A Smartkas agrártech startup alapítója, és vezetője, Mészáros Dávid is bekerült az amerikai Forbes 30 Under 30 listájára. A fiatal cégvezető az Indexnek számolt be arról, hogyan jutott el odáig, hogy kevesebb, mint egy év alatt már királyi családokkal tárgyal cége innovatív mezőgazdasági megoldásairól.

Dávid megkapta a repülőjegyét, ami természetesen az első osztályra szólt. Ezen nincs is mit csodálkozni, elvégre ha egy államnak – jelen esetben Katarnak – saját légitársasága van, akkor az uralkodó megteheti, hogy a legnagyobb luxus közepette utaztassa leendő üzletfelét.

Miután a gép leszállt, Mészáros Dávid az elsők között lépett le a repülőről – ez is az első osztályon utazók kiváltsága –, és ahogy kitette a lábát, a repülő mellett már csak rá várt egy gyönyörű, fehér Audi Q7-es az elegánsan felöltözött sofőrével. A biztonsági kapukkal sem kellett törődnie, rögtön a katari uralkodócsalád magánrepülőtere felé indultak, ahonnan a sejk személyes sofőrje a hotelbe vitte a magyar vállalkozót, ahol természetesen a csomagjai már ott vártak rá. Amíg Katarban volt, sofőrt és asszisztenst biztosítottak Dávidnak, hogy minden gördülékenyen menjen, a kötelező udvariassági köröket letudva pedig az uralkodócsaláddal is találkozott, és minden tiszteletet megadva, betartva ottani szokásokat, a helyiek hamar maguk közé fogadták.

Közel-keleti milliárdos üzletek

Mészáros Dávid nemcsak a katari uralkodó magánszállásán járt, hanem Szaúd-Arábiában, a királyi palotában is, az Egyesül Arab Emírségekben is.

Több mint 10 millió eurós üzleteket kötött a királyi családdal, sejkekkel, hercegekkel, ott, ahol 1000 milliárdos olaj- és gázipari döntéseket hoznak.

Hogyan jutott el idáig egy magyar tehetség, aki kevesebb mint egy évvel ezelőtt indította el a startupcégét?

Két magyar fiatal került fel eddig az amerikai Forbes 30 legtehetségesebb 30-on aluli személyeinek listájára – bár Dávid idén márciusban már betöltötte a 30-at -, az egyikük Mészáros Dávid. A középiskolát két évvel korábban fejezte be, majd az ELTE-n jogot hallgatott, a harmadik évtől azonban már külföldön tanult. Három egyetemre járt egyszerre Budapest mellett Bécsben és Salzburgban –, ezért az első számú otthona a vonat volt.

Mi adta az ötletet a cégalapításhoz?

A technológia és az innováció egyre inkább magával ragadta, és a 2010-es évek közepétől nagyjából 40 európai uniós projektben vett részt, amelynek a fenntarthatóság állt a középpontjában, többek között tagja volt a csapatnak, amely a digitális algoritmust írta, amelynek köszönhetően Párizs okosvárosnak számít, de dolgozott a Vodafone-nal, a NASA-val, az MIT-vel vagy épp az Airbusszal is.

Fotó: SMARTKAS

Dávid felfigyelt arra, hogy ahogyan nálunk, külföldön sem mindig a megfelelő helyre mennek a pályázati pénzek, ez adta az ötletet a cégalapításhoz.

Ott sem mindig oda költik el ezeket az összegeket, ahova kellene. Előfordult, hogy százötven euró volt kiszámlázva tollanként, vagy éppen egy egyszerű honlapra százötvenezer euró. Ehhez képest mértékletességet vittem az üzletbe, okosan költöttem el a forrásokat, és ugyanabból a pénzből tízszer-hússzor vagy akár százszor annyit tudtam elérni” – 

mondta az Indexnek Mészáros Dávid, mert észrevette, hogy a mezőgazdaságban sem a megfelelő helyre kerülnek az erőforrások, ezért hozta létre a Smartkas céget, amivel zöld, megújuló okosüvegházakat, beltéri farmokat tervez és hoz létre, vagyis egy megoldásban egyesíti a kettőt.

Az új, sikeres magyar találmány fejlesztése 4 technológiai komponensből áll össze:

  1. az üveg, amely energiát generál az éjjeli ciklusra, miközben a természetes napfényt átengedi, emellett véd a fényszennyezéstől, ezért tulajdonképpen bárhol létre lehet hozni;
  2. a vízrendszer, amely 90-95 %-os vízspórolást tesz lehetővé, és nem használ semmilyen más meg nem újuló vízforrást;
  3. a technológia, amely pontosan annyi szén-dioxidot ad a növényeknek, amennyit még fel tudnak venni, viszont a szén-dioxid egyáltalán nem kerül a levegőbe, tehát teljesen karbonsemleges;
  4. végül pedig a szoftver, amely az egészet vezérli.

