Szabadalom

VÉDJE MEG TALÁLMÁNYÁT!

A szabadalom a találmányok, eljárások oltalmát biztosítja. A szabadalom tulajdonosának kizárólagos joga van a találmány szerinti megoldás hasznosítására. A szabadalomnak területi és időbeni korlátja van, az oltalom a szabadalmi bejelentés napjától számítva legfeljebb 20 évig lehet érvényes. A szabadalom levédése lehetséges Magyarországra vonatkozóan, országonként, illetve nemzetközi rendszerekben.

Mi az, amit szabadalommal lehet védeni?

Találmány, technológia, gyártási mód. Ha ettől eltérő dolgot szeretne levédeni, kérem kattintson a szabadalmi formák oldalra.

A szabadalmaztatás első lépése az alapos kutatás a szabadalmi rendszerekben annak érdekében, hogy kizárhassuk: találmányunkkal megegyező tartalmú szabadalmat már bejegyeztek. Gyakran előfordul, hogy az ügyfél interneten megnézte, nincs a saját bejelentéséhez hasonló szabadalom, de a hivatal mégsem találja újnak az ő bejelentését.

Egy szabadalomnak világviszonylatban újnak kell lennie, ha már valaki más megkapta a szabadalmi oltalmat, akár itthon, akár külföldön, az már nem védhető le szabadalomként. A kutatás során kiszűrjük a szabadalmi duplikációt, és ezzel rengeteg időt- és pénzt spórolunk meg ügyfeleinknek. A második lépés a szabadalom benyújtásához, hogy ha nem találunk a kívánt szabadalomhoz hasonlót, akkor a meglévő anyagokból el kell készíteni a szabadalmi leírást, a szabadalmi rajzokat. Az esetlegesen talált anyagokat be kell építeni a szabadalmi leírásba, a technika állásába. De meg kell jeleníteni, mi a különbség a védeni kívánt oltalom és a hasonló szabadalmi oltalom között. Segítséget nyújtunk a feltalálóknak a szükséges leírás elkészítésében. Harmadik lépés a szabadalom megszerzéséhez a szabadalmi leírás hivatalhoz történő benyújtása.

Lehetőség van a magyarországi szabadalmak nemzetközi és európai uniós kiterjesztésére is, amelyekről bővebben itt olvashat.
A 2015-ös felmérésünk alapján rengeteg ötletet, találmányt használtak fel Magyarországon jogtalanul, megkárosítva a feltalálókat. Így sok esetben nem az ötlet kitalálója, hanem más piaci szereplők profitálnak egy-egy találmányból.

Ugye nem szeretné, ha talán az Ön világmegváltó ötlete is közkinccsé válna, vagy valaki eltulajdonítaná?

Szabadalmaztatás - gyorsan, egyszerűen, precízen

Szabadalmi bejelentéssel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük kérjen ingyenes visszahívást a jobb oldalon található űrlapon, vagy keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén - hívjon telefonon vagy írjon emailt - , és készséggel válaszolunk kérdéseire. Amennyiben szeretne bővebb információt kapni Ügyfélbarát Szabadalmaztatási Programunkról, kattintson ide!

Akik már minket választottak

és még sokan mások…

Legyen Ön a következő!

Exit mobile version