Sebestyén Balázs a Morning Show miatt, Sváby András pedig a Napló ATV-re való átvitele miatt került bajba. A rádióst a Class FM volt tulajdonosa perli védjegybitorlás miatt, a műsorvezetőt pedig a TV2.

A Morning Show védjegye

2016 novemberében a Class FM megszűnt, mint hagyományos rádiócsatorna, helyette internetes adó lett. Azonban a legendás Morning Show, Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani reggeli műsora nem folytatódott, ugyanis a fiúk összevesztek az új tulajdonosokkal, és átigazoltak a Rádió 1-hez.

védjegybitorlás
Forrás: Class FM

A problémák akkor tetéződtek, amikor Sebestyén Balázs üzlettársa a rádiós tudta nélkül adta el a Morning Show nevét az új Class FM tulajdonosának. Balázsék így nem tudták máshol újraindítani országszerte kedveltté vált műsorukat, hiszen az jogsértés lett volna. A Rádió 1 azonban – nem meglepő módon – a reggeli műsor sikere miatt ajánlotta fel, hogy náluk dolgozzanak, így nagy falakba ütköztek, amikor kiderült, joglilag nem lehetséges, hogy ott folytatódjon a Morning Show. Ennek hatására újításba kezdtek, és elkészítették Reggeli Show nevű műsorukat, ami egy hasonló beszélgetős műsor, mint elődje.

A védjegybitorlás körülményei

A Class FM új tulajdonosa – kezében a Morning Show jogaival – azonnal beperelte Sebestyén Balázst, mert szerinte lemásolta és ellopta az ő műsorának ötletét, és persze a nevét is. Michael McNutt, a tulajdonos így nyilatkozott a Blikknek: “Balázs arra törekszik, hogy megtévessze a fogyasztókat, és elhitesse velük, hogy a Reggeli Show azonos a Morning Show-val.” Balázsnak a kereset szerint bocsánatot kellene kérnie, valamint öt napon át felolvasnia adásban a védjegybitorlást megállapító ítéletet.

Balázs persze nem hazudtolta meg magát a válaszadással: “A védjegyhivatal eldönti, kinek van igaza! McNuttnak üzenem, hogy hazudozás helyett inkább utalja el a stáb utolsó fizetését, amit a mai napig elegáns módon elfelejtett megtenni!” Az internetes rádióvá lett Class FM-en egyébként valóban fut tovább a Morning Show, jelenleg Stohl András, Pataki Zita és Janklovics Péter vezeti.

találmány levédése banner
védjegybitorlás
Forrás: Origo

A Morning Show körül egyébként nem ez az első védjegybotrány: 2015 júliusában kiderült, hogy Belize reggeli műsora is az ő fejhallgatós, napocskás logójukat használja változtatás nélkül, és a nevük is ugyanaz. Balázsék ekkor arra kérték a hallgatókat élő adásban, kedveljék Facebookon a közép-amerikai ország műsorának oldalát, hogy a hirtelen jött, sok lájkoló okán észrevegyék magukat. A terv be is vált, a tömeges magyar kedvelők után észbe kaptak, és egy gyors tárgyalás után le is cserélték a logót.

Még egy botrány: Heti Napló Sváby Andrással

Mindeközben Sváby András feje felett is gyülekeznek a fekete felhők. Ő 17 év után ment át a TV2-től az ATV-hez, ahol Heti Napló Sváby Andrással néven indította újra nagy sikerű, Napló című műsorát, amelynek producere Hajdú Péter lett. A TV2 azonban nem hagyta annyiban, beperelték Svábyékat, amiért az 1997 és 2014 között náluk futó riportmagazint hasonló formában kezdték újra máshol. „Nagyon meglepett a TV2 jogászának felszólító levele, hiszen a műsor indítása előtt több médiajogász is úgy nyilatkozott, nem követünk el védjegybitorlást. Őszintén mondom, nem értem, miért van erre szükség” – nyilatkozta az ügyben Hajdú Péter.

védjegybitorlás
Forrás: Blikk

A műsorvezető ennél jobban nekiment a tévécsatornának az esetet illetően: „Nekem ez már inkább komikus. Kicsit úgy tűnik, mintha a TV2 mostanában csak a nevem alatt futó Heti Naplóval foglalkozna” – mondta a műsorvezető, majd elkezdett a névvel viccelődni. „A napló olyan, mint a híradó. Általános szó. Ráadásul az ATV-n nem is egyszavas címmel indítottuk, hanem úgy, hogy Heti Napló Sváby Andrással. Ez jogilag megkérdőjelezhetetlen, nevet változtatni pedig nincs kedvem, úgy megszoktam már, hogy Sváby Andrásnak hívnak” – mondta tréfásan Sváby.

Nos, hogy mi lesz Sebestyén Balázs és Sváby András védjegybitorlás miatti médiaháborúinak kimenetele, az legkorábban csak egy hónap múlva derülhet ki, de addig is, tanuljon az esetekből, és védesse le ötletét vagy szlogenjét minél hamarabb, hogy az Ön remek elképzelései ne ütközzenek majd hasonló botrányokba!

Ha az Ön ötlete már megszületett, és tanácsadásra van szüksége a levédetéssel kapcsolatban, keressen fel minket: adja meg elérhetőségeit a Kapcsolat menüpontban, és ingyenesen visszahívjuk.