Egy okos magyar orvosi szabadalom

Vág az esze az intelligens sebészkésnek

A sebészkés kifejezést hallva többnyire alighanem az „éles” szóra asszociálunk, és általában nem feltételezzük, hogy a szövet vágásán kívül esetleg más szerepet is betölthet egy műtét során. Nos, amennyiben egy hagyományos szikéről lenne szó ez igazság szerint helyénvaló megállapítás is volna, az úgynevezett Onkokés azonban nem is állhatna távolabb ettől a jelzőtől.

Vág, elemez, vág, elemez

Az iKnife néven is ismert multifunkciós eszköz forradalmi változásokat hozhat a komoly műtéti eljárások terén, hiszen ezen orvosi szabadalom nem csupán egyszerű kés gyanánt használható, de alkalmazása során folyamatosan analizálja is a vele érintkező szöveteket, és fontos információkkal látja el a műtétet végző orvost. Az eszköz képes például különbséget tenni rákos és ép sejtek között, méghozzá a műtét közben, ami így nem csupán felgyorsítja a daganatok eltávolítását – hiszen ily módon nem feltétlenül kell megvárni a patológus szövettani eredményét – de nagy mértékben növeli az operáció hatékonyságát is. A többfunkciós kés emellett képes a vérrel nem megfelelően ellátott sejteket és a szövetekben rejlő különféle baktériumokat is azonosítani.

A daganatok eltávolítása során az orvosok a biztonság kedvéért kénytelenek több szövetet eltávolítani a kelleténél, hiszen jelenleg képtelenek a műtét közben megállapítani, mely szövetek tartalmaznak rákos sejteket és melyek nem. Ami a legrosszabb, hogy sajnos még így is van rá esély, hogy a beteg testéből nem sikerült teljes mértékben eltávolítani a daganatot. Többek között az ilyen problémáknak hivatott elébe menni az onkokés, amely feltételezhetően jelentősen csökkenteni fogja az ilyen esetek előfordulási esélyét.

A magyar szabadalmak újabb dísze

A tömegspektrometriás elven működő találmány a magyar kutatóvegyész, Takáts Zoltán nevéhez fűződik, akinek valamikor 2002 és 2005 között fogalmazódott meg elméjében az intelligens sebészkés ötlete. Az ígéretes eszköz időközben nemzetközi érdeklődést váltott ki, és Takáts Zoltánnak az elmúlt években még Londonban is alkalma nyílt bemutatni egyedülálló találmányát a nagyérdeműnek, és bár az egyelőre csupán a koncepcionális fejlesztés szakaszában van, meglátása szerint kése rövid időn belül a műtők egyik alapvető kellékévé válhat.

Ez annál is inkább valószínű, hiszen mint az a nagyszerű találmányok esetében gyakori, Takáts Zoltán intelligens késének szabadalom jogait is felvásárolták: az innovatív eszköz immáron egy amerikai cég, nevezetesen a massachusetts-i Waters Corporation tulajdonát képezi, akik várhatóan további kutatásokkal igyekeznek növelni a kés hatékonyságát, hogy egy napon nagyságrendekkel könnyítse meg a műtétek folyamatát – valamennyi fél számára.

Takáts Zoltán zseniális találmánya egyértelműen roppant ígéretes jövő elé néz, és mint az látható, hála a megfelelően levédett innovációnak nehéz munkája nem bizonyult hálátlannak.

Ha ötletünk világszerte népszerű lehet, akkor a nemzetközi szabadalmi bejelentés, vagy a nemzetközi védjegybejelentés segíthet számunkra, hogy más ne élhessen vissza ötletünkkel.

Amennyiben olyan ötlete, szellemi terméke van, amely anyagi és erkölcsi elismerést vonhat maga után, tájékozódjon a védjegy és szabadalom levédése témakörben. Ha rendelkezik már védjeggyel, akkor a védjegymegújítás biztonságot nyújthat. Ha piacképes ötlete, terméke van, akkor fontos lehet ön számára a logó levédése, cégnév levédése, név levédése, termék levédése és ötlet levédése is.

Amennyiben a találmányok levédése, szabadalmak kapcsán kérdése merülne el, forduljon szakértő partnereinkhez bizalommal. Ha az Ön számára is fontos termékének megfelelő levédése, ne habozzon: keressen fel minket a kapcsolat menüpont alatt található telefonszámon vagy e-mail címen.

Exit mobile version