Egy ideje minden év szeptember 10.-e körül tartja az Apple a bemutató eseményét, melyen a legújabb telefonok, okosórák, hordozható és asztali számítógépek kerülnek többek között bemutatásra.

Milyen nehézségekkel kellett szembenéznie a márkának és hogyan jutott el oda, ahol most tart, az a következő bejegyzésünkből kiderül!

1.Az első iPhone nem Apple?!

Az első iphone melyet az Apple gyártott, illetve tervezett is, 2007-ben jelent meg. Magyarországon a fémes hátlappal rendelkező, többfunkciós okostelefont már 120.000 Ft-ért meg lehetett szerezni. Azonban azt kevesen tudják, hogy az Iphone márkanév már foglalt volt. A Cisco nevű vállalat vezető pozíciót tölt be az informatikai és hálózatkezelési fejlesztések terén. Az ő birtokukban volt az iPhone név. Jogi vitákat azzal rendezték, hogy kötöttek egy megegyezést, hogy később közös fejlesztések várhatóak, ám ezek a mai napig nem valósultak meg.

2.Apple 1 ára – ördögi számok

Bár a vállalat fő számait az iPhone eladások hozzák (közel 70%-ot) eleinte csak személyi számítógépeket terveztek. A cég sikereit az 1976-ban kiadott Apple I. vagy Apple 1 alapozta meg. Sem klaviatúra, sem képernyő nem tartozott hozzá. Az Apple 1 eladási ára 666,66 $ volt. A keresztények rögtön rátámadtak Steve Jobs-ra, mondván a három darab 6-os az ördög száma.

3.Iphone domain rossz kezekben

1995-ben egy Michael Kovatch nevű üzletember felvásárolta az iphone.com domain nevet, új vállalkozása érdekében. Érdekes, hogy akár vissza is élhetett volna a birtoklás jogával, de 2007-ben mégis inkább úgy döntött, hogy eladja az Applenek az iPhone márka domain nevét. A pletykák szerint közel 1 millió dollárt kapott érte.

4.Gyerek munka és rabszolgatartás

Az Apple egyik partnere a Foxconn, amely felelős az alkatrészek és kijelzők beszállításáért. 2011-ben a Foxconn egyik kínai üzemében történt robbanás következtében 18 ember halt meg. A nyomozásból kiderült, hogy nem tartották be a biztonsági előírásokat, és ezért következhetett be a baleset.

Nem sokkal később a Foxconn egy másik kínai gyárában, ahol konkrétan az iPadek képernyőit szerelték össze, pedig tömeges mérgezés történt. Itt 49 ember sérült meg, többek között azért, mert nem építettek ki megfelelő szellőztető rendszert.

Végül némi aprópénz ellenében “megvásárolták” az betegek hallgatását, akik aláírtak egy papírt arról, hogy nem állnak elő semmilyen követeléssel.

Továbbá az is kiderült, hogy gyakornoki pozíció néven futó program keretében sok fiatalkorút foglalkoztattak, akik Apple termékeket szereltek össze. Az iskolájukban megfenyegették őket, hogy aki nem vesz részt a programban, annak nem állítják ki a megfelelő iskolai papírokat.

 

 5.Kukacos vírusprogram

Cydia a neve annak a szoftvernek,, amely pár évvel ezelőtt megtámadta az Iphonokat. Egy Jay Freeman nevű fickó a megalkotója, aki elég szellemes kedvében lehetett, hiszen a Cydia pomonella nevű kukac az almák leggyakoribb kártevője.

5+1 Apple – na de kinek a kezében?!

A Beatles-es fiúk annó 1968 januárjában megalapított az Apple Corps-t vagy röviden Apple-t. Ez a márkanév az ő lemezkiadó cégük volt. Azonban már 1978-ban sor került az első perre a Steve Jobs féle Apple és az angol származású zenészek között, de akkor megegyeztek hogy Jobs sosem fog a zene piacra lépni. Ezzel szemben 2001-től megjelent először csak az Ipod zene lejátszó készülék, majd később az Itunes mely egy zenei könyvtár és médialejátszó. A zenekar felbomlása után is, sőt még a mai napig is működik a kiadó cég, így többször is perbe keveredtek egymással. Végül 2007-ben sikerült megállapodniuk és a Jobs féle alma győzött. Ma már hivatalosan is az Apple tulajdona a Beatles almája.

Ha neked is van ezekhez hasonló, vagy talán még jobb és praktikusabb ötleted, ne habozz, keresd fel oldalunk, nehogy valaki másnak is eszébe jusson előtted.

A szabadalom biztosítja találmánya jogi oltalmát. A szabadalom biztosítja a feltalálót, hogy kizárólagos joggal rendelkezzen találmánya felett, annak hasznosítására vagy hogy a hasznosításra másnak engedélyt adjon.

A találmány levédése biztosítja a jogi oltalmat, hogy mások ne éljenek vissza találmányunkkal, ne fosszanak meg minket a megérdemelt erkölcsi és anyagi megbecsüléstől.

Önnek is vannak hasonlóan praktikus ötletei, esetleg találmányai? Vegye igénybe szabadalmi szakértőink segítségét, hogy az igazi feltalálót illesse meg az elismerés!

Jelentkezem az ingyenes konzultációra