A történelem során furcsábbnál furcsább találmányok születtek. Némelyik innováció hasztalannak bizonyult, volt amit be se fejeztek mert még a tervezési folyamat során rájöttek, hogy nem tudják megvalósítani amit szerettek volna. Volt viszont amit nem csak hogy elkészítettek, szabadalmaztattak , piacra is dobtak, sőt volt aki meg is vette azt.
Nyilván olyan innováció is akad ami csak a poén kedvéért született meg, mégis sikert aratott a piacon, sőt olyan is, ami bár hasztalannak bizonyult, később továbbfejlesztve nagyszerű találmányokkal gazdagította az emberiséget.
A találmányok sora, melyekről érdemes lenne szót ejteni majdhogynem végtelen. De megpróbáljuk témakörönként kiemelni a legérdekesebb innovációkat.
Az emberi elme nem szűnik meg folyton folyvást újabb közlekedési eszközöket kiötleni. Gyönyörű példa erre Colin Furze, az angol vízvezeték szerelő, feltaláló és kaszkadőr, aki épített már biciklit fagyasztott narancslé kerékkel, és repülő motort is. Nagy számú és sokrétű munkássága miatt valószínűleg róla csak később írunk majd részletesebben.
Hiába van a földön express vonat, hajó, repülő, busz, és autó, még a mai napig sokakat foglalkoztat a közlekedési eszközein bővítése.
Most gondoljunk bele mennyire sokakat foglalkoztathatott a közlekedési eszközeink fejlesztése, amikor még csak lovaskocsik szaladgáltak az utcákon.
A legtöbb érdekes innováció a közlekedési eszközök közül a múlt évszázadból származik, így a képek nem a legjobb minőségben örökítettték meg a találmányokat az utókornak, de még így is jókat lehet rajtuk derülni. Habár pár találmány levédése akár az unokák számára is megteremtheti az anyagi biztonságot, de ha csak egy mosolyt csalunk az utókor arcára, az is valami. 

Íme tehát néhány furcsa innováció, mely mókás színfoltja a múlt évszázad béli közlekedésnek.

Egykerekű motorok
egykereku
Sokakat foglalkoztatott az egy keréken való közlekedés. Bár a gyakorlatban nem nagyon terjedt el az egykerekű motorkerékpár innovációja, a filmipar fantáziáját beindította. A bal oldalon látható megoldás legutoljára a Men in Black 3.-ban bukkant fel, igaz valamivel modernebb kivitelben. A jobb oldali képen látható jármű, az úgynevezett Dynasphere. Ennek a közelekedési eszköznek a kidolgozója. John Archibald Purves volt, aki a jármű terveinek papírra vetés után két évvel már a próbaköröket futotta a járgánnyal. Az egykerekű külseje rugalmas hálószerű burkolattal lett ellátva, közel 3 méter átmérőjű volt és a vezetővel együtt majdnem fél tonnát nyomott.

 

találmány levédése banner

Gázolásgátló háló

innovációBár abban az időben nem száguldoztak még az autómobilok túl nagy sebességgek, úgy látszik mégis problémát jelentettek a gázolások. Erre a problémára szerettek volna megoldást találni. Akkoriban nem volt még nagy kultúrája az autóknak, nem alakult még ki a ma ismert modern kresz, így a gőzmozdonyokon látható hótolót alapul véve alkottál meg az autó elejére szerelt hálót, mely az áldozatok számát volt hivatott csökkenteni a  gyalogosok között.

A családi kerékpár

innovációA családi szó egy-egy termék mellé biggyesztve kimondottan zavarbaejtő tud lenni. Kíváncsiak lennénk, mégis milyen szituáció közepette merült fel az igény a családi kerékpárra, és ha még fel is merült, milyen fontos esemény indokolhatta, hogy a partira tartva anyának még meg kelljen varrnia septibe egy ruhát. Már maga a kép is mulatságos, hátha még videót is találnánk a fel és leszállásról….

A kétéltű bicikli és motoros szörfdeszka

innovációKi ne bosszankodott volna már a dugóban ülve! Néha milyen jó is lenne a dugóból kimászni, és inkább a Dunán megközelíteni a munkahelyünket. Nos még ha furcsán is nézne a portás  amikor megpróbáljuk betuszkolni a liftbe, aztán meg az egész iroda amikor becaplatunk derékig vizesen, legalább elkésni nem fogunk ezzel a járgánnyal!innováció

Hasonlóan furcsán nézne a szomszéd, ha egy szörf deszkával a hónunk alatt indulnánk reggel dolgozni, sőt sok vitát is kiválthat ez az innováció, hisz a szörfös kultúra biztosan nem értene egyet a tükörsima vízen, motorral ellátott szörfdeszkával való közlekedésen. Nem véletlen a hullámlovaglás elnevezés, de biztos van az a célközönség akik szivesen közlekednének a vízen miközben még az öltönyük sem gyűrődik össze !

Defekt elkerülő funkció

innovációTalán ez nem is igényel magyarázatot….

Manapság már nincs több innováció?

Persze a fejlődés megállíthatatlan, így a 2000-es évek is bővelkednek ám újításokban, de ezek eddig közel sem olyan viccesek mint múlt évszázadbeli példáink.
Némelyik találmányról akár külön bejegyzés is születhetne, ám félő, hogy akkor a többire nem jutna idő, de korábban már írtunk elektromos karbonrepülőről a Mennyit érhet egy találmány levédése? című cikkünkben.
Listánk a teljesség igénye nélkül született, és célja sem feltétlenül az ötletadás, inkább csak a szórakoztatás, de remélhetőleg annak jól sikerült.

Gyakori elképzelés, hogy az ötlet a milliárdosok és a híres emberek köreibe repíti az isteni szikra birtokosát ezzel megúszva a hosszú évek kemény munkáját, ám ez csak keveseknek sikerül.  Ha ötlete már megszületett, és tanácsadásra van szüksége a levédetéssel kapcsolatban, keressen fel minket: adja meg elérhetőségeit a Kapcsolat menüpontban, és ingyenesen visszahívjuk.