Ahogy azt már az első részben írtuk, a kreatív találmányok megszületését néha csupán csak a vak szerencsének köszönhetjük. Sokak szerint nincsenek véletlenek, és nem célunk most ezzel a listával meggyőzni őket, de tény, hogy ezek a véletlenül feltalált dolgok ugyanúgy hozzájárultak az emberiség előrehaladásához, mint azok, melyek megszületését évek kemény munkája előzött meg.

A kreatív találmányok listája hosszú, mazsolázzunk hát tovább a véletlennek köszönhető vívmányaink közt.

Kéjgáz mint fájdalomcsillapító

kreatív találmányokVan, hogy egy találmány már létezik, csak alternatív felhasználási módjának feltalálásához van szükség egy kis szerencsére, és máris méltán illethetjük a kreatív találmány megnevezéssel azt.

Sokáig a kéjgázt, hatására utaló nevén: nevetőgázt (dinitrogén-oxidot) csak az emberek szórakoztatására használták. A nevetőgáz megfelelő arányban oxigénnel keverve bódultságot okoz a belélegző személynek. Az 1800-as években elfogadott, és elterjedt fajtája volt a szórakozásnak a nevetőgáz belégzése. Külön eseményeket, nevetőpartikat (laughing party) rendeztek a furcsa hóbort szerelmesei számára. Az egyik ilyen eseményen egy fogorvos figyelt fel arra, hogy bár az egyik vendég lába megsérült, a sérülés mértékéhez képest alig érzett fájdalmat.
Ez után saját magán kezdett kísérletezni, hogy bebizonyítsa, a gáz belélegzése csillapította a vendég fájdalmát. Fogának kihúzatása előtt nevetőgázt lélegzett be, és így sikerült is bizonyítania a gáz fájdalomcsillapító hatását. Ez után széles körben kezdték alkalmazni a nevetőgázt az egészségügyben.

kreatív találmányokKóla

Ha már az előző részben szó esett a chips kialakulásának történetéről, érdemes lehet szót ejteni a másik nagy véletlennek köszönhető közkedvelt kreatív találmányunkról is, a kóláról.
John Pemberton, gyógyszerész eredetileg fejfájás kezelésére alkototta meg az italt. Bár a pontos összetételt mai napig nagy titok övezi, két hajdani alkotóelemről biztosan tudunk. John kezdetben bor és kokain felhasználásával  készítette a sötét színű gyógyitalt. Ám jött a szesztilalom, és gyorsan ki kellett találnia valamit, hogy tovább tudja forgalmazni a szert.
Állítólag szimpla szódavízzel helyettesítette a bort, és már árulhatta is tovább az italt, majd nyolc év gyógyszertári értékesítés után a nagy népszerűsége miatt felkerült a boltok polcaira is. Ennek a turpisságnak köszönhetjük sokak által annyira kedvelt,  népszerű üdítőital.

Műanyag

kreatív találmányokMinden nap körülvesz, minket, legtöbb használati tárgyunk ebből készült, szinte el se tudjuk képzelni nélküle az életet, hisz nagyban megkönyítette egyes tárgyak tömeggyártását. Olcsó, tartós, bármilyen színben előállítható, mégis csak egy véletlennek köszönhetjük.

Alkotási szabadságunkat már semmi sem korlátozza, hisz fröccsöntéssel szinte bármilyen forma előállítható így könnyedén lesz egy kreatív találmányból használati tárgy a segítségével. Az legelső használt szintetikus műanyag a bakelit volt.
1907-ben az elektrotechnikánál egy sellak nevű anyagot használtak szigetelőanyagként. Ezt egy Délkelet Ázsiában őshonos rovar páncéljából állították elő. Mondani sem kell, hogy igen költséges és bonyolult eljárásnak bizonyult a sellak előállítása. Leo Hendrik Baekeland gondolt egyet, és elkezdett dolgozni egy olyan anyagon amivel fel lehetett volna váltani a költséges sellakot. Ám míg ő kísérletei során egy  hőre lágyuló anyagot szeretett volna előálíltani, pont az ellenkezőjét kapta.
A kapott anyag deformáció nélkül ellenállt igen nagy hőnek is, így született meg az első bakelit, melyet persze saját magáról nevezett el, ahogy ez abban a korban megszokott volt.
Később a bakelitből származó műanyag nagyon széles körben elterjedt. Bakelitből készültek a telefonkészülékek és sok fogantyú is, de még mai napig használják a bakelitet burkolásnál és szigetelésnél is kedvező tulajdonságai miatt.

