Bár nem történt nagy előrelépés a repülő autók irányába, a vezérlő nélküli játékok és a film számos más előrejelzése valóban megvalósult! Az 1989-ben készült film a 2015-ös évbe repít minket előre, nézzük mik azok az innovációk, melyek a forgatókönyvírók fejéből pattantak ki, és napjainkban meg is valósultak.

találmány drón1.Drónok

Bár a kutyákat még mi magunk emberek sétáltatjuk, de a drónok piacán elég nagy az előrelépés. A hadiiparban már az 1960-as évektől használtak drónokat, de személyes felhasználásra az elmúlt 5-10 évben kezdték el használni az emberek. Attól függ mire szeretnénk használni, de akár már 5-30 ezer forint között megkapunk egy egyszerűbb drónt.

2.Mobil fizetési technológia

találmány mobilfizetés

Idén hazánkba is megérkezett a mobillal való fizetés lehetősége. Először az Android operációs rendszerrel rendelkező telefonok, majd május végétől IOS-en is elérhető a telefonnal való fizetés. Mindössze annyi a dolgunk, hogy letöltünk egy applikációt és bevisszük a bankkártya adataink. A filmben mindössze néhány pillanatra látható az a jelenet, ahol az óratorony helyreállítására gyűjtenek 2015-ben, és egy erre alkalmas eszköznél lehet adakozni. A film forgatókönyvírója nemrégiben azt nyilatkozta, el sem tudta volna képzelni, hogy ez valaha lehetséges lesz.

találmány ujjlenyomatfelismeres3.Ujjlenyomat felismerő eszközök

Az ujjlenyomat felismerő rendszer a film több jelenetében is feltűnik. A legmeghatározóbb rész az, amikor Marty barátnője, Jennifer, az ujjlenyomatával nyitja ki házának ajtaját 2015-ben. Napjainkban már akár telefonunkat is ezzel a módszerrel oldhatjuk fel vagy akár bankkártya vagy más fizetési adatainkhoz is így férhetünk hozzá. Amint azt a film is előre jelezte, sajnos az ujjlenyomat-lopás ma is problémát jelent.

4.VR szemüvegek

találmány VRszemuveg

Virtual Reality azaz virtuális valóság szemüvegek képesek egy alternatív valóságot a szemünk elé tárni. Legtöbben játék szimulációkra használják ezeket a szemüvegeket, így egy másik élettérben játszva különböző szerepeket. Az 1989-es alkotásban több funkciója is van, például időjárás előrejelzés megtekintésére, vagy sorozatok nézésére is alkalmazzák a szemüveget a szereplők.

találmány videotelefonalas

5.Videotelefonálás

Manapság szinte bárki számára elérhető az a hívási forma, hogy nem csak halljuk, de látjuk is a másikat. Eleinte laptopunkon keresztül, vagy webkamerával ellátott számítógépünkön, főleg Skypon volt elérhető ez a funkció, de az okostelefonoknak köszönhetően ma már szinte bárki képes videótelefonálásra, ha megfelelő internet hozzáférés és előlapi kamera birtokában van. Filmünk főhőse videotelefonálás közben rúgják ki a munkahelyéről.

 

találmány fax

Bár a filmben a faxok rendszeres használatát jelenítik meg, napjainkban már eléggé elavult és nem a

leggyorsabb adat és üzenetátviteli forma, inkább az email, ami világszerte elterjedt.

 

6.Intelligens ruházat és hordható technológia

találmány nike air mag

Marty jellegzetes szerelése többek között egy Nike cipőből és egy bomber kabátból állt. Előbbinek önbefűző funkciója is volt és inkább hasonlított egy motoros csizmára, utóbbi pedig szintén a viselője méretére szabta magát, és szárító tulajdonsággal is rendelkezett. Bár a kabát kivitelezhetetlen, mert az első esős idő alatti hordása esetén valószínűleg zárlatos lenne, viszont a cípő elkészült, mindössze 89 darabot gyártottak le belőle, amit az igazi fanatikusok hamar el is kapkodtak. Az ára 16 000 $, ami átszámítva 4 800 000 Ft, ára ellenére, nem működik rajta az önbefűzés, így csak kinézetben hasonlít a filmbeli lábbelire. Hordható technológia tekintetében napjainkban csak az okosóráról beszélhetünk, de különböző újítások (mint például cipők, amik alkalmazáson belüli kattintásra változtatják színűket) fejlesztés alatt állnak.

Ha neked is van ezekhez hasonló, vagy talán még jobb és praktikusabb ötleted, ne habozz, keresd fel oldalunk, nehogy valaki másnak is eszébe jusson előtted.

A szabadalom biztosítja találmánya jogi oltalmát. A szabadalom biztosítja a feltalálót, hogy kizárólagos joggal rendelkezzen találmánya felett, annak hasznosítására vagy hogy a hasznosításra másnak engedélyt adjon.

A találmány levédése biztosítja a jogi oltalmat, hogy mások ne éljenek vissza találmányunkkal, ne fosszanak meg minket a megérdemelt erkölcsi és anyagi megbecsüléstől.

Jelentkezem az ingyenes konzultációra