Precíz egyenesség – ez a titok! Egy magyar formatervezési minta levédése

Sokan, akik picit “kétbalkezesebbek”, nagyon sokáig keresik a tökéletes ollót, amely igazán megkönnyíti az életet, amely éles és jól vág. Tudniillik az ügyetlenebbek számára már-már kínszenvedés lehet például a karácsonyi ajándékcsomagolás, hiszen nagyon nehéz szépen és legfőképp egyenesen vágni. De úgy tűnik, most már a világ ezen apró problémája is orvosolható!

Egy magyar designer, Fekete Tamás 2013-ban alkotta meg mintegy iskolai projektként a “Vector Scissors” névre keresztelt ollót, amely azóta a világsiker felé tart. Fekete a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ipari formatervezést tanuló hallgatója, és fél éven át fejlesztette ötletét “találmánnyá”, amelyet még a 2013-as évben formatervezési minta levédése keretében oltalom alá lett helyezve.

Pepecselés helyett egyszerűen nagyszerű

Az olló első prototípusa körülbelül 4000 évvel ezelőtt Mezopotámiában jött létre, és jóformán, funkcióját tekintve nem sokat változott azóta. Design szempontjából azonban igen. Például a világ első műanyagnyelű ollóját 1967-ben a jól ismert Fiskars vállalat készítette el. A cég védjegye a mai napig is a jellegzetes narancssárga nyelű, jó minőségű, éles olló. Azonban még ők sem gondoltak arra, mi javíthatná, segíthetné a precízebb, egyenesebb vágást előrajzolás és segédeszközök nélkül.

Fekete Tamás innovációja egy olyan formatervezett olló, amellyel vonalzó nélkül is nyílegyenesen lehet vágni a papírt. A titok nyitja, hogy az ollót használó személy hüvelykujját távoltartja a nyél segítségével az éppen vágott papírtól. Az olló nyelének felső részét az asztal szélére fektetjük, így ezzel párhuzamosan, a másik oldali alsó szárral könnyedén vághatjuk az anyagot.

A különleges olló utat vág magának a világban

Talán nem tűnik nagy szenzációnak, még sincs még egy, ezen az elven alapuló vágóeszköz. A speciálisan kialakított nyélnek köszönhetően vezeti kezünket, biztosítja a penge állandó irányát. Erre számos külföldi oldal is felfigyelt, mint például a nagy befolyással bíró Wired technológiai magazin vagy a The Washington Post. Habár a Vector Scissors nagyon egyszerű eszköznek tűnik, a gyártása nehéz és költséges. A rengeteg érdeklődő mellett számos támogatóra van szükség, akik hozzájárulnak az olló tömeges gyártásához, termékké válásához. Első körben Fekete Tamás 2000 darab olló legyártását tervezi. Bármikor is jön el ez az idő, az már biztos, hogy a feltaláló munkája biztos védelem alatt áll, a formatervezési minta segít abban, hogy ne essen másolás, hamisítás áldozatául.

A nagyszámú gyártás során reméljük előrukkol a balkezeseknek való darabbal is. Talán nehéz elhinni, de a balkezesek vannak a legtöbbször nehéz helyzetben, ha olló használatról van szó. Ugyanis ők a hagyományos ollók életit szétnyomják, így a pengék eltávolodnak egymástól, ezáltal “nyiszatolják” csak az anyagot. Ez pedig főleg a papírnál probléma. A balkezesek számára tehát fordítva záródó pengéket szükséges létrehozni.

Miben különbözik a szabadalom és a formatervezési minta levédése?

A formatervezési mintaoltalom az ipari termékek külső formájának oltalmát biztosítja. Idegen szóval a termék design levédését teszi lehetővé. Az oltalom révén a formatervezési minta tulajdonosa megteremtheti vagy erősítheti piaci pozícióját. Fontos követelmény a formatervezési minta esetén, hogy a termék rendeltetését hátrányosan ne befolyásolja, illetve hogy tényleges formatervezői tevékenységen alapuljon, vagyis a forma nem adódhat kizárólagosan a termék rendeltetéséből. Ez alapján a definíció alapján tehát, ez a rendkívül egyenesen vágó olló valóban megfelel minden ilyen előírásnak. Azonban azért nem nevezhető szabadalomnak, mert habár újításról van szó, az olló funkcionalitását tekintve megmarad, ugyanúgy működik, mint minden más olló. Csupán a design módosításával jött létre egy új, könnyebben, praktikusabban alkalmazható eszköz.

Ha ötletünk világszerte népszerű lehet, akkor a nemzetközi szabadalmi bejelentés, vagy a nemzetközi védjegybejelentés segíthet számunkra, hogy más ne élhessen vissza ötletünkkel.

Amennyiben olyan ötlete, szellemi terméke van, amely anyagi és erkölcsi elismerést vonhat maga után, tájékozódjon a védjegy és szabadalom levédése témakörben. Ha rendelkezik már védjeggyel, akkor a védjegymegújítás biztonságot nyújthat. Ha piacképes ötlete, terméke van, akkor fontos lehet ön számára a logó levédése, cégnév levédése, név levédése, termék levédése és ötlet levédése is.

Formatervezési mintaoltalommal, szabadalommal és védjegyekkel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük keressen minket a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire!

Exit mobile version