Megújuló élelem a világon bárhol

Mészáros Dávid innovációinak köszönhetően egész évben, a nap 24 órájában, bármilyen klímában több mint 50-féle zöldséget, gyümölcsöt tudnak termeszteni, vegyszerek, mérgező anyagok nélkül. 

Arról nem is beszélve, hogy nagyjából 50-szer annyit képesek termelni, mint a hagyományos farmok, ráadásul helyi áruról van szó, sőt az egész automatizált, csak leszedni kell a terméket, ami a jelenlegi járványhelyzetben kifejezetten előnyös.

A Smartkas így a világ bármely részén képes megújuló ételt és vizet készíteni, amelyek nélkülözhetetlenek az élethez. Hogy miért érdemes egy logót levédetni erről itt olvashat.

Annak ellenére, hogy a cég csak 2020 májusában indult el, így is óriási a kereslet iránta, a legnagyobb országok (Egyesült Államok, Kína, Oroszország) mellett kisebbekkel (Feröer, Málta) is kapcsolatban vannak. Készülnek a frankfurti értéktőzsdére is egy 25 millió eurós green bond konstrukcióval, amellyel üvegházakat és okosfarmokat építenek öt európai nagyvárosban: Amszterdamban, Londonban, Monacóban, Münchenben és Toulouse-ban.

Fotó: SMARTKAS

A gyors fejlődésnek köszönhetően kerültek kapcsolatba a Közel-Kelettel is. 

Mészáros Dávid a korábbi munkái során megismerkedett több politikussal is, a katari kormány és a Samsung között is ő segített a szerződéseknél, ennek köszönhetően került katari, szaúdi, emírségekbeli előkelőségek közelébe, és kötött velük hatalmas üzleteket.

“Vízpozitív rendszerünk van, amely nem használ helyi vizet, ezért a sivatagi országoknak aranyat ér. Másrészről az ételek, a friss gyümölcsök, zöldségek több mint 90 százalékát külföldről hozzák be, márpedig ezek az országok tíz, húsz, harminc éven belül teljesen függetlenedni szeretnének az importtól, és ebben is segítünk nekik”

– mondta az Indexnek Mészáros Dávid, aki a Smartkas alapítója, tulajdonosa és vezérigazgatója is egyben.

Az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Szaúd-Arábia 10 és 25 millió euró (3,6 és 9 milliárd forint) közötti összeget fektetnek be egy farmba, ami biztosan nem jelent nagy terhet az olajban úszkáló országok számára, főleg, hogy kb. három év alatt megtérül számukra a befektetés.

Új találmányokkal segíteni az embereknek és a környezetnek is!

Mészáros Dávid szándéka, hogy az embereken és a környezeten is segítsen Smarkat cégével, ezért a világbankkal közösen Afrikában és Brazíliában is terveznek létrehozni okosüvegházakat, beltéri farmokat.

“Brazíliában az az apropója, hogy egy hektár Smartkas száz hektár kiirtott esőerdőt tud kiváltani, ez a projekt már folyamatban van. Afrikában az a célunk, hogy ellássuk élelemmel és vízzel az embereket, elsősorban a szubszaharától délre. A világbank imádja az ötletet, mivel hosszú távú megoldás, elvégre a farm folyamatosan megújul, és minden évben élelmet termel, ezzel szemben most sokkal kevésbé gazdaságosan használják az erre szánt keretet, mert bár több ezer tonna ételt vásárolnak, az elfogy, és lehet venni újra”

– mondta az alapító, akinek az a terve, hogy egy-két éven belül Magyarországra is telepít okosfarmot.

Összefoglalva, kimondhatjuk, hogy Mészáros Dávid ötlete remekül bevált, a fejlesztéséért sorban állnak a sejkek, a hercegek.

Álljon itt néhány szám is, mennyit ér egy új, sikeres magyar találmány!

Az adatok is mutatják, milyen gyorsan fejlődik ez az új, sikeres magyar találmány. Az amszterdami cég az első 7 hónapjában 1,2 millió eurót termelt, amely idén 10-15 millió euróra emelkedik.

A Smartkas értéke alig egy év alatt elérte a 40-50 millió eurót (14-18 milliárd forintot), de a cég a tulajdonos tervei szerint jövőre már 150 millió eurót is érhet, miután tőzsdére mennek, valamint lezárulnak a most futó projektek.

Ha Neked is hasonló találmányod, ötleted, fejlesztésed van, fordulj hozzánk, hogy profi segítséget kaphass.

Cikk forrása: www.index.hu
Borítókép: BOM Group