Miért érdemes levédeni a nevünket?

név levédése fotóTalán furcsának hat, de nevünket nem elég létrehozni, használni, le is kell védeni! Ha levédjük nevünket, azzal biztosítjuk, hogy nevünket nem használja fel más. Nevünk megóvása nem csak morális érdek, hanem erős anyagi jelentőséggel is bír. A nevünk által tud a fogyasztó megkülönböztetni minket más vállalkozásoktól és egy-egy jól hangzó név már önmagában vevőcsalogató hatással bír. Ha megalapítottuk vállalkozásunkat és bejegyeztük cégünket, azzal még nem garantáltuk, hogy csak mi használjuk az adott elnevezést. Ebben nyújt segítséget a név levédése. Itt most nem csak cégnevekről van szó, hanem fantázia-,  márka-, és terméknevekről is.

Mit értünk név levédése alatt?

volt fesztivál név levédéseA nevek fajtái lehetnek cégnév, fantázia név, termék név, márkanév. A nevek, mint megkülönböztetésre alkalmas eszközök védjegyként védhetőek le. A védjegy egy jelző, amely termékek, szolgáltatások megkülönböztetését segíti a versenytársak más, hasonló vagy akár azonos tartalmú termékeitől. A fogyasztók érzelmileg kötődnek bizonyos bevált nevekhez az új, ismeretlen termékekkel szemben, így ez a vállalkozások egyik legértékesebb tőkéje. A védjegyekről bővebben a védjegy menüpontban olvashat.

A márkanév, cégnév, terméknév azért értékes a tulajdonosaik számára, mert a fogyasztók  azt a cég termékével, szolgáltatásával és annak minőségével azonosítják. Egy jó név sokban hozzájárulhat a cég piacvezető státuszának eléréséhez, ezért is nagyon fontos, hogy a név levédéséről mielőbb gondoskodjunk.

Van egy ötlete, de nem tudja, mi kell ahhoz, hogy levédesse nevét?

Ha Önnek van egy névötlete, amit szeretne levédetni, annak érdekében, hogy más személyek ne használhassák jogtalanul, mindenekelőtt érdemes megbizonyosodnia róla, hogy a név levédés alá került-e már korábban. Hogyan teheti ezt meg? Cégünk szakértői ellenőrizni tudják hazai és nemzetközi rendszerekben is, hogy egy név oltalom alatt áll-e, vagy a név levédése még megoldható-e az Ön számára. Ha nem tudja, sérti-e más jogait, vagy névötlete szerepel-e már a nyilvántartásban, akkor a névkutatás szolgáltatást ajánljuk, amellyel leellenőrizhetjük különböző hazai és nemzetközi rendszerekben, hogy bejegyzett védjegye egyedi szereplője lesz-e piacának. Ha a kutatás eredménye az, hogy nem találtunk a bejelentéssel megegyező, vagy ahhoz megtévesztésig hasonló nevet, akkor a védjegy bejelentés következő lépése a megfelelő dokumentumok benyújtása a magyar vagy nemzetközi hivatalokhoz. Nevünk levédése jogi folyamat, ha nem szeretne hibázni, kérje szakértőink segítségét!

Fontos egyáltalán a név levédése? Miért ne használhatná más is?

soproni név levédéseValószínűleg a legfontosabb! Képzeljük el, hogy  mi történne, ha úton-útféle azonos termék, márka és cégnevekkel találkoznánk? A fogyasztók nem bíznának a termékünkben, cégünkben, mert nem tudnánk magunkat megkülönböztetni a versenytársaktól. A versenytársak pedig felvennék azok neveit, akik termékükkel, szolgáltatásukkal kiharcolták piacvezető helyüket. Ezért fontos lépés a név levédése.

A nevek, mint megkülönböztetésre alkalmas eszközök, védjegyként védhetőek le. A védjegy egy jelző, amely termékek, szolgáltatások megkülönböztetését segíti a versenytársak más, hasonló vagy akár azonos tartalmú termékeitől. A fogyasztók érzelmileg kötődnek bizonyos bevált nevekhez az új, ismeretlen termékekkel szemben, így ez a vállalkozások egyik legértékesebb tőkéje. A védjegyekről bővebben a védjegy menüpontban olvashat.

A márkanév, cégnév, terméknév azért értékes a tulajdonosok számára, mert a fogyasztók azt a cég termékével, szolgáltatásával és annak minőségével azonosítják. Egy jó név sokban hozzájárulhat a cég mielőbbi előre jutásához, ezért is fontos, hogy nevünk levédését az első feladataink közé soroljuk.

