Az egyik leghíresebb magyar találmánnyá vált, Rubik Ernő bűvös kockája azaz a Rubik-kocka. Rubik Ernő 1974-ben találta fel ezt a háromdimenziós logikai játékot, melyet 1975-ben szabadalmaztatásra adott be. De nem ő volt az egyedüli, aki ezt a kirakós játékot szabadalmaztatásra bocsájtotta. 1972-ben Cameron Flanigen a bűvös kockához nagyon hasonló, szinte azonos megjelenésű kirakós játékot jelentett be amerikai szabadalmaztatásra. Így érthetően, Rubik Ernő találmányát az Egyesült Államokban sosem védte le. Az azonos megjelenés ellenére funkciójában és felépítésében igenis különbözőek voltak. Flanigen találmányánál a kis kockák kiszedhetőek voltak a nagy kockából. Rubik bővös kockáját viszont nem lehetett szétszedni, mivel találmánya a belső összetartó magra vonatkozik. E fő műszaki különbség miatt szabadalmztathatták találmányát, amitől híressé vált világszerte.

Ha ötletünk világszerte népszerű lehet, akkor a nemzetközi szabadalmi bejelentés, vagy a nemzetközi védjegybejelentés segíthet számunkra, hogy más ne élhessen vissza ötletünkkel. Egy ilyen különös megoldással rendelkező eszköz számára pedig a formatervezési minta is fontos érték.

 

Hogy is néz ki ez a különleges kirakós játék?

 

Valószínűleg sokaknak volt már kezükben a Rubik kocka legnépszerűbb változata a 3x3x3-as méret, azaz amelyiknek minden oldala három kis kockából áll. A kocka oldalai különféle színűek és  oldal lapjai elforgathatóak, így össze lehet keverni a színeket. Egy rubik kockát akkor rakunk ki helyesen, amikor minden oldala más-más színű. Azaz: a kocka egyik oldalán csak fehér négyzetek vannak, másik oldalán csak sárga, harmadik oldalán csak kék, negyedik oldalán csak zöld, ötödik oldalán csak piros és végül a hatodik oldalán csak narancssárga kis négyzetek láthatóak. Egy 3x3x3-as rubik kocka összesen 27 db elemből áll. 8 db sarokkocka, 6 db oldal kocka. 12 db élkocka és 1 db középső elemből áll. Elég sok elem van ahhoz, hogy össze tudjuk keverni, ebben is rejlik nagyszerűsége. Az összekeverésének lehetőségeinek száma szinte végtelen. Viszont bizonyították, hogy akik nagyon profik Rubik-kocka kirakásában, azok bármelyik variációból maximum 20 tekerésből kirakják a Rubik-kockát. Persze mint mindennek, ennek is meg van a megoldása, taktikája, hogy hogyan lehet kirakni a lehető legkevesebb lépés számból, még akkor is ha az összekevert Rubik kocka lehetőségeinek a száma riasztó mennyiségű.

találmány levédése banner

A rubik kockának ma már rengeteg változatát ismerhetjük. Legelső változata, amivel Rubik Ernő is kezdte a kísérletezést az a kocka 2x2x2-es változata volt. Ezután az oldalon elhelyezkedő kockák számát növelve megszületett a 3x3x3-as a 4x4x4-es, az 5x5x5-ös stb… A legnagyobb mértű Rubik-kocka, amit forgalomba is helyeztek az a 17×17-es kocka volt. Természetesen ma már ez az izgalmas kirakó járték nem csak kocka alakot vehet fel, hanem más-más mértani testek alakját is, ilyen például a piramis alakú bűvös kirakós játék.

 

rubikEz a kocka nem csak egy egyszerű otthoni kirakós játék. Kirakásában világszerte versenyeznek. Vannak akik órákig forgatják mire sikerül kirakniuk a kockát, vannak akiknek ez a percek töredéke alatt sikerül. Idén egy amerikai középsikolás, Collin Burns megdöntötte a csúcsot, amit előtte Mats Valk tartott 5,55 másodperccel. Ezt a a rekord időt Collin megdöntötte. Neki 5,25 másodperc elegendő volt arra, hogy kirakja a bűvös kockát. Valószínűleg emögött a rekord mögött rengeteg gyakorlás és nagyon jó logikai készség áll. Ezt a világrekordot ma már természetesen nem csak emberek próbálják megdönteni, hanem robo

tok is. Amit sikerült is egy brit csapat alkotta robotnak. A világ leggyorsabb Rubik-kocka kirakó robotja 3,2 másodperc alatt rakta ki a kockát. Vajon sikerülnie fog ezt a rekordot megdöntenie egy embernek?

Amennyiben olyan ötlete, szellemi terméke van, amely anyagi és erkölcsi elismerést vonhat maga után, tájékozódjon a védjegy és szabadalom levédése témakörben. Ha rendelkezik már védjeggyel, akkor a védjegymegújítás biztonságot nyújthat. Ha piacképes ötlete, terméke van, akkor fontos lehet ön számára a logó levédése, cégnév levédése, név levédése, termék levédése és ötlet levédése is.