A magyar szabadalmak világhírűek, de jellemzően csak a klasszikusokat ismerjük: Rubik kocka, golyóstoll, hologram. Pedig a magyar feltalálók ma sem tétlenkednek.

Korábbi cikkeinkben is említettünk szép számmal érdekes magyar találmányokat, például egy hajlított ping-pong asztalra emlékeztető “focipályát” és húrokkal hajtott biciklit, elektromos karbonrepülőt,hogy a tollakből készített építőanyagot ne is említsük.  

Mostani cikkünket ismét az új magyar szabadalmak ihlették, melyek egy részével már mi is találkozhattunk, mások pedig egyelőre váratnak a világhírnévre. Mindenesetre büszkék lehetünk a mai magyar feltalálókra is!

Modulo, az elemes busz

magyar szabadalmak-moduloA nagyvárosokban égetően fontos, hogy praktikus és környezetbarát buszokat használjanak. Ez azt jelenti, hogy elektromos meghajtással és a városi cikázásra alkalmas felépítéssel bírjanak. Ezt a Modulo tökéletesen teljesíti is.

Milyen előnyei vannak? A Modulo, ahogy a nevéből is sejthető, külön elemekből építhető fel, így nem csak nagyon hosszú buszokat lehet belőlük legyártani, hanem praktikusabb, fordulékonyabb, de kisebb férőhellyel bírókat is.

Az alaptípus hossza mindössze 7,7 méter, de szemben a többi busszal, arányaiban több állóhellyel bír. Elektromos üzemű, hosszú élettartamú, olcsó fenntartású, ezért meglehetősen környezetkímélő. Egy feltöltéssel 100 km-t tud megtenni, a töltési ideje pedig 4 óra, így ideálissá teszi a városi használatra. Amennyiben mégsem kivitelezhető az elektromos töltés, illetve a 100km-es hatótáv rövidnek bizonyul, úgy dízel, CNG meghajtással is üzemeltethető.

Budapesten már nagy megelégedéssel használják ezt a típust, például a 16-os járatot is ezzel oldotta meg a BKK.

Moveo – összecsukható kismotor

magyar szabadalmak - moveoNem csak Magyarországon, hanem a világ számos pontján gondot okoz, hogy otthagyjuk valahol a biciklinket, motorunkat. Illetve az autó fenntartása nem megoldható, vagy a helyi közlekedés nem kielégítő. Gyalog messze van, az autót macerás elővenni.

Ilyenkor gyakran álmodozunk egy varázszőnyegről, amit akkor használunk amikor szükség van rá, ha azonban nem kell, csak összehajtogatjuk és a hónunk alá vágjuk.

Kisebb kompromisszumokkal a Moveo erre nyújt megoldást.

magyar szabadalmakA Moveo egy olyan, kisméretű motor, amit könnyűszerrel összecsukhatunk (az összecsukhatós biciklik mintájára) és egy kis bőröndként kézzel is húzhatjuk. A motor természetesen meglehetősen könnyű (25 kg), ezért bőröndként nem jelent gondot kisebb távolságban elhúzni, bevinni a lakásba, irodába, buszra.

A meghajtása természetesen nem benzines, hanem elektromos, így egy szobai konnektorról is könnyen tölthető, illetve nem kell a szobában, irodában tartani a kellemetlen benzin és olajszagtól. A végsebessége 40-45 km/h, ami városi közlekedésre alkalmassá teszi, egy töltéssel pedig 35 km-t tud megtenni, így vidéken két település között, illetve városokban való cikázásra is alkalmas lehet.

UniQball – profi segítség profi fotósoknak

magyar szabadalmak

Hagyjuk el az utakat, menjünk be az erdőbe és hegyekre, hogy megnézhessük, a magyar feltalálók mivel segítik a természet és tájfotósokat.

A profi természet és tájfotósok mindegyike állványt használ, hogy tökéletesen élesek legyen a képek és kényelmesen megtudják tartani a több kilós felszerelésüket. A stabil fotósállványon egy úgynevezett állványfejjel tudjuk rögzíteni a fényképezőt. Ez az állványfej mozgatható jobbra-balra, fel és le. A modern és praktikus állványok a gömbfejes technológiát használják, mely egy gömbcsuklóval ad nagy függetlenséget a fotósnak.

magyar szabadalmak- uniqball

A probléma az szokott lenni, hogy ezzel a gömbfejjel nem választhatjuk ki, hogy csak horizontálisan, vagy csak vertikálisan mozgatjuk a fényképezőt, hanem ha lazítunk a gömbcsuklón, akkor “elszabadul” a fényképező. Ez precíz panorámafotózásnál nagy problémát jelent. Illetve egy gömbcsuklóval mindig problémát jelent a vízszint beállítása.

