Az ember mindig törekedett hatékonyságra, ez nem csak a munkára jellemző, hanem a szórakozásra, többek között a sportra is. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb sport találmányokat.

 

Gyorsabban, könnyebben nagyobb teljesítményt elérni.

Úgy tanultuk, hogy az ókori olimpikonok meztelenül sportoltak. Ez igaz is, ha a szandált nem számoljuk, mert már az i.e. 3. században is szandálra cserélték a mezítlábat az olimpiai futók. A következő találmányok persze nem csak a sportokban vetették meg a lábukat, de érdekes látni, hogy egy-egy sport találmány mekkora hatással volt bizonyos területekre.

 

Mik azok a sport találmányok, fejlesztések, amik befolyásolták a mai profi, vagy akár amatőr sportot?

Vulkanizált gumi – teniszlabda

sport találmányok- teniszA kerékgyárról ismert Charles Goodyear közel 20 éven át fejlesztette ki azt a gumit, mely nem büdösödött, nem olvadt, morzsolódott. A fejlesztés rengeteg áldozattal járt számára. Komoly traumát okozott ez neki éveken át, sőt az egészségét is kockára tette, majd 1843-ban megálmodta a vulkanizált gumit.

Ez a gumiféle már meglehetősen tartós volt, bírta a gyűrődést. Ez a gumitípus lehetővé tette, hogy a belőle készült labda ne tömör legyen, hanem felfújható. Megfelelően könnyű volt, jól pattant a füvön és más borításokon is. Továbbá nem csak a teniszt forradalmasította, hanem a focinak is új irányt adott.

 

Darts

A darts évszázadokon át kocsmai sport volt, sőt, még a mai profi darts sem elképzelhető nagy – szurkolói – sörözések nélkül, de mi kellett ahhoz, hogy profi sporttá fejlődhessen ez a kocsmai nyílhegydobálósdi?

Egyenlő feltételek. Ezért Brian Gamlin meghagyta a bika szemét középen, viszont kifejlesztette az 1-20 osztású táblát, ahol a magas és alacsonyabb játékosok is egyenlő esélyekkel indulhattak.

 

Szabadtéri sportok – fűnyíró

sport találmányok - fűnyíróHa a fűnyíró előtti időszakból látnánk valamilyen sportot, talán fel sem ismernénk, hogy milyen sportágat játszanak. Edwin Beard Budding 1827-ben alkozza meg a fűnyírót és bő 30 évvel később, 1860-ban kezdték el a tömeggyártást. Segítségével a talaj immár egyenletes lehetett, ezzel pedig megteremtve az egyenlő feltételeket és az állandó pályaminőséget.

Sokaknak nem jut eszébe, de a profi sportokban a fűmagasságot szigorú milliméterek között kell tartani, különben a pálya alkalmatlan lesz a sportra. A hatékony fűnyírás nélkül rengeteg sport nagy része nem az lenne, ahogy most ismerünk.

 

Lábszárvédő

Meglepő módon először nem a focisták, hanem a krikettjátékosok alkalmaztak lábszárvédőket. Jack Robinson 1800-ban fából készítette az első párt, melye később Nicholas Wanostrocht tett még használhatóbbá.

Wanostrocht nagyon elkötelezett volt a használható és megbízható védőszeközök kifejlesztésében, hiszen testközelből tapasztalta ennek fontosságát, ugyanis az 1840-es években csapattársa, Alfred Mynn egy sportbalesetben majdnem elvesztette lábát.

Érdekes módon a labdarúgásban csak 1874-ben jelent meg a lábszárvédő használata, mely azóta is kötelező.

 

Golflabda

A golflabda méretéhez képest igen tömör és nehéz, de sokkal többről van itt szó, mint egy sima kis fehér labdáról. Aki nem golfozott még, azt hihetné, hogy a golflabda kemény és merev anyagból készült, de ez nem teljesen fedi a valóságot.

Egy amerikai üzletember, Coburn Haskell 1899-ben gumiborítással látta el a labdát. Azt tapasztalta ugyanis, hogy ezzel könnyebben irányítható, valamint sokkal messzebbre száll.

Nem sokkal később született meg a ma ismert forma, amikor kis mélyedések voltak a labdában. Ez ma már szinte védjegynek számít és a laikusok is jól ismerik ezt a formát. Ezzel pontosabbá, irányíthatóbbá vált a labda, ennek köszönhetően a játék gyorsabbá, dinamikusabbá is vált.

Manapság az irányíthatóságot és sebességet biztosító mintázat megmaradt. A kemény, de rugalmas műanyag borítás alatt gumit találunk.

