Tetris, Karaoke, Smiley és a többiek…

Feltalálók egész sorát ismerjük és a legtöbbjükről az a kép él bennünk, hogy az általa feltalált szabadalom levédése után luxuskörülmények között élnek, egymást érik a vendégelőadások az egyetemeken, hétvégén pedig otthoni laborjukban kísérleteznek.

A feltalálók nagy része ezeket a körülményeket azonnal aláírná, de sajnos a lehető legritkább esetekben van ez így.

Rengeteg feltalálót, inventort ismerünk, akinek a találmánya megváltoztatta a világot, rengeteg embernek segített, de sem anyagi, sem erkölcsi elismerést nem kaptak. Ezt néha a véletlen hozta így, néha önszántukból lemondtak a busás haszonról, néha pedig naivitásukat és jó szándékukat kihasználva szándékosan becsapták őket.

Következő cikkünkben 10 feltalálót mutatunk be, akik a véletlen folytán, vagy önakaratukból busás haszontól estek el.

Sir Tim Berners-Lee

feltalálók Az ő nevét viszonylag kevesen ismerik, de többek között neki köszönheti, hogy ezt a bejegyzést olvassa. Sir Tim Berners-Lee alkotta ugyanis meg a lakossági felhasználású internetet, a World Wide Web-et (korábban is volt számítógépes hálózat, de a valódi robbanást a www. megjelenése okozta).

Sir Tim Berners-Lee 1991-ben mutatta be az első weboldalt a CERN-nél, majd azon kevés feltalálók sorát gyarapította akiket lovaggá ütöttek. A lovagias erényei közül talán a legnagyobb, hogy a World Wide Web után nem kért szabadalmi díjat és azt mindenki számára ingyenesen elérhetővé tette.

Bíró László

feltalálók -birolaszloBíró László a magyar feltalálók legszűkebb, legismertebb körébe tartozik. A világhírű találmánya, a golyóstoll a Föld minden országába eljutott és méltán emelte Bírót a XX. század legnagyobb feltalálói közé. Kevesen tudják, de Bíró nem a golyóstollat magát fejlesztette ki, mert az akkor már egy meglévő technológia volt – csak éppen nem működött. Bíró alkotta meg azt a tintát amivel a golyóstoll használható lett és fejlesztette azt tovább.

Bíró találmányára nagy volt a kereslet, de 1945-ben mégis eladta azt Marcel Bich, francia üzletember részére, aki létrehozta a mai ismert BIC termékeket.

Magyar feltalálókról már írtunk itt és itt és itt is.

Mikhail Kalashnikov

feltalálók - KalashnikovA hadiiparról köztudott, hogy az egyik leginkább fejlődőképes iparág. Ez nem is csoda, a hadászatban élenjáró államok rengeteg pénzt fordítanak a fegyverek és hadászati technológiák fejlesztésére.

Mikhail Kalashnikov 1947-ben hozta létre a hadseregekben népszerű, megbízhatóságáról és igénytelenségéről híres (mind a kettő fontos harci körülmények között) AK-47 néven elhíresült fegyverét.

Kalashnikov hazafiasságára hivatkozva nem kért pénzt a találmányáért, mert azt Oroszország érdekében hozta létre. Az AK-47 nem csak Oroszországban, hanem a világ minden táján népszerű fegyver lett.

Daisuke Inoue

feltalálók-karaokeAz 1940-es születésű, oszakai feltaláló alkotta meg a karaoke gépet. A japán inventor elfelejtett időben a szabadalmi hivatalhoz fordulni, így jelentős bevételtől esett el.

Daisuke Inoue azonban elkészített egy speciális tisztítószert, amit a karaoke gépbe költöző rovarok ellen lehet felhasználni. Ugyan itt már gondolt a levédetésre, de meg sem közelítette az ebből származó bevétele azt az összege, amit a karaoke-val elbukott.

Sir Christopher Cockerell

feltalálókMég ma is futurisztikusnak hat a légpárnás hajó, pedig nem új találmányról van szó. Sir Christopher Cockrell (a képen középen) több találmánnyal is büszkélkedhet, ezek közül a legnépszerűbb a légpárnás hajó. Ő, a többiekkel ellentétben egyből le szerette volna védetni találmányát, ahogy azt tette a többi ötletével is, de ő Cockerell-el az országa szabadalmi hivatala gáncsoskodott.

Douglas Engelbart

feltalálók-egérCockrell-hez hasonlóan Engelbart is gondoskodott találmánya levédetéséhez, de úgy néz ki, hogy Engelbart megelőzte korát.

