DiabTrend ételfelismerő applikáció

Száz magyar találmányt és fejlesztést bemutató kiadvány jelent meg a Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogatásával.

Manapság is vannak olyan magyar találmányok és fejlesztések, amelyek a világ élvonalába tartoznak a mezőgazdaságtól egészen az űrkutatásig.

Amíg egy ötletből olyan termék születik, amely a tervezett összeg hússzorosát gyűjti be közösségi finanszírozásból már a 30 napos kampányidőszak felére, vagy amely 100 éve alig változó technológiában ér el áttörést, bízhatunk abban, hogy a “magyar feltaláló”, illetve a “magyar találmányok” kifejezés a jövőben is büszkeségre adhat okot számunkra.

Nézzünk meg párat ezek közül a találmányok közül!

Révai parkolóház

 • úszó ház,
 • érintésmentes fizetés autóval, 

Magyar találmány a Rollet applikáció is, mellyel már tucatnyi budapesti zárt parkolóban lehet fizetni, segítségével nem kell többé az apróval bajlódni, hiszen a fizetés és a parkolás indítása már mobilon is megoldható.

 • okosvíztisztító, 

okos víztisztító a konyhában

A Q&C Nano nevű vízadagoló a mögött álló gödöllői startup ígérete szerint jóval hatékonyabb, mint az eddig használt rendszerek. A készülék pont úgy néz ki, mint egy kapszulás kávéfőző, azzal a különbséggel, hogy nem kávé folyik belőle, hanem egy komplett család egynapi vízadagját képes megtisztítani.

 • digitális okostükör, 

okos tükörben nézi a hölgy magát

A legtöbb lakásban található legalább egy tükör, amely előtt életünk során – pár perces időszakokban – rengeteg időt eltöltünk. Egy magyar találmánynak köszönhetően ezt az időt mostantól egy kicsit jobban is kihasználhatjuk.

Az okostükör felső részén, fordított U-alakban jelenik meg egy a tükörbe rejtett számítógépes monitor. Tehát, amíg mi középen fésülködünk vagy éppen borotválkozunk, addig a tükörképünk mellett jelennek meg a folyamatosan frissülő tartalmak.

 • tisztítószerek szennyvízből 

tisztítószerek a fűben felállítva

Magyar kutatók több évnyi kutatómunka eredményeként kifejlesztettek egy olyan eljárást, amivel a víztisztító telepeken visszamaradt biomasszát hasznosítani lehet, méghozzá házi tisztítószerek formájában.

A reNEW Technologies szakemberei ráadásul egy véletlen folytán találtak rá arra a megoldásra, amellyel ecetsavat lehet visszanyerni a biomasszából. Az így készült termékeket („a világ első újrahasznosított tisztítószere” szlogen-nel) Cycle néven már az egyik nagy drogérialáncban is megtalálni – egyelőre wc-tisztító gélt és fürdőszoba-tisztító szert lehet kapni, de hamarosan egy általános felülettisztítót is piacra dobnak.

 • törhetetlen hajóaz értékesítő hölgy bemutatja a törhetetlen hajót

Polisztirol hab és egy speciális, fújható műanyag bevonat együttes alkalmazásával új hajógyártási módszert dolgozott ki egy magyar cég. A hab és a speciális műanyag bevonat olyan erős szerkezetet hoz létre, hogy a legerősebb ütéseknek is ellenáll. A fémből és fából készült hajók megsérülhetnek, léket kaphatnak és elsüllyedhetnek. Ez a habból készült hajó viszont – a feltaláló állítása szerint – soha nem süllyed el.

A legújabb magyar talámányok között olyan is szerepel, ami az egészségünket védi:

 • Diabétesz menedzsment applikációDiabTrend ételfelismerő applikáció

Ez a legújabb magyar találmány egy új egészségvédő fejlesztés, ami cukorbetegeknek készült. A magyar fejlesztésű applikáció, a DiabTrend egy vércukorszint-előrejelző algorit­mussal kiegészített naplózó alkalmazás. Lényege, hogy a bevitt adatok (vércukorszintmérések, inzulin, étkezések, alvásidő) alapján az algoritmus megtanulja a felhasználó szervezetének egyedi viselkedését, így képes hat órára előre személyre szabott vércukorszint-előrejelzést adni. Androidon, iOS-en és weben elérhető minden cukorbeteg számára! 

A következő 2 legújabb magyar találmány a bringások kedvence lehet!

 • Usemee automata kerékpáros irányjelzőUsemee automata kerékpáros irányjelző az úr csuklóján.

Ahogy változik a világ, úgy változik a közlekedés is. Eljött a bringás forradalom, egymás után épülnek az új városi kerékpársávok. A legújabb magyar találmányok sokasága közül ez az, ami a biciklisek kedvence lehet. A magyar találmány neve Useeme, egy teljesen automata kerékpáros irányjelző, ami a csuklóra csatolható, és a kerékpáros mozdulatai alapján jelez villogó narancssárga fényekkel. Ha a biciklis kiteszi a kezét, hogy mondjuk jobbra kanyarodna, már villog is a led, ami éjszaka – nem is kell mondani – mennyivel megkönnyíti a láthatóságot a közlekedés más résztvevői számára. Lassan két éve forgalomban van ez a magyar találmány, mégis főleg külföldön veszik…

 • Block innovatív kerékpártárolóBlock innovatív kerékpártároló szemléltetése grafikával

Következő bringás és legújabb magyar találmányunk nagyon aktuális magyar találmány! Szinte mindannyian ismerjük az érzést, amikor biciklivel megyünk valahova a városban, de menet közben meg kell állnunk valamiért, mondjuk be akarunk ugrani valamiért egy boltba, kezdődik a félelem, szorongás, hogy biciklidet kifelé menet vajon ott találod, ahol hagytad? Erre jelent megoldást a BLOCK innovatív kerékpártároló, ami a világon elsőként teszi lehetővé a legtöbb bicikli hárompontos (első és hátsó kerék + váz) zárását, mindössze egyetlen mozdulattal. Biztonságos, kényelmes és az egész folyamat a BLOCK iOS és Android applikációból vezérelhető. Jó lenne, ha elterjedne mindenhol! Már gyártják.

