franchise-átadó cégnél. Például, ha egy fagyizót üzemeltetünk, ilyen dolgokra kell gondolnunk, mint :

 • A fagylaltadagoló kanalat hogyan és mikor kell elmosni6 fontos kérdés, mielőtt franchise-t indítunk
 • Mikor szükséges a kézfertőtlenítés és kesztyű használata
 • Mennyi és milyen feltétet kell raknunk a fagyira, természetesen fajtánként változóan. 

Ezek a kis részletek a legfontosabbak ahhoz, hogy sikeres lehessen egy franchise vállalkozás. Mindenben tökéletesen egyeznie kell az eredeti vállalkozással. Például, ha: 

 • kisebb adagokat adnak az egyik helyen, mint a másikon, vagy
 • az egyik helyen lényegesen rosszabb és lassabb a kiszolgálás, esetleg
 • másféle minőségű a fagylalt, vagy akár a tölcsér. 

Mielőtt elgondolkodna franchise üzemeltetésen, a legfontosabb, hogy elkészítse a franchise kézikönyvet is, amely tartalmazza a működés alapelveit alkalmazotti és vezetői szinten is, illetve a legfontosabb szabályokat is, amelyet a franchise átvevőnek be kell tartania. 

 1. Függ a vállalkozásom működése a személyes jelenlétemtől?

Sok vállalkozás ezen a kérdésen bukik meg. Ha egyszemélyes vállalkozásként indultunk, például, ha egy sikeres grafikával foglalkozó vagy fodrászati vállalkozásunk van, lehetséges, hogy a megszokott partnereink csak bennünk bíznak és nem hajlandók alkalmazottainkkal dolgozni. Amennyiben ezzel a problémával küzdünk, lassan, egyesével tanítsuk be az új franchise átvevőket. A hosszú betanítási idő során partnereink is találkozhatnak velük, sorban adjunk nekik kisebb feladatokat, amely során a partneri hálóval is bizalmi kapcsolatot építhet ki. 

 1. Minden törvényt és jogi lépést képes vagyok betartani, amikor franchiset nyitok?

Egy vállalkozás franchise-á alakítását gyakran olyan jogi követelmények és előírások védik, amelyekre fontos, hogy odafigyeljünk. Gyakran fontos tudnunk a vállalkozáscsoportunk:

 • Bevezető tőkéjét és folyamatban lévő bevételeit
 • Bírósági ügyeit, amiben részt vett 
 • Az utolsó három év részletes financiális beszámolóját
 • Stb. 
 1. Vajon tényleg van piaca a leendő új vállalkozásomnak?

Sokszor csődbe megy egy vállalkozás új helyszínen nyitott leányvállalata, hiszen adott esetben az új helyszínen nincs szükség arra a típusú szolgáltatásra, amely az franchise-átadó cégnél prosperál. Mielőtt franchiset nyitunk, tegyük fel a kérdést:

 • Ismert az a termék vagy szolgáltatás, amelyet árulok az új helyszínen, vagy meg kell ismertetnem a potenciális vevőimmel?
 • Van akkora potenciális felvevő réteg az új helyszínen, mint a mostanin?
 • stb.
 1. Sikeres a vállalkozásom pénzügyileg?

Egy profitáló vállalkozás sokszor nem elég, hogy franchiset indítsunk. Egyszerűbb és kevésbé rizikós, ha már van több vállalkozásunk és utána nyitjuk ki franchise-nak, mivel akkor már van tapasztalatunk több vállalkozás vezetésében és további ötleteket meríthetünk a franchise rendszer kezeléséhez. Stabil financiális helyzet szükséges továbbá:

6 fontos kérdés, mielőtt franchise-t indítunk

 • Az összes jogi intézkedés elvégzéséhez  
 • Piacra vinni vállalkozásunk franchise elképzeléseit
 • Értékesítők felvételéhez, akik a franchiset eladják
 • Folyamatos támogatás nyújtásához franchise rendszerünknek.

Alapvetően rendkívül nagy tőke kell egy franchise rendszer kiépítéséhez. Ha nem rendelkezünk ezzel, akkor érdemes gondolkodni valamilyen vállalkozói hitelen vagy a franchise álmaink átgondolásáról. 

 1. Élvezem az operatív feladatokat és a vállalkozásvezetést?

Ha csak a személyes aspektusok miatt szeretjük vállalkozásunkat, könnyen sokkot kaphatunk, ha franchiset indítunk. Már nem a napi személyes operatív feladatokat kell majd végeznünk, hanem inkább határokat átívelő, egységesített manageri feladatokat, mint:

 • Új régiók felkutatása a franchise-om bevezetéséhez
 • Marketing tervek készítése
 • A franchise rendszer folyamatos támogatása és fejlesztése
 • stb.

Ha a manageri szerepet ijesztőnek találjuk, vagy magunkat nem találjuk alkalmasnak, legyünk felkészülve egy manager felvételére. 

Ha gondolkodott franchise hálózat építésében vagy úgy gondolja, hogy vállalkozását sikeresebbé tudná tenni a franchise-ban való gondolkodás, forduljon franchise-szakértő munkatársunkhoz!

Az ingyenes konzultáció során szakértőnk a franchise-zal kapcsolatos minden tudnivalót megoszt Önnel.

Érdekel az ingyenes franchise konzultáció!