név levédése


Hortobágy, Balaton, Budapest és Tokaj. Lehetne folytatni a sort, viszont vitathatatlan, hogy ezek a tájak mind-mind egy képkockái a Magyarország-képeslapnak.
storage-371773_1920

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezekkel a kifejezésekkel nem csak területeket jelölünk, hanem egy eszmét, hangulatot, kulturális értéket is leírunk. Nyersen akár mondhatjuk is, hogy ezek egyfajta „márkák” lettek itthon, mégpedig nemzetközileg ismert márkák.

Épp ezért váltott ki országos felháborodást, hogy egyes szlovák termelők, a felvirágoztatott „Tokaji” márkanév alatt elkezdték forgalmazni saját portékájukat. Fontos azonban tudni, hogy a Tokaj-Hegyaljához tartozó szőlőterületből 6000 hektár hazai területen fekszik, 900 pedig a határon túl. Ezen a 900 hektáron is szőlőtermelés folyik, tehát elméletileg az i
s tokaji. Szlovákia általában ragaszkodik a korábbi magyar területek szlovák megfelelőihez, most azonban mégsem a „Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblast” név alatt szerették volna forgalmazni boraikat, hanem a tradícionális „Tokaji” formát belefoglalva, a „V
inohradnícka oblasť Tokaj” néven.


név levédésCsakhogy a magyar brand borai nagyon szigorú technológiai feltételeknek és minőségelvárásoknak felelnek meg. Az ügy kirobbanásakor a magyar felek felajánlották, hogy ha a szlovák termelők is partnerek ebben, akkor használhatják a hazai elnevezést. Ez ugyan némi beruházást és termelési átállá

st vont volna maga után, de kis idővel megtérült volna. Ebben a megoldásban a felek nem találtak egymásra. Ez egyébként nagyon fontos lett volna a szlovák és a magyar félnek is, mivel egy prémiummárka terméke akkor ér tényleg sokat, ha a minősége egyenletesen magas. Ha a vásárló belefut pár rosszabb minőségű termékbe a nem egyértelmű elnevezés végett, akkor az a erősen károsítja a márka hírnevét.
A tokajiak erre nagyon figyelnek, mivel az utóbbi években gőzerővel igyekeznek nemzetközi szinten is megerősíteni a nevüket.

találmány levédése banner

Hosszú és meglehetősen bonyolult nemzetközi pereskedés lett a vége. A felek eltérő
érveket vonultattak fel. Egy ideig úgy állt az ügy, hogy a magyarok maradnak a “tokaji” névnél, a szlovákok pedig a szlovák elnevezés mellett teszik le a voksukat. Aztán ezt mégis módosították a magyarra. Valószínűleg közben utánanéztek, hogy ezt a nemzetközi jogban hogyan tudják végigvinni, valamint a piacon mégiscsak jobban cseng a “Tokaji” név a “Tokajská” helyett. Az már csak csepp a pohár szélén, hogy a szlovák palackok formája és a címkék vizuális megoldásai is erősen hajaznak a magyar tokaji borokéra.

név levédés

A nemzetközi bíróság végül elfogadta, hogy a szlovákok éljenek a “Tokaj” szó használatával. A magyar termelőknél felvetődött, hogy akkor más módon is hangsúlyozni kell, hogy pontosan melyik Tokajról is van szó. Erre jó módszer lehet a címer, vagy egyéb szimbólum használata.

Kis megnyugvást azért adhat, hogy az “aszú” elnevezés viszont nemzetközi szinten is hazai eljárásnak van elfogadva, tehát a címkén is csak a magyar termelők tüntethetik fel. Ezáltal a gondos vásárló mégis talál kapaszkodót, ha a “Tokajsky Vyber 6 Putnovy” és a “Tokaji 6 Puttonyos Aszú” közt vacillál.

Az eset sok tanulsággal szolgál. Egy tájegység nevére nagyon körültekintően szabad csak márkát építeni. Sajnos a modern törvényi gyakorlat meglehetősen életidegen módon áll hozzá a tradícionális elnevezésekhez. Emlékezhetünk a nem is oly régi
, erdélyi kürtős kalácsról szóló vitába, mely hasonló okokból terelődött jogi útra. A márkáknál, szlogeneknél nagyon fontos, hogy olyan módon kerüljenek levédetésre, hogy azok nemzetközileg is védhetők legyenek és hosszabb távon se adjon lehetőséget a szellemi termékünkkel és kulturális értékeinkkel való visszaélésre.


Ne hagyja, hogy mások jogtalanul felhasználják
ötletét, találmányát és nevét! Védesse le találmányát, ne csak itthon, külföldön is, így megelőzheti, megakadályozhatja, hogy megkárosítsák. Az ötlet levédése, találmány levédése, név levédése, márka levédése is mind-mind a tulajdonos védelmét és értékét szolgálja. Ha nemzetközi szinten is csábító termékkel rendelkezünk, akkor a nemzetközi szabadalmi bejelentés és nemzetközi védjegybejelentés is hasznos lehet. 

Hazai, európai uniós és nemzetközi szabadalmi bejelentéssel és védjegyekkel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire.