Nemrég írtunk egy magyar szabadalomról, a gumibitumenről, mely forradalmasíthatja az útépítést, ám most újabb szenzációs magyar fejlesztés látott napvilágot!

magyar fejlesztésEgyes élelmiszer-ipari ágazatokban – mint például a sütőiparban – a keletkező hulladék kezelése egyáltalán nem jelent nagy gondot. De a hús- és baromfiiparban ez egyre nyomasztóbb problémává vált.

Többek között erre a gondra jelent rendkívül környezetbarát megoldást az a két magyar fejlesztés, ami a baromfi toll szigetelő anyaggá alakítását teszi lehetővé.

A két szabadalom egy 2014-ben kezdődött siklósi kutatás-fejlesztési program eredménye, melyet a január végi zárórendezvényen hoztak nyilvánosságra. A siklósi Bern Építő Zrt. három másik magyar és egy norvég szervezettel együtt indított kutatási projektet, kimondottan a  veszélyes hulladékok építőipari szigetelőanyagként történő újrahasznosítása céljából.    

   
A baromfiiparból származó technológiai jellegű hulladékok egy kormányrendelet (102/1996. (XII. 12.)) értelmében a veszélyes – különösen, illetve fokozottan veszélyes – hulladékok kategóriájában tartoznak.

A baromfiiparban 2004-ben 473 000 tonna  feldolgozott termék mellett 139 000 tonna hulladék keletkezett.

Az MTI tájékoztatója szerint ez évente mintegy 10 000 tonna(!) nehezen hasznosítható, és kezelhető tollat jelent.

találmány levédése banner

magyar fejlesztésMajor József, a szabadalom tulajdonosa és a projektben résztvevő EU PCM Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta:

A kutatás során 1500 kísérletet végeztek, az előállított szigetelőanyag több mint 90 százalékát hulladékként keletkezett baromfitoll képezi és kilenc különböző adalék biztosítja annak szilárdságát, tűzállóságát, illetve a rovarok elleni védelmét.


hoszigetelt-lakasA két szabadalmat jelentő magyar fejlesztés, a tollkarton nevű külső hőszigetelő, és a tollfa nevű belső hő- és hangszigetelő építőipari jelentősége mellett óriási környezetvédelmi  jelentőséggel is bír, hisz eddig az így keletkezett hulladék 90%-át elégették, mely nem csak környezetünkre volt  negatív hatással, de mindemellett igen költséges is.


A Magyarországon keletkező baromfitoll-hulladék ezen technológiával történő felhasználásával a hazai hőszigetelési piac 15-20 millió négyzetkilométernyi  lefedett felületének 15%-át lehetne megoldani.

A fejlesztés résztvevőinek hosszútávú célja a tömeggyártás és a nemzetközi piacra való belépés.

Ha az Ön piacképes ötlete már megszületett, és tanácsadásra van szüksége a levédetéssel kapcsolatban, keressen fel minket: adja meg elérhetőségeit a Kapcsolat menüpontban, és ingyenesen visszahívjuk.