Ékreatív találmányoks ha már itt tartunk! Bakelitből sohasem készültek hanglemezek, mert ami szigetelésnél előnyös tulajdonság lehet, az a hanglemezek készítésnél épp hátrány lenne. Bár a köztudatban így van benne, az elnevezés téves. Ezeket a lemezeket először cinklemezből, majd vinylből vagy a már említett sellakból készítették. A rossz szóhasználatot az okozhatja, hogy a vinyl hanglemezek anyaga is fekete színű, és viszonylag kemény.

találmány levédése banner

Röntgen

kreatív találmányokA kreatív találmányok listája nem lehet teljes a röntgen feltalálásának története nélkül, mely hatalmas áttörtést jelentett az egészségügy területén.
Tesla és Edison után Wolfgang Conrad Roentgen is elkezdett foglalkozni a Crookes féle katódsugárcső vizsgálatával 1894-ben.
Következő év novemberében vette észre, hogy egy a fénytől gondosan elzárt, fekete csomagolópapírba és bőrtokba csomagolt fotólemezen, mely az asztala alsó fiókjában volt, egy kulcs körvonala rajzolódott ki. Nyilván nem érhette a fotólemezt fény, így elkezdte vizsgálni a rejtéjes kép kialakulásának okát.
A kulcs, amiről a kép kirajzolódott, az asztala felső fiókjában volt. Feltételezte, hogy a katódsugárcső bocsájtott ki a kísérletei során valamilyen sugárzást, és ez okzhatta a kép kialakulását, így azonnal lázas kísérletezésbe kezdett. Két hét alatt bebizonyított ennek a sugárzásnak a létezését, és x sugárzásnak (sok helyen a röntgent mai napig x-ray-nek hívják) nevezte el. Megállapította, hogy a sugárzás áthatol a fán, a ruhaneműkön, a bőrön, papíron, sőt valamilyen mértékben a legtöbb fémen is, egyet leszámítva: az ólmot.
Kísérletei során egyszer egy vaslemezt tartott a vegykezelt lap elé, amire a sugarat irányította, és meglepődve tapasztalta, hogy a lemezt tartó kezének csontjai is látszódtak a kész képen. Feleséfe segítségét kérte a kísérletek során, így az első tényleg sikeres röntgen képen Roentgen feleségének keze látható.  További hat hetes kísérletezés után jelentette meg eredményeit a róla röntgen sugárzásnak elnevezett felfedezéstől, és egy hónapon belül már mindenki erről beszélt.

Voltak akik csodának titulálták a jelenséget, és voltak, akik halálsugárnak nevezték, és a világ pusztulásától kezdtek tartani. Mindenesetre a felfedezést akkora horderejű volt, hogy Roentgen kapta az első fizikai Nobel díjat ezért a találmányáért.

Post-it

A közkedvelt kis ragadós lapocskákat egy amerikai cég, a 3M Company két dolgozójának köszönhetjük. Először 1968-ban cég kémikusa, Spencer Silver felfedezett egy különleges ragasztót, mely alacsony tapadású, és többször is fel lehet használni. Évekig sikertelenül promotálta felfedezését, hisz nem igazán találtak neki alkalmas felhasználási módot. Évekkel később Spencer egyik munkatársa, Art Fry hozta fel az ötletet, hogy könyvjelzője egyik részét bekenhetnék vele, hogy ne essen ki énekeskönyvéből, de később el lehessen távolítani azt nyom nélkül. Ennek az ötletnek köszönhetően született meg a jegyzettömbbök új tipusa, a ragadós, kanárisárga, 76x76mm nagyságú, négyzet formájú papírtömb.
Ám a várt siker elmaradt,  így a cég ingyenes mintákat kezdett osztogatni, hogy megismertesse az emberekkel a terméket. Ezek után 1980-ban felkerült a boltok polcaira, majd egy évvel később Kanadában és Európában is árusítani kezdték.
Mára már rengeteg színben és méretben kapható, és alternatív felhasználási módjait is megtalálták az emberek: mások bosszantását.
A post-it története jó példa arra, hogy hiába nagyszerű az ötletünk, egyedül nem biztos, hogy piacra tudjuk dobni azt, ám egy kis segítséggel biztosan  sikerre vihetjük a saját kreatív találmányunkat is!

 

Ha ötlete már megszületett, és tanácsadásra van szüksége a levédetéssel kapcsolatban, keressen fel minket: adja meg elérhetőségeit a Kapcsolat menüpontban, és ingyenesen visszahívjuk.