Tudta, hogy idén 40 éve, 1974-ben született meg a bűvös kocka első modellje, amely hihetetlen sikertörténetet tudhat magáénak?

Olvasson lejjebb, a végén van a csattanó… Tanulság, amelyet saját találmányán is alkalmazhat.

Világszerte több mint 350 millió bűvös kockát adtak el 2009-ig, így hivatalosan is ez a világ legnépszerűbb játéka; 2014-ben pedig bekerült olyan klasszikusok és „halhatatlanok” közé, mint például Barbie, G.I. Joe vagy a Scrabble az amerikai Játék Hírességek Csarnokában. Ám a sztárok stílusát gyakran másolják…

A trükkös bűvös

Rubik Ernő eleinte a 2x2x2-es kockát szerette volna megalkotni, de nem tudta, hogyan lehetne úgy összeállítani, hogy mindhárom tengelye körül forgatható legyen. Előbb gumigyűrűkkel próbálkozott, majd mágnesekkel, végül a kockaelemeket olyan alakúra faragta, hogy azok alakjuknál fogva összetartsák a kockát, ám el is lehessen őket forgatni. A 3x3x3-as kockának több mint 43 trillió (18 darab nulla van a 43 mögött!) különböző állása lehet, megoldása azonban csak EGY. A feltaláló eredetileg térbeli mozgások szemléltetésére készítette, de a végleges szerkezeti és formai kidolgozása után rájött, ez egy igen jó játék, és ezáltal értékesíthető…

Mennyit ér a találmányom, ha hamisítják?

rubik szabadalom

Rubik a prototípus megalkotása utáni évben, 1975 elején beadta a magyarországi szabadalmi bejelentést, és hazai gyártót keresett. Két évvel később már a magyar piacon volt a termék. Kísérletet tettek a játék világpiaci terjesztésére, amely eredményeképp a kockára való igény 1981-82 körül oly nagy volt, hogy a bűvös kocka hiánycikké vált, és gyártását külföldről ki kellett egészíteni. Az amerikai Ideal toy Co. céggel kötött 1979-es szerződés szerint a kocka egyedárusítója ez a vállalat lett az Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban, Németországban, Kanadában, Ausztráliában és Japánban. A cég megígérte,hogy ahol csak tud, védelmet szerez a kockának, ekkor merült fel először a Rubik név védjegykénti használata. Rubik Ernő 1980 januárjában aláírta az Ideal toy Co.-val a névhasználatáról szóló szerződést, és 1 dolláros, jelképes összegért engedélyezte, hogy az ő nevével árusítsák a kockát. Azonban ekkorra már a fogyasztói társadalom kielégítésére különböző hamisítványok is megjelentek, mivel a kockát, mint találmányt, az 1977-es magyarországi Rubik szabadalom bejelentésének közzététele előtt és után nemzetközileg sehol nem védették le. Ebből kifolyólag külföldön közkinccsé vált, így felhasználására semmilyen korlátozás nem vonatkozott.

Ma már Rubik Ernő kockájának nemzetközi jogai és védjegye a brit Seven Towns Ltd. birtokában van, és bármely Rubik szabadalom, szellemi tulajdon használata előtt engedélyt kell kérni a Rubik Studiotól vagy a Seven Towns Ltd-től. A Rubik-féle kocka formájára, színeire, megjelenésére a cég 1999-ben bejegyeztette a védjegyet, amelyet a német Simba Toys megtámadott. Idén novemberben ezt a keresetet az Európai Unió Bírósága első fokon elutasította, tehát a bűvös kocka formája bejegyezhető uniós védjegyként. A törvényszék szerint a védjegy nem jelenti azt, hogy más cégek nem gyárthatnak háromdimenziós, forgatható játékokat,amennyiben a fogyasztók egyértelműen meg tudják azokat különböztetni az eredetitől.

találmány levédése banner

Milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy egy játék a Rubik nevet viselhesse?

Nagyon sok olyan termékre is ráaggatták Rubik Ernő nevét, amelyekhez semmilyen köze nincs. Az ilyenek az úgynevezett “twisty puzzle” játékok, amelyekre jellemzőek az egyszerű geometriai formák, a logikát igénylő, forgatható, tekergetős fejtörők. Létrehozták a Rubik névvel fémjelzett brandet, ahol a játékoknak szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük, szellemileg és fizikailag is nyújtaniuk kell valami egyedi, problémamegoldó feladatot. Tehát a játék nem lehet teljesen virtuális. Habár manapság egyre több és több bűvös kocka applikáció jelenik meg, ezekhez a feltalálónak vajmi kevés köze van, csupán ezeknek egy része fizeti a licenc jogdíjait a feltalálónak a névhasználat miatt.

Tehát a tanulság: nem elég a jó találmány, ha nem gondoskodik annak biztonságos védelméről.

Európai uniós és nemzetközi szabadalmi bejelentéssel és védjegyekkel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire.