Bíró László, magyar újságíró, festőművész és egy igazi feltaláló. A teljesség igénye nélkül, nevéhez fűződik a mosógép, az automata sebességváltó, az együtemű belső égésű motor és a golyós dezodor ötlete. Ezenfelül 1938. tavaszán „Töltőtoll” néven adta be első golyóstoll találmány szabadalmát, amely meghozta számára a világhírnevet.

A nyomdától a golyóstollig

cmArról, hogy hogyan születhetett meg Bíró László ötlete, számos történet látott napvilágot: az utcán tócsába esett és az úton nyomot hagyó golyó esetétől kezdve, a kiborult tintásüveg kiguruló acélgolyóin keresztül, egészen a nyomdagépek forgó festékhengereinek tüzetes megfigyeléséig. Egy biztos, a kor golyóstollra beadott számos sikertelen szabadalmával ellentétben (John J. Loud. 1888. , Baum 1910. Van Vechten Riesburg 1916., G. L. Lorenz 1924., Wenczel Clime 1938.), Bírónak sikerült bemutatnia egy működő darabot.  Ezt fejlesztette tovább fivérével, Györggyel, Goy Andorral és a Kovalszky testvérekkel, így volt képes megvalósítani a tintát egyenletesen adagoló, acélgolyós tollat.

A töltőtoll-korszak áttörése

Bolígrafo_birome_II_editA Bíró László által 1938-ban a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak beadott golyóstoll találmány szabadalmát, a zsidókat érintő korlátozások miatt, külföldön tökéletesítette tovább: előbb Párizsba, majd Argentínába emigrált. 1943-ban az argentin szabadalmi oltalom elnyerése után, Bíró Pens of Argentina néven céget alapított, és megkezdődött a termék tömeggyártása. Ez igazi áttörést jelentett és a Bíró-féle golyóstoll világszerte ismertté vált. Az USA hadserege 20 000 darab Stratopen tollal a legnagyobb megrendelők közé tartozott,  Angliában, a repülőgépeken, a magasság miatt a RAF a BIRO Miles Martin Pen Co. változatot részesítették előnyben. Az egyes országok sorra vásárolták meg a licencet, csupán említés szintjén az amerikai Eversharp és az Eberhard-Faber cégek illetve a Reynolds International Pen Company. Kereskedelmi forgalomba elsőként New Yorkban, 1945. október 29-én került a polcokra, mintegy 12 és fél dolláros csillagászati áron, ez mostani értékre átszámítva, mintegy 20 000 forintnyi összegnek felelne meg.

találmány levédése banner

Az Argentin Feltalálók Napja

Bíró László, 1985. november 24-én halt meg Buenos Airesben, munkásságával akkora elismerésre tett szert az országban, hogy tiszteletére születésnapján, szeptember 29-én ünneplik az Argentin Feltalálók Napját. A Világban pedig nap, mint nap, elismeréssel emlékezhetnek, akik éppen golyóstollat használnak.

A golyóstoll szabadalma

Bíró László találmánya gyorsan világhírűvé vált. Milton Reynolds amerikai vállalkozónak megtetszett a golyóstoll ötlete, ezért megvalósította Bíró tervét az Egyesült Államokban. Reynolds tollainak minősége viszont igen rossz volt, de így is az első napon 150.000 dolláros bevételt hozott (mai árfolyamon ez 1,3 millió dollárt jelent). Később pedig napi 61.000 darabot adtak el belőle a new york-i Macy’s áruházban. Mindezt a ‘40-es években. Az amerikai üzletember legálisan használta Bíró ötletét, mert az az Egyesült Államokban nem volt oltalom alá véve. Nem sokkal később Franciaországban már élt Bíró szabadalma, amit Marcel Bich (a mai BIC vállalatóriás alapítója) vásárolt meg tőle 2 millió dollárért.

Ha ötletünk világszerte népszerű lehet, akkor a nemzetközi szabadalmi bejelentés, vagy a nemzetközi védjegybejelentés segíthet számunkra, hogy más ne élhessen vissza ötletünkkel. Egyedi megoldásoknál a formatervezési minta oltalom alá helyezése is fontos lehet!

Amennyiben olyan ötlete, szellemi terméke van, amely anyagi és erkölcsi elismerést vonhat maga után, tájékozódjon a védjegy és szabadalom levédése témakörben. Ha rendelkezik már védjeggyel, akkor a védjegymegújítás biztonságot nyújthat. Ha piacképes ötlete, terméke van, akkor fontos lehet ön számára a logó levédése, cégnév levédése, név levédése, termék levédése és ötlet levédése is. A folyamatos védjegyfigyelés pedig biztonságot nyújt számunkra, mivel időben megtudjuk, hogy más nem kívánja-e eltulajodnítani védjegyünket.

A fenti példából is látszik, hogy a megfelelően levédetett szabadalom elengedhetetlen, mivel védelmet nyújt a feltaláló számára. Ne hagyja, hogy mások jogtalanul felhasználják ötletét, találmányát és nevét! Védesse le találmányát, ne csak itthon, külföldön is, így megelőzheti, megakadályozhatja, hogy megkárosítsák.

Hazai, európai uniós és nemzetközi szabadalmi bejelentéssel és védjegyekkel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire.