Oltalommal és oltalmazással nem csak a karitatív szervezeteknél találkozunk, hanem az üzleti életben is hatalmas jelentősége van. A tiszta és etikus piaci versenynek ez az egyik védőbástyája.

Miben segít az oltalom?

Az oltalmazással lehetőségünk van törvényi védettséget szereznünk magunknak és termékünknek is egyaránt. Segítségével a konkurencia nem tud a mi ötletünkön meggazdagodni, ellopni ötletünket, szellemi termékünket.

A szabadalmaztatás és védjegyeztetés nyújtotta biztonságot, védettséget nevezzük oltalomnak, de természetesen ez a védettség nem jár automatikusan, hanem pár feltételnek meg kell felelnünk, hogy oltalom alá helyezhessük termékünket, ötletünket, találmányunkat.

Szabadalmi oltalom

A szabadalmi oltalom a találmányok jogi védelmét teszi lehetővé olyan módon, hogy az adott találmány tulajdonosa a versenytársakhoz képest jobb pozíciót teremt magának a termékek és technológiák piacán.

Ez azt jelenti, hogy találmányunkat csak mi használhatjuk fel, mi profitálhatunk belőle.

Az oltalom tulajdonosának kizárólagos jogot teremt a törvény a találmány hasznosítására a bejelentés napjától számított 20 éven át azokban az országokban, ahol azt bejelentették.

Tehát lehetőségünk van csak Magyarországra kiterjedő védettséget szerezni, de akár nemzetközi szintre is kiterjeszthetjük azt. A hazai és nemzetközi bejelentésről is a PCT (Szabadalmi Együttműködési Szerződés) rendelkezik. A PCT kereteinek megfelelően indíthatunk szabadalmi bejelentést. Ez szabályozza az igénylés módját és azokat a szigorú jogszabályi előírásokat, amelyeket teljesítenie kell az adott találmánynak, hogy az oltalmazható legyen.

A külföldi szabadalmi oltalom megszerzését lehetőségünk van nemzeti hivataloknál tett bejelentéssel is elérni, továbbá az Európai Szabadalmi Egyezmény (EPC) tagországaiban még úgynevezett “európai úton” is kezdeményezhető az oltalom megszerzése. Mivel az intézmények között együttműködés van, ezért a bejelentést akár közvetlenül, akár a PCT keretein belül is megtehetjük.

A hazai eljárás ügyében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (ismert nevén a Szabadalmi Hivatal) jár el és az oltalommal kapcsolatos egyéb eljárások is az ő hatáskörükbe tartozik.

Amennyiben hazai, iparjogvédelemmel kapcsolatos jogvita merül fel, akkor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában tevékenykedő Iparjogvédelmi Szakértői Testület nyújthat szakértői véleményt.

Fontos adalék, hogy hazai szabadalmaztatást külföldi személy (amennyiben nemzetközi szerződés nem él, vagy az máshogy nem rendelkezik) csak hazai képviselővel élhetnek a jogaikkal. Ennek megfelelően a magyar bejelentőnek is kell nemzetközi képviselővel rendelkezniük, aki az eljárásban szakmailag képvisel minket. Ezt a kötelező oltalmi képviseletet Magyarországon ügyvédek, vagy szabadalmi ügyvivők láthatják el.

Az oltalom csupán a felhasználást tiltja, a megismerést nem. Ezért a nyilvánosságra hozott szabadalmi dokumentumok mindenki számára elérhetőek kell, hogy legyenek. Ugyanis a dokumentumok kutatásával a műszaki, tudományos, ipari fejlődést támogató és elősegítő információk nyerhetőek.

Védjegy oltalom

A védjegy oltalom, hasonlóan a szabadalmi oltalomhoz, törvényi védelmet nyújt számunkra, hogy az adott védjegyet más nem használhatja fel, hanem csak mi.

Mire kérhetünk védjegyet?

 • név (cégnév, fantázianév, terméknév)
 • kép (logó, kép, ábra, hologram)
 • szó (szlogen, jelmondat, szóösszetétel, mottó)
 • térbeli alakzat (forma, palack, doboz, csomagolás)
 • egyéb (szín, színösszetétel, hang stb.)

A védjegyek ügyében, ahogy a szabadalmaknál is, tanácsos szabadalmi szakértőt megbízni, hiszen a hatósági eljárást ezzel jelentősen meg tudjuk gyorsítani, illetve anyagilag is spórolhatunk ezen, hiszen nem áll fenn a veszélye, hogy formai, vagy tartalmi hiányosság miatt újra és újra be kell nyújtanunk védjegyünket, hogy oltalom alá helyezzék.

Mit kapok, ha védjeggyel rendelkezem?

Akárcsak a szabadalomnál, a védjegynél is hasonló előnyökkel számolhatunk, ha oltalom alá helyezzük.

Pontosan mik ezek az előnyök?

 

 • Versenytársaink nem lophatják el védjegyünket
  A védjegyeztetés általi oltalom garantálja, hogy más nem használhatja védjegyünket. Amennyiben mégis megteszi, akkor kártérítést követelhetünk rajta.
 • A mai nagy márkák értékét jelentős mértékben a nevük teszi ki.

 

 • A partnereink, piac, konkurencia komolyabban fog minket venni
  Sokkal jobb tárgyalási pozícióba kerülünk, ha partnereink is tudják, hogy nem egy “egynyári” márkával kerültek szembe, hanem egy komoly, hosszútávon gondolkodó, tudatosan építkező céggel.
 • Törvényi védelmet kapunk a másolókkal szemben
  A védjegy oltalom legpraktikusabb előnye az, hogy a másolókkal szemben védelmet nyerünk. Nem lophatják el nevünket, logónkat, szlogenünket. Amennyiben ez mégis megtörténik, komoly kártérítést kaphatunk a
  védjegybitorlás miatt.
 • Védjegyünket akár el is adhatjuk, vagy a használati jogot értékesíthetjük
  Ha nem mi magunk szeretnénk védjegyünket felfuttatni, illetve értékes védjegyünkkel már nem szeretnénk tovább foglalkozni, akkor tovább is értékesíthetjük azt.Lehetőségünk van védjegyünk tulajdonjogát eladni, illetve a használati jogot megosztani (például a franchise üzleteknél).

Hazai és nemzetközi védjegy oltalom

Ahogy a szabadalomnál, a védjegynél is lehetőségünk van akár itthoni, akár nemzetközi oltalmat is igénybe vennünk. A nemzetközi színtéren egy-két másik ország, akár az Európai Unió, akár más kontinensek is bevonhatóak a földrajzi lefedettségbe. Magyarországon főleg a környező országok (Románia, Horvátország, Szlovákia), illetve uniós védjegy a népszerű oltalmi forma.

Vegye fel a kapcsolatot velünk és védjegyeztetési szakértőnk egy ingyenes konzultáció során segít Önnek!

ÉRDEKEL!

Akik már minket választottak

és még sokan mások…

Legyen Ön a következő!