Okos találmányok – pénzkidobás vagy innováció?

Bizonyára sokan emlékeznek a Vissza a jövőbe című film első részében történő legendás jelenetre, amikor gyakorlatilag okos találmányok segítségével készül el a főszereplő reggelije. Holott az emberek anno ezt távoli jövőnek gondolták, mára már teljesen elképzelhető, ugyanis már léteznek azok a találmányok, amelyek lehetővé teszik. Sokan szkeptikusan állnak a témához, néhányan viszont támogatják az új, okos fejlesztéseket.

“Okos” találmányok?

Rendkívül furcsa okosnak nevezni egy hajszárítót, egy matracot vagy egy papucsot. Okos találmányoknak definíciós szinten azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek elektronikus alapon működnek, illetve valamilyen módon ( pl. Wi-Fi, Bluetooth, mobil adatforgalom) kapcsolatban állnak a felhasználóval. Elsőre valószínűleg az okostelefonokra gondol, amelyek fejlesztése lehetővé tette a többi új, okos találmány létrehozását is. Manapság azonban rendkívül sok olyan innovatív találmány van, amely jelentősen megkönnyítheti a mindennapokat.  

A leghasznosabb találmányok

Manapság gyakorlatilag lehetetlen az utcán sétálni anélkül, hogy valamilyen okos találmánnyal találkoznánk. Mivel az új eszközök célja alapvetően az emberek munkájának megkönnyítése, sokan alkalmazzák előszeretettel őket háztartásaikban.

Az egyik legelső okos találmány az Amazon "Alexa" projektje

 • Az egyik legfontosabb eszköz, ami hasznos lehet egy átlagos háztartásban az okos termosztát. Az eszköz érzékeli a kinti hőmérsékletet és ahhoz képest tudja változtatni magától a lakás hőfokát. Ezen kívül online is el tudjuk érni, így ha például megyünk haza egy meleg nyári napon lehűti, télen pedig felmelegíti a lakást.
 • Az Amazon már évek óta fejleszti az okosotthon központját, amelyet ők “Alexa”-nak neveztek el. Egy bluetooth-os hangszóróról van szó, amely azonban az okos otthon központjában áll, kezelni tudja az összes eszközt, az időjárást is tudja, illetve online bevásárláshoz is.
 • Egyre több embert láthatunk okosórákkal a kezükön, amely talán az egyik legjobb új vívmány. Egy jobb típus annyit tud, mint egy okostelefon, többek között üzeneteinket és hívásainkat is fogadhatjuk rajta, megnézhetjük az időjárást, emellett méri a pulzusunkat és a vérnyomásunkat is és azonnal szól a megfelelő szervnek, ha az leesik, vagy túl magas lesz. A legújabb órákkal már fizetni is tudunk: gondoljunk bele mennyire egyszerűen.
 • Felszerelhetjük lakásunkat okos kamerákkal is, amelyek éjjel-nappal bekapcsolva vannak, okostelefonunkról bárhonnan láthatjuk a képüket, illetve azonnal jelez nekünk, ha valami rendellenes történik lakóhelyünkön.
 • Az okos lámpák is a legkiforrottabb technológiák közé tartoznak. Segítségükkel egyszerűen tudjuk állítani a tökéletes fényerőt lakásunkban, rendelkeznek színes fényekkel is, illetve zenére is tudnak fényeket kreálni.
 • A hasznos találmányok közé tartoznak még az okos zár, a kávéfőzők, illetve más főzéssel kapcsolatos okos termékek.
 • Takarításhoz a robotporszívók, illetve felmosó gépek, ház körüli munkákat pedig a robotfűnyíró, illetve medence takarító tudja elvégezni. Jelentős hozzátenni, hogy ugyan ezek a gépek rendkívül sokat fejlődtek az utóbbi öt év során, technikájuk még mindig több hibát tartalmaz, mintha egy ember végezné a munkálatokat, a jövőben azonban szinte biztos, hogy kijavítanak minden hibát.

Haszontalan okos találmányok

Az előbb felsorolt hasznos eszközökkel szemben nagyon sok olyan van jelenleg is a piacon, aminek semmilyen hasznos értéke  gyakorlatilag nincs, csupán az “okos” jelzőt használva akarják eladni terméküket.

 • Ilyen például az okos kulacs, amely méri, hogy mennyi folyadékot fogyasztottunk egy nap. Érdekes találmány, azonban mivel a kulacs oldalán is látjuk, hogy az űrtartalma fél liter, tehát egyszerűen ki tudjuk számolni magunknak, ezzel megspórolva magunknak 100 dollárt.
 • A következő haszontalan találmány az okos villa, amely jelzi a használó számára, ha túl gyorsan eszik. Természetesen, nem rossz ötlet, ha valaki szívesen vesz egy villát húszezer forintért.
 • Nem feledkezhetünk meg az okos kukáról sem, amely észreveszi, hogy mit dobunk ki és akár automatikusan meg is tudja rendelni a boltból. Ismét, nem rossz találmány, de egy kukát 200 dollárért?
 • Ha úgy érzi, depressziós a kutyája, most ténylegesen tudhatja csupán 220 dollárért. Az új okosnyakörv jelzi a gazdának online formában, ha a kiskedvenc depressziós.
 • Az okos találmányok már szinte minden iparágban megtalálhatóak, így a borászatban is. Az okos dekantáló gép potom 1150 dollárért tökéletesen dekantálja a borunkat, így miért vennénk egy szokványos dekantálót körülbelül 3000 forintért?

Érdemes vásárolni?

Az okos otthonokat egy központból tudjuk kezelni

Feltehetjük magunknak a kérdést, hogy vajon mennyire érdemes napjainkban okos találmányokat vásárolni.

 • Ha a tényeket nézzük, a legtöbb találmány esetében még kiforratlan a technológia. Az ötletetek néhány példánál zseniálisak, azonban az igazi megvalósítás
  még nem tökéletes.
 • A legtöbb jelenlegi termék még egy felső árkategóriában mozog, a hagyományos termékekhez képest a dupláját kell fizetnünk, ha okos termékeket szeretnénk.
 • A digitális termékek jelenleg még sokkal hamarabb és könnyebben romlanak el, mint hagyományos elődeik, ezen kívül akár baleset is történhet, ha egy terméket rosszul vagy rosszkor használnak, ha valaki ismeri a Black Mirror sorozatot, könnyen értheti a mondanivalómat. 
 • Ha elmegy az áram, nem lesz Wi-Fi, nem működnek a találmányok sem. Míg jelenleg csak számítógépeink, telefonjaink válnak használhatatlanná, Ön mit tenne, ha a kávéfőzőjét vagy a sütőjét sem használhatná internet hiányában?
 • Jelenleg még sok kontra érvet hozhatunk fel az okos találmányokra, azonban nagyon sok támogató érv is van. Elengedhetetlen, hogy amint nagyüzemben kezdik el gyártani ezeket a termékeket és az árak elfogadhatóbbak lesznek, el sem tudjuk képzelni mennyire megkönnyíthetik életünket.

  Önnek is van egy jó ötlete, amivel okos találmányt lehetne létrehozni?

  Esetleg már van egy új találmánya, de nem tudja mi a teendő?

  Könnyen jogi oltalom alá helyezhetjük új ötletét.

  Válasszon minket, szerezzen kizárólagos engedélyt termékére!

  Jelentkezem az ingyenes szabadalmi szakértői konzultációra.