Meggyőző győzelmet aratott a bíróságon az Apple a Samsung között szabadalmi perek során. Az észak-kaliforniai bíróság esküdtszéke szerint a Samsung Amerikában forgalmazott telefonjai megsértik az almás cég szabadalmait, formatervük túlságosan hasonlít az iPhone-ra. A szabadalom sértéséért egy milliárd dollár kártérítésre jogosult az Apple, de ez még változhat.

A technológia világa az egyik leggyorsabban fejlődő iparág, napról-napra tervezőmérnökök milliói készítenek újabbnál, újabb életünket könnyítő vagy éppen jelenlegi formájában teljesen felesleges technikai vívmányokat.

Az Apple-nél sincs ez másképp

Az Apple főként a számítógépek, és a mobiliparban vált piacvezetővé, de mindemellett termékei közt megtalálható azt iPad névre keresztelt táblagép termékcsoport, sőt akár az iWatch okos karóra is. Az Apple forradalmi újító, de mindezt az innovációt úgy érte el, hogy eszközeit, akár egy 5 éves gyermek is könnyedén kezelheti. A felszínek alatt komoly, precíz munka folyik, ami az egykori vezér Steve Jobs hatásának köszönhető, mindemellett már egy eszköz tervezésénél különös hangsúlyt szentelnek a szabadalmaknak, hogy elkészült remekműveiket csakis az Apple kamatoztathassa.

A dél-koreai Samsung Electronics gigavállalat is évek óta fontos szerepet tölt be a globális technológia vívmányok területén. Többek között piacvezetők 13 termékkategóriában, korszakalkotó megoldásaikkal hozzásegítik az emberiséget digitális eszközeikkel. A Samsung is rengeteg szabványt, formatervet tett védetté, többek közt a televízók és mobiltelefonok hajlított kijelzőjét, sőt egy mobiltelefon és laptop házasításából származó hibridkészüléket is szabadalom védi.

Szabadalmi perek a gigavállalatoknál

A nagy vállalatok közt óriási a harc, mindegy egyes készülék, funkció, design szabványosításon megy keresztül annak érdekében, hogy más cég ne sajátjaként tüntethesse fel, illetve ne másolhassa el egyáltalán. Míg 2011 árprilisában indult a világ egyik legnagyobb szabadalmi pere, a jogi vitában az Apple által levédett szabadalmakat, mint például a listagörgetés, egy ujjal görgetés vagy dupla érintésre való zoomolást, valamint az iPhone előlapjára, hátlapjára vonatkozó, ipari formaterveket hozta fel sérelemként. A Samsung ellenkeresetében pedig, a vezetéknélküli adatátvitellel, valamint a háttérben történő zenelejátszással, fotógalériával kapcsolatban támadta az Applet.

Hogy végződött a szabadalmi per?

Az esküdtszék, és az ügyben eljáró bíró megállapította, hogy az Apple szabadalmak valóban sérültek, ezért szabadalom megsértéséért egy milliárd dollár kártérítésre kötelezte a Samsungot.

Viszont kedvező tétel a Samsung számára, hogy a perben az elmarasztalt eszközök között nem szerepelnek a újabb készülékeik, így azok akadálymentesen kerülhetnek az amerikai piacra.

A nagyvállalatok háborújából pontosan látszódik, hogy milyen fontos, hogy előre védessük le márkánkat, nevünket, esetleg logónkat, formaterveinket , s ha így teszünk, rengeteg pertől, bonyodalomtól, anyagi kártól kíméljük meg magunkat.

A jelzések, formák melyekkel megkülönböztetjük magunkat a konkurensektől, a vállalkozások egyik legértékesebb tőkéje. Levédetés után lehetőségünk van folyamatos szabadalom figyelési szolgáltatás igénybevételére, amely segít termékét megvédeni a jogtalan felhasználók elől.

Ha egy új találmánnyal, technológiával vagy eljárással rendelkezik, és Önnek is fontos termékének levédése, kérjük keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén – hívjon telefonon vagy írjon emailt – és készséggel válaszolunk kérdéseire.