Hogyan születnek a legújabb magyar talámányok?

A találmányok általában akkor születnek, amikor egy okos, gondolkodó elme/mérnök/feltaláló próbál egy problémára megoldást találni. Van, amikor cégek hirdetnek meg pályázatot a saját problémájuk megoldására, például egy technológiai gondjuk akad és szeretnék, ha ezt valaki megoldaná. Ezen kívül persze még sok esetben születnek találmányok, vannak uniós és hazai pályázatok, amiket meghirdetnek különböző fejlesztésekre és vannak fejlesztésekkel foglalkozó cégek is, ahol az ott dolgozó mérnökök kezei közül kerülnek ki a különböző eszközök, szoftverek, gépek, egyéb találmányok. Ezek között a legújabb magyar találmányok között van olyan, ami már elkészült és forgalomba is került, de olyan is van, aminek még csak a prototípusa létezik esetleg olyan, ami még fejlesztés alatt áll. 

 • Szupergyors mosógép

Az alábbi hazai találmány egy olyan mosógép, ami szupergyors mosást tesz lehetővé. A Leap nevű magyar startup cégnek elege lett a lassú mosógépekből, ezért új alapokra helyezve megépített egy ipari mosógépet, mellyel lefelezik a jelenlegi mosási időket, miközben csökkentik a fogyasztást. Honlapjukon az alábbi mottó áll:  “Nem apró lépésekben fejlesztünk, hanem nagy ugrásokban. Ezért LEAP.”Szupergyors mosógép és a fejlesztője.

Amit tudni lehet erről a mosógépről, az az, hogy alapeleme a forgó mosódob, de a gép eltérő felépítése miatt a forgódobos gépeknél jelentősen több és összetettebb mechanikai és hidromechanikai hatást gyakorol a textíliára, ezzel fokozva a mosóhatást és rövidítve a ciklusidőket.

Ha kíváncsi a mosógép többi részletére, például az üst nélküli dobra, vagy az egyedi hidromechanikára a Leap cég honlapján minden információt megtalál.

Az új magyar találmányok között még sok más is szerepel, mint például:

 • kisméretű profi szimulátor, 
 • drónelfogó robotrepülőgép,
 • adattároló katonai szintű titkosítással,
 • beszédfelismerő mesterséges intelligencia,
 • kerámiaburkolatú infrapanel,
 • intelligens irodai szék, 
 • égetés nélkül készülő tégla, 
 • probiotikus gyümölcs- és zöldséglevek.

Magyar fejlesztés az 

 • önfertőtlenítő padlóburkolat Önfertőtlenítő padlóburkolat a kórteremben.

A Forbes listáin is szereplő, győri Graboplast több éve gyártja saját szabadalma alapján az elsősorban egészségügyi intézmények számára kifejlesztett Silver Knight padlóburkolatát, mely a világ számos pontján, Kínától az Egyesült Államokig bizonyított a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben.A termék felületén olyan réteget alakítottak ki, amely nyolc óra alatt még az úgynevezett szuperbaktériumokat is elpusztítja, ráadásul vegyszerek nélkül. A termékcsalád hatékonysága a kettős védelmi vonalban rejlik: az első egy több száz éve ismert és használt természetes fertőtlenítőszer, az ezüst ion, míg a második, fényben aktiválódó védőréteg a vele érintkezésbe kerülő mikroorganizmusokat vízre és szén-dioxidra bontja. Az elpusztult kórokozók így nem szolgálnak újabb populációk táptalajául. Mivel az önfertőtlenítő réteg antibiotikumokat sem tartalmaz, a kórokozók nem válhatnak rezisztenssé vele szemben. 

 • önfertőtlenítő falburkolat

Az önfertőtlenítő padlóburkolat után a cég a járvány közepén dobta piacra önfertőtlenítő falburkolatát, amelyet több mobilkórházban be is vetettek. Ugyanazon az elven működik, mint a padlóburkolat, hatékonyságát pedig független intézetekben, az ISO 27447 szabvány szerint végzett magyar, amerikai és kínai vizsgálatok tanúsítják, melyeket kifejezetten nehezen elpusztítható, illetve gyakran előforduló baktériumokon (pl. MRSA, VRE, ESBL, E-Coli) végeztek el. Az eredmények alapján a mikroorganizmusok több mint 99 százaléka elpusztult néhány órán belül. Itthon a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházban valós környezetben végeztek összehasonlító teszteket, ami szintén ugyanerre az eredményre jutott.

Ezek voltak a legújabb magyar találmányok, de a magyarok zseniális találmányai sokkal korábbra nyúlnak vissza. Elég ha Rubik Ernőre és a Bűvös kockára gondolunk, a golyóstollra, amit Bíró László talált fel, vagy a C-vitaminra, amiről mindenkinek egyből eszébe jut Szent Györgyi Albert.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a magyarok igen kreatívak és találékonyak, nem hiába a sok magyar találmány .

Ha Önnek is van hasonló ötlete, találmánya, ne habozzon, görgessen lejjebb és írjon nekünk!