Ugyanis Douglas Engelbart azon ritka feltalálók közé tartozik, akik 1968-ban az informatikát forradalmasították és találmánya a mai napig használatban van: ez pedig az egér.

Engelbart szerencsétlenségére “túl hamar” fedezte fel az egeret amit aztán le is védetett, de kezdetben nem robbant akkorát az invenció, mint várta. Mire azonban valóban sok pénz lett volna benne és elterjed az egér használata, Engelbart szabadalma lejárt, így ötletét szabadon felhasználhatták a gyártók.

Ron Klein

feltalálók- mágneskártyaHa már megemlítettük az egér feltalálóját, akkor következzen a mágneskártya kiötlője. Ron Klein találmánya sok cég számára hozott dollármilliárdokat, de ő mindebből semmit nem látott. Szerencsére egyéb ötleteiből is szép jövedelemre tett szert, de az igazi áttörést a mágneskártya szabadalma jelentette volna.

Az elektronikai találmányok feltalálóin mintha átok ülne. A leghíresebb közülük talán Nikola Tesla, aki százával ontotta magából a merészebbnél merészebb, de működő ötleteket, elektronikai vívmányokat, viszont szegénységben élte le életét.

John Walker

feltalálók-gyufaJohn Walker teljesen véletlenül fedezte fel a gyufát (műhelyét takarította, amikor az egyik vegyi anyag lángra kapott a dörzsölés hatására). Azonban Walkernek nem voltak szabadalmi céljai, így az 1820-a években kifejlesztett gyufát mindenki számára elérhetővé tette, míg ő pénzt nem látott a véletlen felfedezéséből.

Alexej Pazstinov

feltalálókÚjabb orosz feltaláló a listánkon, aki valószínűleg alig ismer valaki, pedig rengeteg szórakozást nyújtott a ‘90-es évek fiataljai számára a találmánya. Pazstinov fejlesztette ki ugyanis a Tetris játékot!

Pazstinovaz oroszországi Tudományos Akadémia programozója volt, azonban az akkori orosz vezetés nem engedte át neki a játék szabadalmát, mivel hatalmas bevételt reméltek az építős játékból.

feltalálók-tetrisA játék 1984-ben jelent meg a Szovjetunióban és a neve a görög “tetra” kifejezésből ered (ami négyet jelent és a játékban is minden elem 4 tagból áll). A szó végén az “isz” pedig Pazstinov kedvenc sportja után került oda, ami nem más, mint a tenisz.

Pazstinovnak végül mégis sikerült elnyernie a játék szabadalmi jogát, de mintegy évtizeden át küzdött érte a Szovjetunióval szemben.

Harvey Ball

feltalálók -smileHarvey Ball invencióját is mindenki ismeri és több millióan használják nap ma is. Ball-hoz kötődik a smiley alkalmazása, amelyet 1963-ban alkotott meg a dolgozói hangulat javítása érdekében. A vigyori formát mindenki egyből megszerette és a mai napig is az egyik leggyakoribb szimbólum az interneten.

A sors iróniája, hogy Ball egy mosollyal írt történelmet, ő maga azonban már nem mosolyoghatott, hiszen mindössze 45 dolláros bevételre tett szert ebből az élete során, amit pár eladott pólóból nyert. Némi elégtételt azért jelenthet, hogy a Forrest Gump c. Oscar-díjas filmben külön jelenetet kapott Harvey Ball Forrest futása közben.

A fenti példák jól mutatják, hogy nem elég a jó ötlet, sajnos formális feladataink is vannak, ha meg szeretnénk élni belőle. Az ötletünk levédetése persze nem csak anyagi, hanem hatalmas erkölcsi megbecsülést is jelenthet számunkra.

Ehhez persze szükséges, hogy a találmányok oltalom alá kerüljenek, szabadalmaztassák őket. A szabadalom és védjegy segít megóvni a feltalálót, az ötletgazdát, hogy más ne lophassa el és használhassa fel jogtalanul a találmányt, szellemi terméket.

Önnek is van egy piacképes ötlete? Szeretné, hogy mások ne használhassák fel az innovációját, amivel a népszerűséget és az ötletében rejlő nyereséget is ellophatják? Ne késlekedjen, sajnos rengeteg történetet ismerünk, amikor az eredeti ötletgazdát kisemmizték!

Hazai, európai uniós és nemzetközi szabadalmi bejelentéssel és védjegyekkel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos az ötlet levédése, termék levédése, vagy egyéb oltalom alá helyezés, kérjük keressen minket a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt –, és készséggel válaszolunk kérdéseire.

JELENTKEZEM AZ INGYENES KONZULTÁCIÓRA!