Sok szakmára jellemző, hogy a legtöbb képviselője férfi, ez alól pedig a feltalálók sem kivételek. Ennek ellenére bőven vannak olyan női feltalálók is, akiknek találmányai nélkül a világ ma egészen más hely lenne.

Mary Phelps Jacob: melltartó

női feltalálókA múlt század elején a fehérneműk még nagyon kényelmetlenek voltak, a modern melltartó előde halcsontokkal és acélrudakkal nehezedett a mellkasra. Mary Phelps Jacob női feltaláló 1914-ben szabadította meg nőtársait ezektől a szerkezetektől a ruhaanyagú melltartókkal. Alkotásai már teljes mértékben textíliákból készültek, és a régebbi melltartókhoz képest ezek kényelmesen kettéválasztják a melleket, és igazodnak viselője testéhez.

A modern melltartó egyébként nem csak a praktikusság miatt lett népszerű: az I. világháború alatt azért volt rá kereslet, mert az állam felszólította a nőket, hogy ne vásároljanak fűzőket a fém megőrzésének érdekében.

Stephanie Kwolek: golyóálló mellény

Stephanie Kwolek a golyóállómellény kifejlesztésével nemcsak egy védelmi ruházatot, de egy új anyagot is feltalált. Ő jött rá ugyanis arra 1963-ban, hogy a kevlár anyagban a rúd alakú molekulák egy irányban vannak, a rendezettség miatt pedig az anyag nagyon erős. Ebből készített aztán olyan mellényt, ami nem ereszti át a lövéseket. Kwolek technológiáját ma már sisakoknál, síléceknél és kempingfelszereléseknél is gyakran alkalmazzák.

Marion Donovan: eldobható pelenka

női feltalálókAmíg a melltartónál a textil jelentette a felszabadulást, itt Marion Donovan pont ezt az anyagot igyekezett lecserélni. A ruhapelenkát ugyanis folyton mosni kellett, és kevés volt a nedvszívó képessége. Így hát 1949-ben egy zuhanyfüggönyt felhasználva szivárgásmentessé tette az anyagot, majd ebből megalkotta az eldobható, átázás nélküli verziót is. Elsőre minden cég elutasította, ezért saját vállalkozást indított, hogy kiadja. Sikerrel járt, és 1951-ben – busás profittal – eladta a jogokat.

Mary Anderson: ablaktörlő

Mary Anderson 1903 telén lett figyelmes arra, hogy az autót vezető embereknek a téli hidegben folyamatosan ki kell nyúlniuk az ablakon, hogy menet közben letöröljék az esőt és a havat a szélvédőről. Ekkor támadt az az ötlete a sofőröket megmentő női feltalálónak, hogy kellene az autókra egy gumival ellátott kar, ami csatlakoztatva van a belső műszerfalhoz, és onnan egy fogantyú segítségével a bent ülők tudják mozgatni, megtisztítva ezáltal a szélvédőt.

találmány levédése banner

Joy Mangano: kicsavarható felmosó

női feltalálókAkárcsak a textilmelltartó és az eldobható pelenka, úgy a kicsavarható felmosófej ötlete is abból fakadt, hogy Joy Mangano háziasszonyként megelégelte a női lét nehézségeit. Elege lett abból, hogy kezével hozzá kell érnie a koszos rongyhoz, amivel a földet sikálja, ráadásul mindezt folyton csavargatni, tisztítani kell mosás közben.

Feltalálta tehát az önkicsavarós felmosót: egy olyan hurkot készített pamutból, ami egy bizonyos módon megkötve, és a ráerősített nyéllel anélkül kicsavarható, hogy hozzá kéne érni a koszos fejhez, a munka pedig gördülékenyen mehet tovább. Az 1990-es innováció történetéről 2015-ben hollywoodi film is készült.

Elizabeth Magie: Monopoly

Bizony, a világ első számú társasjátékát is egy női feltalálónak köszönhetjük. A Monopoly eredeti neve The Landlord’s Game volt, és egyfajta kritika volt a kapitalizmus igazságtalanságai felé. A játék azonban nem volt levédetve, így egy Charles Darrow nevű ember ellopta az ötletet, és eladta egy nagy játékcégnek. A vállalt végül megkereste Magie-t, hogy kifizessék a tényleges ötletadót, de mindössze 500 dollárt kapott.

Nancy Johnson: jégkrém

női feltalálókNancy Johnsonnak köszönhetően jégkrémkészítő gép már 1843-ban létezett, előbb mint a hagyományos hűtő. A masina úgy működött, hogy egy belső tartályban zúzott jég volt, kívül pedig az ízesítés alapjául szolgáló hozzávalók, a kettőt pedig egy kézi karral össze lehetett keverni úgy, hogy jégkrémállagú legyen a végeredmény. A gép két tartályos volt, így akár egyszerre kétféle ízű édességet is lehetett készíteni. A feltaláló nő sajnos nagyon olcsón adta el az ötletet valakinek, aki aztán nagy hasznot húzott belőle.

Telkes Mária: napenergiával fűtött ház

Manapság egyre több ház tetején látni napkollektort, ám azt kevesen tudják, hogy ez egy magyar női feltalálónak köszönhető. Telkes Mária Budapesten diplomázott fizika szakon, majd 1925-ben Amerikába került, ahol Cleveland biofizika intézetében kapott állást. Feladata az volt, hogy a napenergia újrahasznosításának lehetőségeit kutassa. Ezzel kapcsolatban számos szabadalma lett, többek között egy napenergiás tengervíz-sótalanító berendezés, valamint egy másik magyar fejlesztés, a napenergiával fűthető lakóház.

Bette Nesmith Graham: hibajavító festék

A hagyományos írógéppel nehéz volt kijavítani az elrontott szavakat. Bette szeretett festeni, egyszer pedig az az ötlete támadt, hogy visz az irodába egy kis vízzel higított fehér temperát, mondván, egy művész sosem radíroz, hanem ráfest a hibára. Ő is így tett hát, amikor elgépelt valamit: átfestette a papírt. A női feltaláló öt éven át használta az általa készített hibajavítót, hiába marasztalta el miatta néhány főnök. Végül 1956-ban kezdte el értékesíteni azt az így készült anyagot, amit – kis fejlesztésekkel – a mai napig is használunk.

Naponta többmillióan használnak hibajavítót, esznek jégkrémet vagy játszanak a Monopoly-val, pedig csak egy apró ötlet kellett ahhoz, hogy megváltoztassák a világot. 

Ha Önnek is van egy jó ötlete, de tanácsadásra van szüksége a levédetéssel kapcsolatban, tegye fel kérdéseit a Kapcsolat menüpontban, és ingyenesen visszahívjuk!