Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy cukrászdában rendelt süteményt, de a várva várt hagyományos íz elmaradt, nem olyan volt, mint amire számított. A jó minőségű hagyományos süteményeknek kiváló minőségű alapanyagokból, a gyártási technológia helyes betartásával kell készülniük, amit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályoz. Az elnevezés levédése miatt a cukrászok sok korlátba ütköznek. Nem gondolhatják újra a klasszikus recepteket, vagy legalábbis az elnevezéssel kell csínján bánniuk.

 

Miért van szükség a szigorú szabályokra?dobos torta

Sajnálatos módon sok cukrászatban, költségcsökkentés miatt, egyre több mesterségesen előállított adalékanyagot használnak egy-egy sütemény elkészítésénél. Ennek értelmében a termék élvezeti élménye sajnos elmarad. Így a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH ) szigorításokat vezetett be a fogyasztók és a minőség érdekében. Ami főként azt jelentette, nem elég, hogyha a sütemény kinézetre teljesen hasonlít az eredetire, hanem nagyon fontos az is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben felsorolt alapanyagok felhasználásával és a könyvben előírt módon készüljön – így garantáltan a várva várt ízt kapjuk. Ezeknek a süteményeknek az ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) végzi el. Ha valaki süteménye a könyvben lévő nevet használja, viszont az összetevői nem felelnek meg az előírtaknak, akkor a hatóság megtiltja a forgalmazását. Ha a gyártó nem szeretné az előírt összetevőkkel készíteni a süteményt, akkor más elnevezést kell használni, ha forgalmazni szeretné. Az elnevezés levédése tehát nem kitolásból állít szabályokat, hanem az eredeti érték megőrzése miatt.

találmány levédése banner

 

Hipermarketeknek köszönhető a szigorítás

A szigorítást elsősorban a hipermarketek miatt vezették be, ugyanis tartósítószerekkel és olcsóbb alapanyagokból készült süteményeket árulnak ugyanazon a néven, mintha tradícionális recept alapján készült volna. Ezt érdemes szem előtt tartani, amikor egy hipermarketben vásárolunk krémest, dobostortát, rigójancsit vagy Esterházy-tortát. Amennyiben még is ezekkel a nevekkel szeretnék forgalomba hozni a termékeket, be kell tartaniuk a hagyományos recept irányelveit.

A vélemények megoszlanak

A szegedi Kati Cukrászda vezetője egyetért a szigorításokkal és ők a készítés és forgalmazás során be is tartják az  előírásokat. „A fagylaltjainkat máig úgy készítjük, ahogy évtizedekkel ezelőtt kitalálták, de az őznyelvet és a krémest is. Nem térünk el tőle, mert jó. A Dobos torta receptjén viszont változtattunk, főzött, lágy krémmel készítjük, hogy ízletesebb legyen, de nem is használjuk a nevet, Dobos jellegű tortának hívjuk.”
Viszont a szegedi Kálvária Cukrászda tulajdonosa szerint ezzel a szigorítással a kreativitást veszik el a cukrászatból. “Kipróbáltuk az Eszterházy és a Dobos tortákat is az eredeti recepttel, sokkal töményebb, nehezebb sütemény lett az eredménye, ráadásul kétszer-háromszor annyi munkával is jár. Nagyon megoszlottak a vélemények, a mai ízlésvilágnak már nem felel meg, nem kellett a vevőknek.”

 

Tehát a név ez esetben valóban kötelez! Védjegy oltalom szerezhető névre is! Tudjon meg többet az alábbi témakörökben: nemzetközi védjegybejelentés, szabadalmi fogalmak, találmány levédése, szabadalom levédése.

Ön is szerezhet védjegyet termékei vagy cége nevére, kérjük keressen meg minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – és készséggel válaszolunk kérdéseire.