A magyar találmányok a Rubik-féle bűvös kocka óta is töretlenül próbálják meghódítani a világot, és ez néhányuknak szerencsésen sikerül is.

A magyar háromdimenziós találmány, amelyet még Károly herceg is kipróbált

2005-ben, az akkor 19 éves magyar srác, Rátai Dániel, 6 díjat nyert az arizonai, 21 éven aluli tudósok és feltalálók világdöntőjén egy olyan interaktív számítástechnikai találmánnyal, amelyet annak idején olyan teljesen hétköznapi eszközökből mint kerítésdrótok, szívószálak és karácsonyfaizzók kezdett el fejleszteni.  A fiatal zseni körülbelül harmincezer forintos anyagköltségből alkotta meg azt a rendszert, amely azóta változtatásokkal ugyan, de világsiker lett. Az általa feltalált szerkezettel, egy ceruza és egy háromdimenziós szemüveg segítségével az egyszerű kétdimenziós asztali számítógép háromdimenziós hatásokra lesz képes és még érintőképernyőssé is válik.

A fiatal feltaláló családi cége,  állami támogatás és befektetők segítségével továbbfejlesztette a Leonar3Do névre keresztelt hardver-szoftver párosítású találmányát, amely 2010-re gyártási fázisba került. De hogyan juthatott el eddig? Természetesen újító jellegének köszönhetően a háromdimenziós találmány szabadalmaztathatóvá vált, amellyel aztán a nemzetközi áttörés sikere sem maradt el.

Alapvetően nem új, de mégis az

A legnagyobb világcégek már régóta kísérleteztek az úgynevezett 3DVR termék megalkotásával, vagyis, hogy az alapvető sajátosságokat, a háromdimenziós megjelenítést és a virtuális valóságot egyszerre, minimális költséggel valósítsák meg. A Leonar3Do épp ebben innovatív, hogy ezzel egy teljes 3DVR eszközt sikerült megalkotni. A már szabadalmaztatásra benyújtott háromdimenziós találmány technológiája szinte teljes egészében lecserélődött az eredetihez képest, de alapvető része, a látványos irányítástechnika megmaradt. Amíg a versenytársak különböző sisakokkal és kesztyűkkel próbálják a virtuális valóságot irányíthatóvá tenni, addig a Leonar3Do három egyszerű, saját fejlesztésű vezérlővel orvosolja a problémát – a képernyőre erősített szenzorokkal, a „madár” névre keresztelt beviteli eszközzel, amely az egér funkcióját látja el a térben, valamint egy 3D szemüveggel. Teljesen valósághű illúzió jön létre úgy, hogy ennek térbeli állapotát a felhasználó fejtartása, a szeme helyzete határozza meg, a monitort közben bárhová helyezhetjük a 3D hatás megmarad.

találmány levédése banner

Mit is tud valójában a Leonar3Do?

A komplett hardver-szoftver csomagnak különböző iparági megvalósításai lehetnek, több mint 80 területen alkalmazzák, az oktatástól kezdve a grafikusok munkáját segítő háromdimenziós animáción és dizájnon, valamint egészségügyi alkalmazásokon át a 3D nyomtatásig. Többek között itthon a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Kommunikációs Főiskola és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is használja, de Amerikában, Japánban is számos egyetem dolgozik vele. Legnagyobb sikere talán mégis orvostudományi alkalmazásában rejlik. E háromdimenziós találmány segítségével több mint húsz olyan műtétet tudtak végrehajtani orvosok, amely enélkül kivitelezhetetlen lett volna.

Nemzetközi szabadalommal kitárul a világ

Eddig a Leonar3Do-n kívül csak egy számítógépes gázáramlás-szimuláló eljárása áll szabadalmi oltalom alatt, Rátai Dánielnek viszont újabb és újabb ötletek jutnak eszébe, mindig van egy-egy találmány, amelyre szeretne szabadalmi bejelentést tenni.  Azonban többi találmánya szabadalmaztatására elsősorban támogatásokat kell szereznie. Egy vele készült interjúban a következőképpen vélekedik a szabadalmaztatás fontosságáról: „Nem is a magyar szabadalom számít, hanem a különböző külföldi szabadalmak, amelyekkel külföldi piacok is megnyílhatnak a majdani termékek előtt.”

Nem elég a jó találmány, ha nem gondoskodik annak biztonságos védelméről, szabadalma nemzetközi kiterjesztéséről

Ha ötletünk világszerte népszerű lehet, akkor a nemzetközi szabadalmi bejelentés, vagy a nemzetközi védjegybejelentés segíthet számunkra, hogy más ne élhessen vissza ötletünkkel. Egyedi megoldásoknál, ahol a termék értéke a kialakításban rejlik, a formatervezési minta oltalom alá helyezése is fontos lehet!

Amennyiben olyan ötlete, szellemi terméke van, amely anyagi és erkölcsi elismerést vonhat maga után, tájékozódjon a védjegy és szabadalom levédése témakörben. Ha rendelkezik már védjeggyel, akkor a védjegymegújítás biztonságot nyújthat. Ha piacképes ötlete, terméke van, akkor fontos lehet ön számára a logó levédése, cégnév levédése, név levédése, termék levédése és ötlet levédése is. A folyamatos védjegyfigyelés pedig biztonságot nyújt számunkra, mivel időben megtudjuk, hogy más nem kívánja-e eltulajodnítani védjegyünket.

Európai uniós és nemzetközi szabadalmi bejelentéssel és védjegyekkel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire.