magyar szabadalom

Monda László feltaláló kilenc évvel ezelőtt egy olyan billentyűzetet álmodott meg, amit középen szét lehet húzni, így két részre válik. Ez a magyar találmány később valóra vált. Ebből lett az UHK (Ultimate Hacking Keyboard). A tervezésben segítségére volt Völgyi Attila gépészmérnök is.

Ez az eszköz nem egyéb, mint egy kompakt, csúcsminőségű, egyedi billentyűzet, amiben speciális és egyben cserélhető Cherry MX kapcsolók rejtőznek. Az új találmány különlegessége abban rejlik, hogy a billentyűzetet közepén ketté lehet választani. A két részt mágnesek, és csatlakozók tartják össze, illetve felül egy csévélős USB kábel köti össze,  így a szétszedés is csak egyetlen mozdulat.

Sokakban felmerül a kérdés: miért jó ez a billentyűzet?

Főleg kényelmi szempontból. Ergonómiailag átgondolt konstrukcióról van szó. Az ember ritkán tartja a kezét párhuzamosan egymás mellett, ahogy a normál billentyűzet megkívánja. A Microsoftnak létezik több olyan, hagyományostól eltérő keyboard-ja, amely a kéz pozíciójára optimalizált, de ilyen szétválasztható fajtát nem igazán láthattunk még.

uhk-with-tablet

2014-ben még a prototípus megjelenéséről cikkezett az akkori sajtó. Ez egy megépített makett volt, amin nem lehetett gépelni. Mára már a sokadik generációs modellnél tartanak, csúcsminőségű alkatrészekből áll, és közösségi szponzoráció segítségével adhatunk le rá előrendelést, mielőtt a tömeges gyártás elindul.

Konfigurálhatóság

Az új találmányt ergonómiája mellett a programozhatósága teszi egyedivé.

Gyakorlatilag olyan intelligens billentyűzetről van szó, mely egyénre és alkalmazásra szabható, átprogramozható. A gyári kiosztásban kapjuk alapértelmezetten, de ha nem sima gépelésre szeretnénk használni, hanem vezérlőpanelként, vagy egy dupla akció gombsort akarunk varázsolni, akkor egyszerűen csak egy átkapcsolással átosztjuk a billentyűtérképet (key-map). Ha a kényelmünk úgy igényli, akár az egeret is teljesen mellőzhetjük, annak az irányítása is teljes mértékben megoldható a billentyűzetről.

layers

találmány levédése banner

Hogy működik ez a gyakorlatban?

Áthívjuk egy barátunkat videójátékozni. Nincs plusz kontrollerünk, a billentyűzet mellett pedig kényelmetlen ketten elférni. Fogjuk az UHK-nkat, átprogramozzuk a billentyűtérképet, kettéosztjuk a keyboardot, és máris mehet a móka.

make-your-choice

Egyedileg választható billentyűk

A legmodernebb Cherry MX mikrokapcsolók 6 típusát, és ennek tetszőleges variációit választhatjuk szabadon a saját billentyűzetünkhöz. Annak megfelelően választhatunk, hogy elsősorban kényelmes vagy épp zajtalan gépelésre, játékra, egyéb vezérlésre használjuk, vagy a merevebb billentyűzetet kedveljük. A gyártó oldalán részletesen olvashatunk a különboző típusú kapcsolók tulajdonságairól és jelentőségéről. https://ultimatehackingkeyboard.com/. A termék blog oldalán végigkövethetjük a fejlesztés fázisait, érdekes sztorikat olvashatunk, többek között a billentyűzetek használati statisztikáiáról, ergonómiájáról, vagy épp arról, ahogyan stúdió körülmények között tesztelték a gépelés hangját az egyes kapcsolóverziók esetében.

A feltalálók a kényelem és az ergonómia terén mindenre gondoltak: egyedülálló, egyszersmind hiánypótló a billentyűzet azon funkciója, hogy a hátulján található csavarmenetekkel a használója akár a karosszékéhez is rögzítheti a billentyűzet részeit.

Jelenleg közösségi crowfunding (közösségi szponzoráció) segítségével lehet előrendelni a terméket. A magyar találmány megálmodója, Monda László szerint, egy hét alatt meg lehet szokni az UHK-t, aztán olyan lesz használni, mintha levegőt vennénk.

built-to-last

Mondáék nagyszerű találmánya ígéretes jövő elé néz, nagy a valószínűsége, hogy nemzetközi szinten is óriási sikere lesz. A megfelelően levédett szabadalom vagy formatervezési minta elengedhetetlaen, hiszen megvédi a feltaláló egyedülálló szellemi termékét. A termék design levédését a formatervezési mintaoltalom teszi lehetővé, melynek segítségével a formatervezési minta tulajdonosa megteremtheti vagy tovább erősítheti a piaci pozícióját. Ha Önnek is fontos termékének, találmányának levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire. Védesse le találmányát, ne csak itthon, külföldön is, így megelőzheti, megakadályozhatja, hogy megkárosítsák.