szabadalmi troll

Az Amerikai Egyesült Államok területén az egyik leggyakrabban megjelenő szabadalmi probléma, a Patent troll, azaz a szabadalmi troll. Szerencsére Magyarországon számuk elenyésző, viszont nem árt óvatosnak lennünk – mondják a szakértők. Hogy megtudjuk, mi is az a szabadalmi troll, előtte nem árt tisztázni egy fontos fogalmat.

Mi is az a szabadalom?

A szabadalom a találmányok, eljárások oltalmát biztosítja. A szabadalom tulajdonosának kizárólagos joga van a találmány szerinti megoldás hasznosítására. A szabadalomnak területi és időbeni korlátja van, az oltalom a szabadalmi bejelentés napjától számítva legfeljebb 20 évig lehet érvényes.

Mi az a szabadalmi troll?

Nem új keletű jelenség, viszont annál bosszantóbb a szabadalmi oltalom nyújtotta jogokkal való visszaélés. Lehet egy cég vagy személy, amely főként szabadalmi pereskedéssel foglalkozik, illetve licenc díjakra „utazik”.

találmány levédése banner

A szabadalmi troll egyáltalán nem gyárt terméket, és nem nyújt szolgáltatásokat sem, főként olyan vállalatok, amelyek nem hoznak létre valódi innovációt, és nem járulnak hozzá technikai fejlődéshez, csakis a jogi hátteren felkapaszkodva akadályozzák a valódi értéket teremtő vállalatokat abban, hogy termékeiket, szolgáltatásaikat rendkívül nagy költségvonzattal tudják a piacra vezetni. Korábban sokat lehetett hallani róla, hogy valakik a későbbi nyereség végett jól hangzó weboldal-neveket (domain) foglaltak le, hogy majd eladhassák őket. Ez ugyan nem trollkodás, hanem egy időben felismert lehetőség kiaknázása volt. Viszont a trollok otthonosan mozognak szlogen levédése, márka levédése, név levédése, logó levédése, cégnév levédése témákban, ahol sajnos többet tudnak ártani, mint egy jól hangzó domain előzetes lefoglalása során.

Mit tudunk tenni a szabadalmi trollokkal szemben?

Számos cégnek okozott kellemetlenséget a szabadalmi trollok megjelenése, az USA-ban a szabadalom bitorlás eljárások, mintegy 56%-a a trollcégekkel hozható kapcsolatban. A vitatott ügyek védelme és a folyamatos védjegyfigyelés, védjegymegújítás ezért is kiemelt fontosságú a szabadalmi ügyek során. 

Európában kisebb számban jelent meg a szabadalmakkal való visszaélés ezen formája, viszont érdemes résen lennünk, mert könnyen egyáltalán nem, vagy csak nagy anyagi ráfordítással védhetjük le találmányunkat.

Fontos, hogy sok esetben nem elég egy jó találmány a sikerhez, ha nem gondoskodik annak biztonságos védelméről.

Európai uniós és nemzetközi szabadalmi bejelentéssel és védjegyekkel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire.