Új találmányok a Black Mirror című sorozat szemléletében

Bizonyára sokan ismerik a Black Mirror (magyarul Fekete Tükör) című disztópikus filmsorozatot, melyben gyakorlatilag egy társadalomnak tartott görbe tükröt kapunk 4 évadon keresztül. Nemrég jött ki a sorozat 5. évada, melynek alkalmából összeszedtük néhány érdekes találmányt, amelyek szerepelnek a sorozatban, illetve amelyeket a sorozat alapján fejlesztenek napjainkban.

1. VI. Évad 5. rész – Metalhead

Black Mirror - Találmányok

Az egyik legszembetűnőbb a Boston Dynamics által gyártott “robotkutya”, amely mindenféle terepen képes mászni és vízben is képes haladni. A sorozat negyedik évadában feltűnő egészen hasonló robot azonban nem az ember segítségére jött létre, hanem pont ellenkezőleg: célja a Földön maradt összes utolsó emberi lény kipusztítása.

A valóságban megalkotott robot ennél békésebb célra lett kifejlesztve. A hadsereg egyfajta segédként, teherhordóként és felfedezőként használja, a hagyományos megoldásokkal szemben a robot négy lábon jár, amely megkönnyíti mozgását gyakorlatilag bármilyen talajon, illetve a potenciális veszélyeztetett területekre is őket küldik. 

2. III. Évad 1. rész – Nosedive

Black Mirror - Találmányok

Talán az egyik legemlékezetesebb rész volt a harmadik évad nyitóepizódja, amely nemcsak Bryce Dallas Howard főszerepének köszönhetően, hanem mondanivalója miatt is hamar sikeres lett. A sorozatról érdemes tudni, hogy egészen egyedülálló struktúráltsága miatt minden rész egy teljesen új történetet mesél el (új színészekkel, forgatókönyvvel stb.), holott a mondanivalója mindegyiknek ugyanaz. A harmadik évad első részében egy olyan társadalomban találjuk magunkat, ahol az emberek a közösségi médián keresztül osztályozzák egymást egy 1-5-ig terjedő skálán.

Ezek alapján az értékelések alapján ítél meg minket a társadalom, így kaphatunk munkát, szerezhetünk barátokat és alapíthatunk családot.  Kínában nemcsak tervben van, hanem 2014-ben bemutattak egy olyan állami rendszert, melyben hasonló értékelések alapján élhetnénk az életünket. A rendszer a Big Data (“A „Big Data” a cégek, az intelligens hálózatok, a magánszektor és az egyéni felhasználók által világszerte és napi szinten előállított óriási adatmennyiséget jelenti.”) alapján működne, azaz minden valaha létrejött adatunk alapján kapnánk az értékeléseket, amelyeket nyilván meg tudnánk változtatni pozitív (vagy negatív) irányba később. Vajon tényleg ez a jövő, vagy ez csak próbálkozás? Kínában legalábbis komolyan gondolják.

3. II. Évad 1. rész – Be Right Back

El sem tudnám felejteni a második évad első részét, amikor egy robotot hoznak létre egy fiatal nő elhunyt élettársának mintájára. A robotot a sorozatban ugyancsak a Big Data alapján készítették, azaz gyakorlatilag az összes valaha használt adata alapján építették fel újra az elhunyt személyt. Miután az adatokat begyűjtötték, megismerték a szokásait, az érzéseit, gyakorlatilag teljes emberi mivoltát. A sorozatban nemcsak szellemi, hanem fizikai tulajdonságait is felépítették egy robot személyében, azaz gyakorlatilag megkapta a halott élettársát, persze nem ilyen egyszerűen. A mindennapi megvalósításra két példát tudnék felhozni:

  • Black Mirror - TalálmányokElsőként a Sophia nevű mesterséges intelligencia alapján működő  robotot hoznám példaként, aki/ami 2018-ban járt Magyarországon. Azért írom oda egy nyilvánvalóan tárgyilagos szintű prototípushoz az “aki” jelzőt, mivel Szaúd-Arábiában állampolgárságot kapott. Így vajon személyként vagy tárgyként kell rá reflektálnunk?  Akkora hírnek örvend és olyan szintű a médiavisszhangja, amelyet egy hollywoodi filmsztár is csak ritkán kap – persze nem véletlenül. A legtöbbet tudó robotról van szó, aki képes az arcok felismerésére és megjegyzésére, az emberek ismeretére, a szóbeli beszédre is tud értelmesen válaszolni és néhány mimikai programot is tápláltak bele. Valószínűleg ez lesz a jövő, habár még rendkívül sok technikai fejlesztésen kell túlesnie ennek a technológiának.
  • Egy amerikai cég kifejlesztette a virtuális halhatatlanságot. A sokszor említett Big Data segítségével összegyűjtik az adatainkat, amely tényleg manapság az egész életünk. Miután kész vannak egy 3D-s avatar formájában “visszahoznak bennünket a halálból”, az az újra tudunk éledni, ha csak virtuálisan is. Vajon ez a jó irány? Nem jobb, ha el tudjunk engedni halottainkat azon a természetes módon át, amely révén mindig is tettük?

Összegzés

Teljesen jogosan tehetjük fel azt a költői kérdést, miszerint ezek a találmányok, az új technikai vívmányok lesznek-e a jövő meghatározó elemei vagy teljesen mást hoz a jövő. Annyi biztos azonban, hogy a legújabb technológiai vívmányok mind a robotika területéről érkeztek, legyen szó a mára teljesen elterjedt drónokról vagy más elektronikai eszközökről. Olyan kérdések is felmerülhetnek bennünk, hogy, ha egy robot elér egy emberhez hasonló szellemi és fizikai tulajdonságkört, akkor személyekként tekintünk e rájuk, vagy eszközökként (és vajon ők mit szólnak ehhez?).

Ön szerint mikor fognak elterjedni a robotok, ha elterjednek?

Az új találmányok vajon átveszik az emberek feletti irányítást, vagy marad a kezünkben?

Van esetleg egy hasonló találmánya vagy ötlete? Ne habozzon, védesse le nálunk még ma!

Jelentkezzen ingyenes konzultációnkra, ahol profi szakemberek segítenek önnek termékének vagy szolgáltatásának oltalmazásában.

Jelentkezem az ingyenes konzultációra