Igen rangos díjat nyert el november elején a magyar fejlesztés! Az IChemE, vagyis a Vegyészmérnökök Nemzetközi Intézete által rendezett nemzetközi versenyen a MOL és a Pannon Egyetem által jegyzett „kémiailag stabilizált gumibitumen” című fejlesztés az év innovatív terméke kategóriában hozta el a fődíjat.

Eddig térségünkben még senki sem nyerte el a fődíjat. Több száz, a világ minden részéről érkező nevező közül választotta ki a gumibitumen fejlesztését győztesként a 44 ezer szakemberből álló szervezet a nemzetközi megmérettetésen.
A megnyert „2016 Innovatív terméke” kategória mellett a fejlesztés a „Fenntartható technológia 2016” kategóriákban is sikeresen szerepelt

De mi is az a gumibitumen?

gumibitumenHulladék abroncsokból gyártott gumiőrlemény és bitumen összekeverésével előállított útépítési alapanyag.

A MOL Magyaroroszág és a Pannon Egyetem 2005 ben kezdte meg a kutatásokat.

Egy évtizeddel később az álom valósággá vált.

Mivel a gumiszemcsék gyorsan kiülepednek a bitumenből, eddig a gumibitument helyszínen kellett létrehozni, mert csak rövid ideig lehetett azt felhasználni

Ezen változtattak most!

Mint ahogy azt a MOL vallja: “A jövő építése a környezetünk megóvásával és ápolásával kezdődik”.
A kifejlesztett gumibitumen nem csak hogy olcsóbb, minden tekintetben jobb és hatékonyabb is a hagyományos eljárásoknál.

Környezetbarát

Kémiailag stabilizált gumibitument dolgoztak ki ráadásul használt gumiabroncsokból.
Mint ahogy azt a MOL vallja: “A jövő építése a környezetünk megóvásával és ápolásával kezdődik”.
Magyarországon évente mintegy 45 ezer tonna további használatra, illetve “újrafutózásra” alkalmatlan gumiabroncs keletkezik. Ezzel a fejlesztéssel pedig egyidejűleg lesz jobb minőségű úthálózatunk, és kevesebb hulladékként felhalmozódó nehezen lebomló használt gumiabroncsunk.

Időtállóbb

A gumibitumen a kőzethez jobban tapad mint az eddig előállított bitumen. Ez a tulajdonsága megakadályozza a kátyúk kialakulását.

találmány levédése banner

Biztonságosabb

gumibitumenMár gumibitumen borítja a siófoki bekötőt, villányi elkerülőt, az 5-ös, és 6-os főutat is. Az egyik ilyen útszakaszon teszteket hajtottak végre, melynek eredménye:

-a tengelyterhelés hatására kialakuló nyomvályú mélysége csökkent

-anyagfáradás elleni ellenálló képesség nőtt

-menetzaj lényegesen csökkent

-5-10%- al csökkent a féktáv

gumibitumenEzeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az újfajta bitumenréteggel ellátott utakon biztonságosabb lesz a közlekedés.
A felsorolt pozitív tulajdonságok, mint a jobb tapadás, javítja a közlekedés biztonságát, aminek rossz időjárás esetén van különösen nagy szerepe.

 

Ha a fejlesztők levédetik ezt az új fajta eljárást mindamellet, hogy rengeteget tesznek környezetünkért, az újítás nem kis anyagi hasznot is hozhat számukra.

Ha az Ön piacképes ötlete már megszületett, és tanácsadásra van szüksége a levédetéssel kapcsolatban, keressen fel minket: adja meg elérhetőségeit a Kapcsolat menüpontban, és ingyenesen visszahívjuk.