Ahogy azt már egy korábbi bejegyzésben írtuk, sajnos megesik, hogy  valaki mások eredményét ellopva próbálják learatni a babérokat, komoly anyagi kárt okozva ezzel a feltalálónak. Láthattuk, hogy fontos időben, szakszerűen levédetni találmányunkat. Hiába a nagyszerű ötlet, még ha időben le is védetjük termékünket, szakszerű segítség hiányában így is pórul járhatunk. Ez történt Oroszi Lászlóval is. Azoknak akik még nem hallottak róla, összefoglaljuk az előzményeket.

irányítósávos futballcipőOroszi László 1995-96-ban fejlesztette ki az irányítósávos futballcipőt, majd találmányát le is védette. A cipő nagy sikert aratott, és még a német sportszergyártó céghez, az Adidashoz is eljutott az újítás híre. A cég képviselői 2 párt is kértek Oroszitól. 2000-ben aztán az Adidas Oroszi bordázott felületével ellátott modelleket dobtak piacra. Az Adidas Precision és az Adidas Mania  névre hallgató modellek hatalmas sikert arattak, nyilván nem kevés bevételt hozva ezzel a cégnek.

Oroszi szabadalombitorlással vádolta a céget, de mint kiderült, a szakember aki segédkezett neki a levédetéskor, hibát követett el. Ennek a hibának az lett az eredménye, hogy a kidolgozott bordázott felület szabadalma csak Magyarországra terjedt ki, ezért nemzetközi pert nem lehetett indítani. Ebből kifolyólag a pereskedés szörnyen bonyodalmas lett és több mint egy évtizedig el is húzódott.

találmány levédése banner

2014-ben végül Oroszi javára döntött a bíróság. Bár erkölcsileg ez hatalmas sikernek fogható fel, de a kártérítési per még csak ekkor vehette kezdetét.  A korábban akár százmilliós nagyságrendűnek hitt kártérítés sajnos nem valósult meg. A hosszadalmas, 14 évig húzódó jogorvoslati eljárásban a napokban hirdették ki a Fővárosi Ítélőtábla döntését. A bíróság jogerősen helyt adtak Oroszi gazdagodás-visszatérítési igényének. Az ítélet szerint az Adidasnak egyértelműen fizetnie kell, ám csak  töredékét a valós anyagi kárnak. Sajnos a kártérítési díj valószínűleg csak a per végigvitele érdekében felvett kölcsönök rendezésére lesz elég Oroszinak.

Ez csak egy tanulságos történet a sok közül. Ahogy azt már írtuk, sajnos nem csak ő járt pórul.

Fontos, hogy a találmányunkat időben, és olyan szakember segítségével védessük le, aki jártas az ilyen eljárásokban. Egy-egy találmány erkölcsi, szakmai és anyagi elismeréssel is járhat, ám ha nem elég körültekintően járunk el, jelentős anyagi kárunk származhat belőle. Találmányunkat minden esetben védessük le teljes körűen! Az ötlet, a márkanév, a logó, a szlogen, a forma levédése mind mind a feltaláló érdekeit hivatottak védelmezni. A szabadalmaztatás díja jócskán alulmúlja azt a pénzmennyiséget, amit a levédetés elmulasztásával veszthetünk.Ha nemzetközi szinten is csábító termékkel rendelkezünk, akkor a nemzetközi szabadalmi bejelentés és a nemzetközi védjegybejelentés is hasznos lehet.

Hazai, európai uniós és nemzetközi szabadalmi bejelentéssel és védjegyekkel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt –  és készséggel válaszolunk kérdéseire.