„Egy találmány születésének pillanata sohasem véletlen; az emberek mindig csak azt találják fel, amire szükségük van, és azt mindig fel is találják.”
(Szerb Antal)

MIÉRT ÉRDEMES...?

találmány levédése ötlet

A szabadalommal védett találmány tulajdonosának kizárólagos joga van arra, hogy a találmányt hasznosítsa, vagy arra másnak engedélyt adjon. Az így elért jobb piaci pozíció hozzájárul ahhoz, hogy a szabadalmas számára megtérüljenek a találmány fejlesztésére fordított befektetések.

Ha levédetjük találmányunkat, akkor meg tudjuk gátolni konkurenciánkat, hogy jogtalanul felhasználhassa azt, így megkárosítson minket. Mindenképpen fontos, hogy még időben gondoskodjunk a levédetésről.

MI A TALÁLMÁNY?

találmány levédéseA találmány általános meghatározása: új és leleményes megoldás egy technikai problémára.Találmánynak hívjuk a termékre vagy eljárásra vonatkozó új műszaki megoldást; az azon fennálló jogi oltalom neve pedig szabadalom vagy szabadalmi oltalom.Találmány levédése esetén szabadalmi oltalom adott országra és 20 évre szól. A 20 év lejártát követően a találmány közkinccsé válik. A találmány új eszközt vagy technikát jelent, amely az ötlet kidolgozott formája. A találmány és az újítás között szokás különbséget tenni, mely szerint az újítás az út a gyakorlati megvalósításhoz, a találmány hasznosításához.

FONTOS! Le kell védetnünk találmányunkat annak érdekében, hogy a találmányunk felhasználásához kizárólagos jogokat szerezzünk.

A TALÁLMÁNY LEVÉDÉSÉNEK 3 ÖKÖLSZABÁLYA: 

1. Tartsuk titokban!
találmány levédése pszt
Tartsa a találmányát titokban. A találmányt titokban kell tartani mindaddig, amíg benyújtja kérelmét a levédetésre. Ha a találmány levédése előtt azt nyilvánosan bemutatja, értékesíti, mielőtt levédetné, elveszítheti a szabadalmi oltalom lehetőségét.

2. Ne másoljunk!
találmány levédése nocopypaste
Ne másoljon semmi olyat, amely már oltalom alatt áll. Ne akarjon benyújtani szabadalmi kérelmet olyan találmányra, amely nem számít újnak. Mielőtt sok időt és pénzt, energiát fektet be a találmány levédésébe, érdemes a kutatással kezdeni. Itt olvashat erről bővebben, hogyan tudunk ebben segíteni. Ennek segítségével el tudja majd dönteni, hogy a találmánya másnak is eszébe jutott-e már.

3. Legyen az üzleti terv része!
találmány levédése business
Amennyiben új terméket vagy gyártási eljárást fejlesztett ki, a találmány levédése legyen a teljes üzleti stratégia szerves része, olyan tényezőkkel együtt, mint a várható bevétel, nyereség, termelés, a finanszírozás és a marketing.

HOGYAN ÉS HOL VÉDESSE LE?

Találmány levédése – gyorsan, egyszerűen, precízen

Találmány levédésével kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük kérjen ingyenes visszahívást az alul található űrlapon, vagy keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire.

Amennyiben szeretne bővebb információt kapni Ügyfélbarát Szabadalmaztatási Programunkról, kattintson ide!

MI A SZABADALOM?

wordcloud találmány levédése
A szabadalom bármely olyan eszközre, anyagra, módszerre illetve technikai eljárásra adott jog, amely új, leleményes lépés fűződik hozzá és hasznos és a technológia, amit használ jelenleg még nem ismert. A találmány levédése után a szabadalom jogilag érvényesíthető és a tulajdonosának kizárólagos jogot ad a találmány kereskedelmi felhasználására a szabadalom időtartama alatt.

A találmány levédése oltalmat jelent abban az esetben, amennyiben Ön új technológiát talált fel, amely jelentős, hosszú távú haszonnal járó termékhez, technológiához vagy folyamathoz vezet.