A magyar UniQball erre nyújt tökéletes megoldást, mert itt két egymásba illő gömbcsuklót alkalmaznak, illetve külön vízszintjelzőt is építettek a csuklókba, amely hatalmas segítséget jelent a fotósoknak.

Radosza gyűrű – a jövő iskolájából

magyar szabadalmak - radoszaEljön (valahol már eljött) az idő, amikor a gyerekek nem színespálcikát és körzőt cipelnek az iskolába, hanem tabletet és nem munkafüzetből nézik a feladatokat, hanem QR kódot olvasnak le, ami behívja nekik a feladatokat.

Az informatika és egyéb okosalkalmazások felhasználása természetesen kötelező jelleggel beintegrálandóak az oktatásba, hiszen a jövőben nem a lexikális tudás felhalmozásával jutunk verenyelőnyhöz, hanem a technika alkalmazásával illetve fejlett problémaelemző és problémamegoldó-képességünkkel.

Azonban ez nem csak azt jelenti, hogy a gyerekek profin használják az elektronikus eszközöket, hanem hogy a logikájuk, térlátásuk és egyéb kognitív képességeik is megfelelőek legyenek ahhoz, hogy minél inkább alkalmasak legyenek új problémákhoz alkalmazkodni.

Radosza Sándor találmánya, a Radosza-gyűrű egy térbeli képességfejlesztő és logikai játék, mely nagyszerű segítség a tanulásban, több országban is alkalmazzák már ezt az találmányt.

A Radosza-gyűrű egy kétponton érintkező, elcsúsztatható, zártrendszerű négyzetekből álló kis gyűrűs szerkezet, melyet kifejezetten az 5-10 éves korosztálynak szánt a Radosza Sándor.

A Radosza-gyűrűnek, hasonlóan a Rubik-kockához, több verziója is létezik. Egy az ovisoknak készült, kettő pedig az iskolásoknak. A játékos találmány segít a speciális tanulási zavarok felismerésében, illetve az iskolások a számolási és helyesírási képességeiket fejleszthetik vele. Ezen túl roppant hatékony módon fejleszti a logikai gondolkodást, a térlátást, memóriát, kombinációs képességet és a fókuszált koncentrációt. Ha ez nem lenne elég, akkor jegyezzük meg, hogy sokat tesz a kézügyesség fejlesztéséért, a finommotorikus mozgások javításáért. Mindezt játékos és szórakoztató módon.

Nem csak a diákok látják hasznát ennek az eszköznek, de a tanároknak is hatalmas segítség, mivel hatékonyan rámutat a diszlexiás és diszgráfiás problémákra és bizonyos mértékben kezeli is azt.

A magyar szabadalmak felett tehát nem járt el az idő, manapság is megannyi innovatív ötletünk van, amivel hozzájárulnak honfitársaink a világhoz. Ezek a találmányok azon túl, hogy előrelendítenek minket, a feltalálók számára is fontosak, hiszen nem csak erkölcsi, de gyakran komoly anyagi megbecsüléssel is járnak.

Ehhez persze szükséges, hogy a találmányok oltalom alá kerüljenek, szabadalmaztassák őket. A szabadalom és védjegy segít megóvni a feltalálót, az ötletgazdát, hogy más ne lophassa el és használhassa fel jogtalanul a találmányt, szellemi terméket.

A találmány levédése pedig a garancia rá, hogy mások ne éljenek vissza ötletünkkel, ne fosszanak meg minket a megérdemelt erkölcsi megbecsüléstől és akár dollármilliókat érő ötletünktől.

Önnek is van egy piacképes ötlete? Szeretné, hogy mások ne használhassák fel az innovációját, amivel a népszerűséget és az ötletében rejlő nyereséget is ellophatják? Ne késlekedjen, sajnos rengeteg történetet ismerünk, amikor az eredeti ötletgazdát kisemmizték!

Hazai, európai uniós és nemzetközi szabadalmi bejelentéssel és védjegyekkel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos az ötlet levédése, termék levédése, vagy egyéb oltalom alá helyezés, kérjük keressen minket a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt –, és készséggel válaszolunk kérdéseire.

JELENTKEZEM AZ INGYENES KONZULTÁCIÓRA!