Egy nő, akinek nagyon sokat köszönhet a világ, de leginkább a háziasszonyok. Ugyanis egy bizonyos Josephine Cochrane találta fel ezt a rendkívüli találmányt – ami megkönnyíti oly sok háziasszony munkáját – a mosogatógépet. Találmányát 1886-ban szabadalmaztatta,  viszont a nagyközönség, csak az 1950-es évektől élvezhette a mosogatógép nyújtotta előnyöket.

A kezdetek – A találmány ötlete

mosogatógép találmányDe hogyan is jött ez az ötlet? Miért érezte szükségét Josephine a mosogatógépnek? Sokan azt gondolnák, hogy biztosan túl sokat mosogatott és szerette volna megkönnyíteni a munkáját. Nos, a jómódú ohiói háziasszony egyetlen egy tányért sem mosott el életében, ugyanis a mosogatást az alkalmazottai végezték. Viszont Josephine-t roppant módon idegesítette az alkalmazottai ügyetlensége, mivel rengeteg tányért, pohárt és edényt törtek össze mosogatás közben. Így hát étkészlete folyamatos fogyatkozása hatására eldöntötte, hogy tervez egy gépet, amely henger alakú és nagy víznyomással tisztítja meg a lerögzített mosatlant. Ennek a gépnek köszönhetően étkészletét biztonságosan szabadíthatja meg a szennyeződésektől. Eleinte ezt a rendkívüli találmányt, sokáig csak jómaga és ismerősei használták, hiszen nem is üzleti célra tervezte és készítette el. Sajnos férje halála után, anyagi helyzete jelentősen romlott, ami arra ösztökélte, hogy létrehozza találmányának sikeres modelljét, amelyet 1886-ban szabadalmaztatott. Az új modellel Josephine megjelent az 1893-as chicagói világkiállításon, ahol éttermi vezetők illetve szálloda tulajdonosok körében hódított igazán. A találmány igazi sikerét sajnos nem érhette meg, ugyanis a háztartásokban csak az 1950-es években kezdték el használni egészen a mai napig.

találmány levédése banner


Nem ő volt az egyetlen aki szabadalmat nyújtott be

Természetesen nem Mrs. Cochrane volt az egyedüli, aki ezt a nagyszerű találmányt szabadalmaztatni szerette volna. Két férfi 1850-ben és 1865-ban szabadalmaztatott egy-egy hasonló gépet. Viszont ezeknek a gépeknek nem volt akkora sikere, mint Josephine masinájának, és nem is terjedtek el a háztartásban.

Ha mosogatógépről van szó, akkor egy magyar hölgyet is meg kell említenünk, ugyanis dr. Simon Józsefné Csicsmanczay Emília is nyújtott be szabadalmat. Josephine-el ellentétben Emília ismerte a mosogatás kellemetlen velejáróját. Írásaiból egyértelműen kivehető, hogy nem rajongott a mosogatásért és szerette volna kiváltani valami mással, ami helyette elvégzi ezt a hálátlan feladatot:

“A manap szokásos mosogatás, nem is említve azt, hogy meglehetősen piszkos és undorító, egyúttal hosszadalmas és kényelmetlen dolog is. Az edények egymás után legtöbbnyire azon egy zavaros és zsíros vízben egy már többször használt ronggyal dörzsöltetnek és mosatnak le. Ez magában eléggé piszkos és undorító eljárás. Ezután egy úgynevezett öblögető eljárásnak vettetnek alá, valamivel tisztább, de még mindig egy és ugyanazon közös vízben. Erre az edényeknek és evőeszközöknek szerteszét az asztalon, lócákon való leborogatása következik. Aminek viszont az az eredménye, hogy mindenfelé víz és piszok támad a konyhában úgy, hogy erre a konyhának magának fölmosása és újra tisztogatása válik szükségessé. Csak egy kissé nagyobb tömegű mosogatásnál a cselédnek egész délutánja mosogatásba vész, ami legtöbb helyen házi pörpatvaroknak okozója”

Ha Josephine Cochrane  nem védette volna le találmányát, könnyen megeshetett volna, hogy dr. Simon Józsefné Csicsmanczay Emília kapta volna meg a szabadalmi oltalmat, hiszen közel azonos időben nyújtották be szabadalmukat. Így Emília helyett Josephine tett szert a nagy bevételre találmányának köszönhetően. 

A történelem tele van számos példával, ahol szinte egy időben rukkoltak elő a feltalálók hasonló találmányokkal. Ám a hivatalos szabadalmi oltalmat, és utána a hasznot csak egyvalaki élvezhette. Ha hamarabb lépne, megelőzne másokat, védesse le Ön is találmányát az Ügyfélbarát Szabadalmaztatási Programmal.

Amennyiben olyan ötlete, szellemi terméke van, amely anyagi és erkölcsi elismerést vonhat maga után, tájékozódjon a védjegy és szabadalom levédése témakörben. Ha rendelkezik már védjeggyel, akkor a védjegymegújítás biztonságot nyújthat. Ha piacképes ötlete, terméke van, akkor fontos lehet ön számára a logó levédése, cégnév levédése, név levédése, termék levédése és ötlet levédése is.