Cserébe a szabadalom kérelmezőjének meg kell osztania az ismereteket a nyilvánossággal azáltal, hogy teljes körű leírást ad arról, hogyan működik a találmánya.

Szabadalmazható találmány
Szabadalom tárgya lehet szerkezet, berendezés, például valamely termék egészének vagy részének műszaki megoldása, készítmény, anyagösszetétel, valamint eljárás, például technológiai folyamat egésze vagy része, vagy annak alkalmazása.

A találmányra nem minden esetben szerezhető szabadalmi oltalom. Szabadalmazható minden új, feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható találmány a technika bármely területén. Nem minősül azonban szabadalmazható találmánynak különösen a felfedezés, a tudományos elmélet és a matematikai módszer, az esztétikai alkotás, a szellemi tevékenységre, játékra, üzletvitelre vonatkozó terv, szabály vagy eljárás, valamint a számítógépi program (szoftver) és az információk megjelenítése.A szabadalom a találmányok védelmét biztosítja, ezáltal a szabadalom tulajdonosának kizárólagos engedélye van a találmány szerinti megoldás hasznosítására. A szabadalomnak területi és időbeni korlátja van, az oltalom a szabadalmi bejelentés napjától számítva legfeljebb 20 évig lehet érvényes. A szabadalom levédése lehetséges Magyarországra vonatkozóan, nemzetközi, országonként, illetve európai uniós rendszerekben.

MIT LEHET MÉG LEVÉDETNI?
Cégnév, logó, márkanév, szlogen?
Ide kattintva megtekintheti mit lehet még levédetni.

MINEK KELL MEGFELELNI A LEVÉDÉSHEZ?

Magyarországon olyan találmányt lehet levédeni, amely teljesíti a következő három feltételt:

- újdonság
- feltalálói tevékenység
- ipari alkalmazhatóság.
találmány levédése brain

Mit jelent pontosan, hogy a találmányomnak "újnak" kell lennie?
Új a találmány, ha a technológia amit használ nem volt korábban használva, értékesítve, tehát jelen technológiai ismereteink szerint ideáig még nem volt hozzáférhető.

Mit jelent az, hogy a találmány "feltalálói tevékenységen alapul"?
Feltalálói tevékenységen alapul a találmány, ha a technika jelenlegi állásához képest a szakemberek számára nem ismert. Az újdonság még önmagában kevés egy műszaki megoldásnál ahhoz, hogy a társadalom azt elismerje, és szabadalmi oltalom védje. Szükség van hozzá egy olyan ötletre, szellemes megoldásra, amely még eddig nem létezett.

Mit jelent az "ipari alkalmazhatóság"?
A találmány levédéséhez ez szintén feltétel. Iparilag akkor alkalmazható egy találmány, ha az ipar vagy a mezőgazdaság bizonyos ágában előállítható, használható és reprodukálható.

 

Miért érdemes szabadalomkutatást végezni?
folder találmány levédése
A kutató-fejlesztő munka megkezdése előtt érdemes utánanézni, hogy milyen ismeretek állnak rendelkezésre az adott témával kapcsolatban. Lehet, hogy már publikálták is a műszaki megoldást, ne akarjuk újra feltalálni a kereket.

A feltárt dokumentumok alapján képet kaphatunk a találmány újdonságáról és a feltalálói tevékenységről, így a szabadalmazhatóság esélyéről.

Hogyan tudunk segítséget nyújtani a szabadalomkutatásban? Kattintson ide!

HOGYAN ÉS HOL VÉDESSE LE?

A találmány levédetésének menete.
A szabadalom megszerzésének első lépése a szabadalmi bejelentés megtétele, mellyel elsőbbségi jogot szerezhet találmányára. A találmány levédése kapcsán történő bejelentés elbírálása egy bonyolult szabadalmi engedélyezési eljárás során történik, amely részletes vizsgálatból áll (alaki, formai vizsgálat, újdonság tényének vizsgálata).