  • Cégünk szakértői ellenőrizni tudják oltalmat kértek-e a névre itthon.
  • Nemzetközi rendszerekben is vizsgáljuk, hogy bejegyzés alatt áll-e.
  • Ha választott neve szabad, segítünk a dokumentumok előkészítésében
  • Eljárunk Ön helyett a hivatali ügyintézésben.

Már rendelkezem levédett névvel, ugye nincs más dolgom?

név levédése brand

Ha nevét levédette, megtette a legnagyobb lépést, hogy ne használhassák fel azt jogtalanul. Ön viszont akkor tud élni az így kapott lehetőséggel és jogokkal, ha nem dől teljesen hátra. Tanulságos eseteket talál elbitorolt nevekről, találmányokról blogbejegyzéseinkben.

A név levédése előtt több tennivaló is segítségünkre lehet. A folyamatos védjegyfigyelés azt jelenti, hogy a levédett terméket, nevet tényleg nem használja-e más. Vállalatunk kéthavonta ellenőrzi, hogy a levédett nevünket nem bitorolják-e. Azért kéthavonta, mert ha valaki megpróbálja levédetni nevünket akkor a jogi szabályozás miatt az első három hónapban egyszerűen, gyorsan és hatékonyan fel tudunk lépni ellene. 3 hónap elteltével bonyolultabb eljárást igényel, hogy megállítsuk konkurensünket. Azért érdemes a védjegyfigyeléssel élni, mert így a későbbi, akár évekig is elhúzódó perektől megkíméljük magunkat, valamint meggátoljuk, hogy az alatt a nevünkön további csorba essék. Nevünk levédése az egyik legjobb eszköz arra, hogy bebiztosítsuk nevünket, márkánkat, cégnevünket a piacon.

A védjegyek jogi védelmének ideje 10 év, ez védjegymegújítással hosszabbítható újabb 10 évre, korlátlan ideig. Kiemelten fontos, hogy ne felejtsük el nevünk, egyéb védjegyeink újbóli levédését. Könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy mások kihasználják figyelmetlenségünket és eltulajdonítják, bejegyeztetik nevünket. Sikerességünk, minőségünk kulcsa a bejegyeztetett védjegyünk, aminek egyik eszköze a név levédése. A későbbiekben nevünk megújítása a megoldás arra, hogy továbbra se használhassa ki senki az Ön védjegyének erejét.

Céget alapított, kitalált egy szlogent, vagy logója van? Új termékkel, vagy névvel lépne a piacra? Bizonytalan benne, hogy foglalt-e a választott név, vagy tanácsra van szüksége a védjegy bejelentéssel kapcsolatban?

Név levédésével, vagy egyéb védjegy szerzésével kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Készséggel állunk rendelkezésére, ha bármilyen információra, segítségre lenne szüksége.  Ha bármi kérdése van, vagy Önnek is fontos termékének levédése, írjon email-t,  vagy adja meg elérhetőségét a lap alján és visszahívjuk!

Szeretné, ha Magyarországon ismert nevét az országhatáron kívül is oltalom védené?

név levédése szabadalom

Ha külföld felé kacsingat, akkor a nemzetközi védjegybejelentés biztosíthatja Önt, hogy ne kelljen váratlan meglepetésekkel számolnia. Világszabadalom nincs, viszont akár egyszeri kérvényeztetéssel is levédheti nevét a PCT-hez tartozó országokban (Szabadalmi Együttműködési Szerződés). Döntően az európai uniós kiterjesztés a jellemző, de lehetséges csak bizonyos, választott országok megjelölésével is oltalmat szerezni külföldön. Amennyiben Önnek olyan terméke, neve van, mely külföldön is piacképes lehet, akkor mindenképpen javasolt, ha határokon túl is gondolkodik. Név levédése előtt gondolja át alaposan, hogy milyen irányba szeretne később fejlődni, terjeszkedni.

Kitalált egy vonzó nevet, céget alapított, vagy logója van? Új termékkel, vagy névvel lépne a piacra? Bizonytalan benne, hogy foglalt-e a név, vagy tanácsra van szüksége a név levédésével kapcsolatban?

Név levédése – gyorsan, egyszerűen, precízen

Név levédésével kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük kérjen ingyenes visszahívást az alul található űrlapon, vagy keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire. Lehetősége van személyes konzultáción is részt venni, ahol az első óra ingyenes! Amennyiben szeretne bővebb információt kapni Ügyfélbarát Szabadalmaztatási Programunkról, kattintson ide!
Amennyiben új terméket vagy gyártási eljárást fejlesztett ki, a találmány levédése legyen a teljes üzleti stratégia szerves része, olyan tényezőkkel együtt, mint a várható bevétel, nyereség, termelés, a finanszírozás és a marketing.

Akik már minket választottak

és még sokan mások…

Legyen Ön a következő!