gondban az adidas

Futótűzként terjed a napokban napvilágra került hír, hogy az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) részéről felvetett kérdést, miszerint az Adidas nem jogosan használja a 3 csíkot az Európai Bíróság teljes védettség hiányában elfogadta.

Lényegében, az Adidas szempontjából ez annyit jelentene, hogy a megszokott, dőlt típusú három csíkos megjelenésen kívül a vízszintes és függőleges csíkok használatát nem tulajdoníthatják ki maguknak. Ha belegondolunk, a sportszergyártó szempontjából ez óriási veszteség, ugyanis rendkívül sok árucikkén vannak horizontális, illetve vertikális irányú csíkok, melyek termelése valószínűleg nem áll le, azonban nem lesz rá kizárólagos engedélyük. Természetesen a tárgyalások még folyamatban vannak, az ügy végére lehetséges, hogy komoly összegek befizetése után az Adidasnak sikerül levédetni minden csíkot, egyelőre azonban nem tűnik valószínűnek.

Nem először került bajba az Adidas védjegyezéssel kapcsolatban

Mint arról már korábban egyik blogunkban beszámoltunk, az Adidasnak nem ez volt az első problémája a levédettséggel. Számtalan olyan történetet olvashatunk,ahol egy egyéni feltaláló ötletét ellopják az anyagi és tapasztalati előnnyel induló nagyvállalatok, akik ellen csak a tökéletes levédetés nyújthatja az egyetlen biztosítékot. Ez történt Oroszi Lászlóval is. Azoknak, akik még nem hallottak róla, összefoglaljuk az előzményeket. Oroszi László 1995-96-ban fejlesztette ki az irányítósávos futballcipőt, majd találmányát le is védette. A cipő nagy sikert aratott, és még a német sportszergyártó céghez, az Adidashoz is eljutott az újítás híre. A cég képviselői 2 párt is kértek Oroszitól. 2000-ben aztán az Adidas Oroszi bordázott felületével ellátott modelleket dobott piacra. Az Adidas Precision és az Adidas Mania névre hallgató modellek hatalmas sikert arattak, nyilván nem kevés bevételt hozva ezzel a cégnek.

Oroszi szabadalombitorlással vádolta a céget, de mint kiderült, a szakember aki segédkezett neki a levédetéskor, hibát követett el. Ennek a hibának az lett az eredménye, hogy a kidolgozott bordázott felület szabadalma csak Magyarországra terjedt ki, ezért nemzetközi pert nem lehetett indítani. Ebből kifolyólag a pereskedés szörnyen bonyodalmas lett és több mint egy évtizedig el is húzódott.

oroszi lászló

2014-ben végül Oroszi javára döntött a bíróság. Bár erkölcsileg ez hatalmas sikernek fogható fel, de a kártérítési per még csak ekkor vehette kezdetét. A korábban akár százmilliós nagyságrendűnek hitt kártérítés sajnos nem valósult meg. A hosszadalmas, 14 évig húzódó jogorvoslati eljárásban a napokban hirdették ki a Fővárosi Ítélőtábla döntését. A bíróság jogerősen helyt adott Oroszi gazdagodás-visszatérítési igényének. Az ítélet szerint az Adidasnak egyértelműen fizetnie kell, ám csak töredékét a valós anyagi kárnak. Sajnos a kártérítési díj valószínűleg csak a per végigvitele érdekében felvett kölcsönök rendezésére lesz elég Oroszinak.

Ez csak két példa volt, hogy miért szükséges mindenképpen levédetni termékeinket, ugyanis egy nagyvállalat, de akár egy másik személy is könnyedén kihasználhatja, ha hibás termékünk védjegye.

Fontos mindig tiszta gondolatokkal lefektetni az oltalmazási szabályokat, hogy semmiképpen ne érhessen bennünket probléma a jövőben.
Van egy ötlete vagy találmánya, amit még nem védetett le, de úgy érzi elég értékes ahhoz, hogy másokat is érdekeljen?
Jelentkezzen ingyenes konzultációnkra, ahol szakemberek segítségével győződhet meg a levédetésről kapcsolatos információkról és minden kérdésére választ kaphat.

Jelentkezem az ingyenes konzultációra