A bonyolult folyamathoz Mi segítséget nyújtunk Önnek.
találmány levédése stamper

A közzététellel már a bejelentés napjára visszamenőleges hatállyal ideiglenes oltalom keletkezik, amely a megadással válik véglegessé.
Hogyan tudunk segítséget nyújtani a szabadalmaztatási folyamatban? Kattintson ide!

Hol érvényes a szabadalom? Területi hatály, külföldi kiterjesztés

 1. A Magyarországon benyújtott szabadalmi bejelentés csak Magyarország területén lesz érvényes, azonban a bejelentésre alapozva van lehetőség a nemzetközi kiterjesztésre.
 2. Magyarországra érvényes szabadalmat lehet szerezni még oly módon is, hogy egy Európai Szabadalmat Magyarország területére hatályosítanak, érvénybe léptetnek. Ez előtt azonban le kell folytatni az európai szabadalmat.
 3.  Amennyiben nemzetközi szabadalmi bejelentést szeretne tenni, úgy a magyar bejelentéstől számított egy éven belül kiléphet a nemzetközi piacra. A nemzetközi szabadalmi bejelentésről itt olvashat.
 4. Fontos tudni azonban, hogy nem létezik egész világra kiterjesztett szabadalom.

 

A TALÁLMÁNY LEVÉDÉSÉNEK FOLYAMATÁT MEGKÖNNYÍTJÜK ÖNNEK!

Hogy néz ki velünk a találmány levédésének folyamata?

 1. Az oldal alján található űrlapot kitölti, és ingyenes visszahívást kér.
 2. Szakértő kollégáink legkésőbb 1 munkanapon belül felveszik Önnel a kapcsolatot. Gondot fordítunk a teljes körű tájékoztatásra, a kimagasló kommunikációra.
 3. Részletesen felvilágosítjuk Önt találmánya levédéséről, igény szerint időpontot egyeztünk.
 4. Egy személyes konzultáció keretein belül irodánkban találkozunk. Ekkor bemutatja találmányát és szerződést kötünk. A legtöbb esetben nem kell többet befáradnia irodánkba, folyamatos telefonos, elektronikus kapcsolattartás mellett, gyorsan intézzük ügyét.
 5. A szerződéskötés után tapasztalt kollégáink elvégzik a szabadalomkutatást, amikor is megnézik külföldi és hazai rendszerekben, hogy a találmány létezik-e már, levédhető-e. A kutatás során kiszűrjük a szabadalmi duplikációt, és ezzel rengeteg időt- és pénzt spórolunk meg ügyfeleinknek. A kutatás eredményét átadjuk Önnek.
 6. Barátságos munkatársaink és szakértő jogi partnerünk precíz hozzáértéssel kezelik találmányát, a levédetés során további, számos jó ötlettel, jó tanáccsal látják el Önt.
 7. Következő lépés a találmány levédéséhez, hogy ha nem találunk a kívánt szabadalomhoz hasonlót, akkor a meglévő anyagokból elkészítjük a szakszerű szabadalmi leírást és szabadalmi rajzokat. Ezeket elküldjük Önnek, igény szerint módosítjuk.
 8. Ezután határidőre benyújtjuk az összes szükséges dokumentumot a hivatalokhoz.
 9. A hivatali elbírálás során az esetleges hiánypótlásokat is elvégezzük.
 10. Amennyiben igényli, a későbbiekben nemzetközi szinten is kiterjesztjük a szabadalmát

További információk a találmány levédése ügyében.

Találmány levédése – gyorsan, egyszerűen, precízen

Találmány levédésével kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük kérjen ingyenes visszahívást az alul található űrlapon, vagy keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire. Lehetősége van személyes konzultáción is részt venni, ahol az első óra ingyenes!

Amennyiben szeretne bővebb információt kapni Ügyfélbarát Szabadalmaztatási Programunkról, és a találmány levédéséről, kattintson ide!

Akik már minket választottak

és még sokan mások…

Legyen Ön a következő!