Az üvegbeton névre hallgató találmány megalkotója, a csongrádi Losonczi Áron büszke arra, hogy saját ötletéből él. Licencbevételei végre megalapozzák jövőjét, ugyanis nemrég szabadalmi pert nyert a találmányát hamisító multinacionális cégek ellen. De ne szaladjunk ennyire előre…


Tanulság, az írás végén, amely segítségével Ön is megvédheti találmányát. 

A beton története

Már időszámításunk előtt a rómaiak is használták az úgynevezett római cementet utak, fürdők építésénél. A „beton” francia eredetű szó, jelentése szerint kavics, homok, cement és víz keverékéből készülő, nagyszilárdságú építőanyag. A 19-20. század legjelentősebb előrelépése az építészetben a vasbeton feltalálása volt, amely a rugalmas fémmel való egyesítéssel egyre magasabb házak és egyre hosszabb hidak megépítését tette lehetővé. Ám minél nagyobb, ellenállóbb és stabilabb építményre volt szükség, annál több beton kellett bele. Nagyon nagy a tömege, ezért szükséges volt valamiféle könnyűszerkezetes, kis sűrűségű beton feltalálása is. Másik probléma a klasszikus betonnal, hogy nem rendelkezik fényáteresztő képességgel. Ennek okán indult el az a kísérletezgetési hullám, amely célkeresztjében a beton és az üveg együttes alkalmazása állt. Egészen az 1920-as évekig az üvegbeton fogalom alatt a betonba beillesztett üvegtégla testeket értették. Az amerikai Bill Price, a Hustoni Egyetem professzora a ‘80-as évek óta kísérletezik a beton fényáteresztő képességének növelésével úgy, hogy a még meg nem szilárdult betonba üvegszál adalékot kever.

Mint egy vékony rizspapír…

Ezt a technikát alapul használó Losonczi Áron által megalkotott üvegbeton találmány egy olyan fényáteresztő anyag, amely finombeton és optikai üvegszálak keveréke. Az üvegszálak ezrei párhuzamosan futnak végig a betonblokkok két oldala között, és pontonként közvetítik a fényt egyik oldalról a másikra, így a fényinformáció változatlanul jelenik meg a másik, nem megvilágított oldalon. A betonblokkok előtt megvilágított tárgyak sziluettje úgy szűrődik át az anyagon, mintha nem is nagy teherbírású, masszív betonkocka lenne, hanem csak egy vékony rizspapír. Losonczi Áron kifejlesztett az üvegbetonhoz hasonló, de olcsóbban előállítható anyagot is, az úgynevezett pixelbetont, amely speciális formájú pixelelemeket tartalmaz.

Mindkét termék felhasználása elég sokrétű lehet, alkalmazható az építészet, design különböző területein, de leginkább belsőépítészeti elemek alapanyagaként szolgál, sőt ékszereket, lámpákat is készítenek belőle. Az egész világon keresett termék lett, a legnagyobb svájci és katari betonipari vállalat is érdeklődik utána, azonban például Németországban, Oroszországban, Ausztriában, de még Amerikában is elkezdték hamisítani.

találmány levédése banner

Magyar innovátor kontra multinacionális cégek

Losonczi Áron a 2000-es évek egyik legjelentősebb magyar feltalálója, az általa kifejlesztett üvegbeton találmány a Time magazin minősítése szerint a 2004-es év egyik legjelentősebb vívmánya. A feltaláló először 2002-ben jelentette be forradalmi szabadalmát Svédországban, mivel az itt töltött posztgraduális egyetemi képzésen fejlesztette ki találmányát, a LiTraCon névre keresztelt üvegbetont. Később kiterjesztette a találmány nemzetközi szabadalmaztatását Európára is. Azonban csak mostanában kezdhet igazán nyereséget termelni Losonczi Áronnak saját technológiája, mivel végre lezárult az a szabadalmi vita, amellyel visszaszerezte a jogokat a termék hamisítóitól, jogtalan felhasználóitól. Losonczi Áron harcolt a szabadalmát engedély nélkül gyártók ellen, és nyert. Az Európai Szabadalmi Hivatal 2008 után végül 2013 végén is kimondta: az üvegbeton találmány csak az övé. A német Heidelbergcement AG elbitorolta a találmányt, és sajátjaként dobott piacra egy olyan terméket, amelynek az üvegbeton volt az alapja. A nagy befolyással bíró multinacionális cég ellen mégis a fiatal magyar innovátor nyert. Azonban más hamisítók is forgalmazták az optikai szálak felhasználásával készülő üvegbetont, és ellenük is fellépett a csongrádi LiTraCon Bt., Losonczi Áron cége. A tavalyi év végén az Európai Szabadalmi Hivatal Fellebbezési Tanácsa helybenhagyta a 2008-as döntést, és ezzel az üvegbeton csak Losonczihoz köthető európai szabadalma maradt érvényben. A jogerős döntés után sikerült licencmegállapodást kötni a két legjelentősebb szabadalombitorlóval, így ezek után, ha bárki gyártani szeretné a terméket, fizetnie kell a jogokért. Ez pedig folyamatos, nagy bevételt jelent majd a csongrádi cégnek.

Mit veszítünk, ha a találmány levédését elfelejtjük?  

Egy új ötlettel, kitartással és innovációval történelmet írhatunk. Ezzel nem csak a szakmai anyagokba kerülhetünk be, hanem nagyon jelentős anyagi vonzata is lehet. Akár az üvegbeton, akár más, hasonlóan innovatív hazai találmány a bizonyíték rá, hogy Magyarországon is alkalmasak vagyunk rá, hogy úttörővé váljunk. A találmány levédése pedig a garancia rá, hogy mások ne éljenek vissza ötletünkkel, ne fosszanak meg minket a megérdemelt erkölcsi megbecsüléstől és akár dollármilliókat érő ötletünktől.

Önnek is van egy piacképes ötlete? Szeretné, hogy mások ne használhassák fel az innovációját, amivel a népszerűséget és az ötletében rejlő nyereséget is ellophatják? Ne késlekedjen, sajnos rengeteg történetet ismerünk, amikor az eredeti ötletgazdát kisemmizték!

Hazai, európai uniós és nemzetközi szabadalmi bejelentéssel és védjegyekkel kapcsolatos ügyekben szakértő partnereink nyújtanak segítséget ügyfeleinknek. Ha Önnek is fontos az ötlet levédése, termék levédése, vagy egyéb oltalom alá helyezés, kérjük keressen minket a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt –, és készséggel válaszolunk kérdéseire.