Karbonszál

sport találmányokUgyan nem kizárólag sporteszközöknél kezdték el alkalmazni ezt az anyagot, hanem megannyi más területen is. Azóta a szénszálas eszközök a profi sportot már meghódították és most már egyre több amatőr sportba kezd leszivárogni.

Főleg a technikai sportokban kezdték el alkalmazni, mert könnyű, merev és erős anyag. Hátránya, hogy kevésbé tartós. Ez a profi sportban nem fontos szempont, az amatőrben már annál inkább.  Azonban ahogy egyre nagyobb rá az igény és egyre több gyártástechnológiai fejlesztés születik a karbonszál megmunkálásáról, úgy válik egyre elérhetőbbé ez az anyag.

Az autó, repülő és hajóépítésben már általános anyag lett a karbon, de a Tour de France-on sem igazán találunk már a karbonon kívül másból készült bicikliket.

A karbon, noha nem a sportbeli értéke miatt fejlesztették ki, alapvetően megváltoztatta a lehetőségeket, új sebességbe kapcsoltak az emberi és technológiai teljesítmények is.

találmány levédése banner

Magyar találmányok a sportban?

Mi magyarok sem tétlenkedünk, ha sport találmányokról van szó. A Rubik kocka ugyan már igazi sporttá nőtte ki magát, hiszen rendszeres nemzetközi versenyek vannak belőle, de most mégsem erről emlékeznénk meg.

 

Stringbike – húrbicikli

Nemzetközi szinten is nagy feltűnést keltett az úgynevezett stringbike. Ez mellőzi az olajos láncos meghajtást és a bonyolult váltórendszereket, helyette húrokkal üzemel. Teljesen más hajtásérzetet nyújt, könnyebbnek tűnik a meghajtás, mintha egy oldalon futna a lánc, továbbá álló helyzetben is lehetővé teszi a váltást.

Először idegen lehet az ellipszis alapú meghajtás és a húros hajtástól többen is idegenkednek, hiszen kevésbé érzik tartósnak ezt a megoldást.

A valóság ezzel ellentétben azt mutatja, hogy a húrok akár 10.000 kilométert is kibírnak, míg a láncokat általában 3-4.000 kilométerenként cserélni kell. Ezenkívül természetbarát megoldás is, hiszen nem kell olajakkal kenni a láncot.

A stringbike fogadtatása igen jó volt, de egyelőre nem vetette meg a lábát a tömegtermelésben, hiszen az új technológiák bevezetéséhez nem csak a fogyasztók érdeklődése szükséges, hanem a tömeggyártási lehetőségek biztosítása is.

 

Teqball

Itt nem is egy fejlesztésről, hanem egyenesen egy új sportágról beszélhetünk. A Teqball a lábtengó és a ping-pong ötvözete, mely minden focista fantáziáját megmozgatja.

Ez az ügyességen alapuló játék lényegében egy hajlított ping-pong asztalon zajlik, ahol focilabdával zsonglőrködnek az általában 2-2 fős csapatok egymással.

Biztató előjel, hogy már a sztárcsapatok öltözőjébe is befészkelte magát a Teqball, hiszen például a brazil válogatott tagjai is előszeretettel használják ezt az eszközt az edzőtáborokban.

Egyelőre nem túl ismert a Teqball, de igen nagy jövő előtt áll, hiszen minimális eszközigénnyel (egy tábla és egy labda), kis helyigénnyel (amennyit egy ping-pong asztal is igényel) bír, viszont roppant látványos mérkőzésekre van kilátás.teqball- sport találmányok

 

Mit tanulhatunk ezekből az ötletekből?

Felsorolásunkból egy-két fejlesztés konkrétan a sportcéllal született, míg mások csak véletlenül lettek meghatározói egy-egy sportágnak.

Ha csak egy tanulságot vonunk le ezekből a kreatív ötletekből az az, hogy legyen is bármilyen furcsa elsőre az ötletünk, ha az tényleg hasznos, érdekes, szórakoztató akkor nagy siker kapujában állunk. Lehet, hogy nem az eredeti célunk szerint kerül felhasználásra az ötletünk, de 100-150 évvel később forradalmárként tekinthetnek ránk egy cikkben.

Ha azonban nem csak pár bekezdésnyi hírnevet szeretnénk magunknak szerezni ötletünkkel, akkor nem elég a jó ötlet, gondoskodjunk annak levédetéséről is!

 

Ha az Ön piacképes ötlete már megszületett, és tanácsadásra van szüksége a levédetéssel kapcsolatban, keressen fel minket!

Jöjjön el ingyenes konzultációnkra és segítünk, hogy ne csak morális, hanem anyagi elismerést kapjon ötleteiért!

Jelentkezem az ingyenes konzultációra!