transzformA világon bárhol találkozhatunk magyarokkal találmányaik révén.Világszerte használnak olyan (akár hétköznapi) alkalmatosságokat, amelyekről talán Ön sem gondolta volna, hogy magyar feltalálók vívmányai. A modern világban hozzászoktunk ahhoz, hogy az élet minden területén kényelem vesz minket körül, miközben nem gondolunk bele jólétünk eredetébe.

A nagy távolságra történő  energiaátvitel napjainkban is használatos rendszerét, a transzformátort, három kiváló magyar mérnök Bláthy Ottó Titusz, Déri Miksa és Zipernowsky Károly alkotta meg.

A transzformátor egy nyugvó szerkezet, amely a váltakozó áramú villamos teljesítménynek a feszültségét és áramerősségét módosítja. A találmány jelentősége abban rejlett, hogy lehetővé tette az elektromos energia szállítását, illetve lehetőséget teremtett annak sokrétű felhasználására is.

A magyar találmány révbe érése

A 19. század végén a villamosság rohamos térhódításával és az első közcélú áramfejlesztő telepek, hálózatok megépülésével, a kor egyre sürgetőbb feladatai közzé tartozott az, hogy gyakorlati megoldást találjanak a  villamos energia kis egységekre való osztására, valamint annak nagyobb távolságra való szállítására.

Edison 1879-ben mutatta be nyilvánosan az iparilag gyártható lámpatípust, egy egyenáramú elosztóhálózat elemeként, a villamos világítás problémájának teljes megoldásához azonban nem jutott el. A lámpák párhuzamos kapcsolása következtében nagy vezeték-keresztmetszet vált indokolttá, ily módon a közös áramforrásról táplált világítási hálózat nem lehett néhány száz méternél távolabbi kiterjedésű.

transzformator_zipernowskyHabár a vezető nyugati elektrotechnikusok nagy része továbbra is kitartott egyedüli lehetőségként az egyenáram használata mellett, néhányan ettől az elképzeléstől eltérő megoldások vizsgálatával foglalkoztak. A budapesti Ganz-gyár három mérnökének – Bláthy Ottó Titusz, Déri Miksa és Zipernowsky Károly – történelmi érdeme, hogy megoldották a villamos energia nagyobb távolságra történő gazdaságos szállítását és elosztását.

1885. január 2-án Zipernowsky Károly és Déri Miksa „Párhuzamos kapcsolású, tetszőleges áttételű induktoron alapuló áramelosztó rendszer” címmel jelentették be szabadalmukat. A rendszer azonban nem volt tökéletes,  végleges kialakítása 1885 májusában született meg.

találmány levédése banner

A zártvasmagú transzformátor nemzetközi elismertetése céljából, szintén 1885-ben, egy külön erre a célra tervezett és gyártott transzformátort küldtek Torinóba, ahol kimagasló sikereket ért el a magyar találmány, ezzel a világ élvonalába emelve a magyar villamos ipart.

Ha ötletünk világszerte népszerű lehet, akkor a nemzetközi szabadalmi bejelentés, vagy a nemzetközi védjegybejelentés segíthet számunkra, hogy más ne élhessen vissza ötletünkkel.

Amennyiben olyan ötlete, szellemi terméke van, amely anyagi és erkölcsi elismerést vonhat maga után, tájékozódjon a védjegy és szabadalom levédése témakörben. Ha rendelkezik már védjeggyel, akkor a védjegymegújítás biztonságot nyújthat. Ha piacképes ötlete, terméke van, akkor fontos lehet ön számára a logó levédése, cégnév levédése, név levédése, termék levédése és ötlet levédése is.

A megfelelően levédetett szabadalom elengedhetetlen, mivel védelmet nyújt a feltaláló számára. Ne hagyja, hogy mások jogtalanul felhasználják ötletét, találmányát és nevét! Védesse le találmányát, ne csak itthon, külföldön is: ismerje meg legújabb szolgáltatásunk, az Ügyfélbarát Szabadalmaztatási Program részleteit! (Csak kattintson ide!)