Az üvegbeton névre hallgató találmány megalkotója, a csongrádi Losonczi Áron büszke arra, hogy saját ötletéből él. Licencbevételei végre megalapozzák jövőjét, ugyanis nemrég szabadalmi pert nyert a találmányát hamisító multinacionális cégek ellen. De ne szaladjunk ennyire előre…


Tanulság, az írás végén, amely segítségével Ön is megvédheti találmányát. 

A beton története

Már időszámításunk előtt a rómaiak is használták az úgynevezett római cementet utak, fürdők építésénél. A „beton” francia eredetű szó, jelentése szerint kavics, homok, cement és víz keverékéből készülő, nagyszilárdságú építőanyag. A 19-20. század legjelentősebb előrelépése az építészetben a vasbeton feltalálása volt, amely a rugalmas fémmel való egyesítéssel egyre magasabb házak és egyre hosszabb hidak megépítését tette lehetővé. Ám minél nagyobb, ellenállóbb és stabilabb építményre volt szükség, annál több beton kellett bele. Nagyon nagy a tömege, ezért szükséges volt valamiféle könnyűszerkezetes, kis sűrűségű beton feltalálása is. Másik probléma a klasszikus betonnal, hogy nem rendelkezik fényáteresztő képességgel. Ennek okán indult el az a kísérletezgetési hullám, amely célkeresztjében a beton és az üveg együttes alkalmazása állt. Egészen az 1920-as évekig az üvegbeton fogalom alatt a betonba beillesztett üvegtégla testeket értették. Az amerikai Bill Price, a Hustoni Egyetem professzora a ‘80-as évek óta kísérletezik a beton fényáteresztő képességének növelésével úgy, hogy a még meg nem szilárdult betonba üvegszál adalékot kever.

Mint egy vékony rizspapír…

Ezt a technikát alapul használó Losonczi Áron által megalkotott üvegbeton találmány egy olyan fényáteresztő anyag, amely finombeton és optikai üvegszálak keveréke. Az üvegszálak ezrei párhuzamosan futnak végig a betonblokkok két oldala között, és pontonként közvetítik a fényt egyik oldalról a másikra, így a fényinformáció változatlanul jelenik meg a másik, nem megvilágított oldalon. A betonblokkok előtt megvilágított tárgyak sziluettje úgy szűrődik át az anyagon, mintha nem is nagy teherbírású, masszív betonkocka lenne, hanem csak egy vékony rizspapír. Losonczi Áron kifejlesztett az üvegbetonhoz hasonló, de olcsóbban előállítható anyagot is, az úgynevezett pixelbetont, amely speciális formájú pixelelemeket tartalmaz.

Mindkét termék felhasználása elég sokrétű lehet, alkalmazható az építészet, design különböző területein, de leginkább belsőépítészeti elemek alapanyagaként szolgál, sőt ékszereket, lámpákat is készítenek belőle. Az egész világon keresett termék lett, a legnagyobb svájci és katari betonipari vállalat is érdeklődik utána, azonban például Németországban, Oroszországban, Ausztriában, de még Amerikában is elkezdték hamisítani.

találmány levédése banner

Magyar innovátor kontra multinacionális cégek

Losonczi Áron a 2000-es évek egyik legjelentősebb magyar feltalálója, az általa kifejlesztett üvegbeton találmány a Time magazin minősítése szerint a 2004-es év egyik legjelentősebb vívmánya. A feltaláló először 2002-ben jelentette be forradalmi szabadalmát Svédországban, mivel az itt töltött posztgraduális egyetemi képzésen fejlesztette ki találmányát, a LiTraCon névre keresztelt üvegbetont. Később kiterjesztette a találmány nemzetközi szabadalmaztatását Európára is. Azonban csak mostanában kezdhet igazán nyereséget termelni Losonczi Áronnak saját technológiája, mivel végre lezárult az a szabadalmi vita, amellyel visszaszerezte a jogokat a termék hamisítóitól, jogtalan felhasználóitól. Losonczi Áron harcolt a szabadalmát engedély nélkül gyártók ellen, és nyert. Az Európai Szabadalmi Hivatal 2008 után végül 2013 végén is kimondta: az üvegbeton találmány csak az övé. A német Heidelbergcement AG elbitorolta a találmányt, és sajátjaként dobott piacra egy olyan terméket, amelynek az üvegbeton volt az alapja. A nagy befolyással bíró multinacionális cég ellen mégis a fiatal magyar innovátor nyert. Azonban más hamisítók is forgalmazták az optikai szálak felhasználásával készülő üvegbetont, és ellenük is fellépett a csongrádi LiTraCon Bt., Losonczi Áron cége. A tavalyi év végén az Európai Szabadalmi Hivatal Fellebbezési Tanácsa helybenhagyta a 2008-as döntést, és ezzel az üvegbeton csak Losonczihoz köthető európai szabadalma maradt érvényben. A jogerős döntés után sikerült licencmegállapodást kötni a két legjelentősebb szabadalombitorlóval, így ezek után, ha bárki gyártani szeretné a terméket, fizetnie kell a jogokért. Ez pedig folyamatos, nagy bevételt jelent majd a csongrádi cégnek.

A megfelelően levédetett szabadalom elengedhetetlen, mivel védelmet nyújt az ilyen, és hasonló esetekre. Ne hagyja, hogy mások jogtalanul felhasználják ötletét, találmányát és nevét! Védesse le találmányát, ne csak itthon, külföldön is, így megelőzheti, megakadályozhatja, hogy megkárosítsák.

Ha ötletünk világszerte népszerű lehet, akkor a nemzetközi szabadalmi bejelentés, vagy a nemzetközi védjegybejelentés segíthet számunkra, hogy más ne élhessen vissza ötletünkkel. Egyedi megoldásoknál, ahol a termék értéke a kialakításban rejlik, a formatervezési minta oltalom alá helyezése is fontos lehet!

Amennyiben olyan ötlete, szellemi terméke van, amely anyagi és erkölcsi elismerést vonhat maga után, tájékozódjon a védjegy és szabadalom levédése témakörben. Ha rendelkezik már védjeggyel, akkor a védjegymegújítás biztonságot nyújthat. Ha piacképes ötlete, terméke van, akkor fontos lehet ön számára a logó levédése, cégnév levédése, név levédése, termék levédése és ötlet levédése is. A folyamatos védjegyfigyelés pedig biztonságot nyújt számunkra, mivel időben megtudjuk, hogy más nem kívánja-e eltulajodnítani védjegyünket.

Hazai, európai uniós és nemzetközi szabadalmi bejelentéssel és védjegyekkel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos termékének levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – , és készséggel válaszolunk kérdéseire.